myślę że chodzi o tylne zawieszenie,takie tuleje są w tylnych wzdłużnych wachaczach.
jedna sztuka na stronę,według mnie korzystniej będzie wymienić kompletne wachacze.
http://moto.allegro.pl/item715044877...147_od_ss.html
myślę że chodzi o tylne zawieszenie,takie tuleje są w tylnych wzdłużnych wachaczach.
jedna sztuka na stronę,według mnie korzystniej będzie wymienić kompletne wachacze.
http://moto.allegro.pl/item715044877...147_od_ss.html
moja druga ulubienica...
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
Moje ex:
Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
Moje aktualne:
AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.
Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa
Koledzy to napiszcie konkretnie czy muszę wymieniać te 2 dolne wachacze z przodu i 2 tylne wachacze wzdłużne czy może jednak wystarczy wymienić w nich same tulejki i będzie po sprawie,bo przeglądając forum są na ten temat różne zdania a to moja pierwsza Alfa i jestem zielony w te klocki a nie chce wywalać pieniędzy w błoto.Jeżeli się da to proszę o fotki lub jakieś schematy.Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam wszystkich
Ja jak kupiłem Alfę to miała generalnie już trochę rozjechane tylne zawieszenie. I wymieniłem komplet wahaczy wraz z tulejkami tylnych zwrotnic, łącznikami stabilizatora, oraz sam stabilizator został naprawiony/wzmocniony. Zapłaciłem wówczas (IV.07) 1160zł za tą robotę. Robiła Arkuszowa. Części na 95% VEMA.
Od tego czasu ponad 60kkm i jest OK
Niestety z przednim zawieszeniem nie mam tyle szczęścia![]()
Ostatnio edytowane przez Wesolatempra ; 04-09-2009 o 10:25
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
Moje ex:
Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
Moje aktualne:
AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.
Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014
P.maiki jeszcze raz dzięki.Napisz mi gdzie kupowałeś te wachacze czy w sklepach motoryzacyjnych,czy przez internet czy może w ASO.Ile cię kosztowały wszystkie części i robocizna,czy robiłeś u prywatnych mechaników czy tych z salonu.Pozdrawiam.
Witam Wszystkich.
Mam problem z tylnym zawieszeniem więc postanowiłem zasięgnąć Waszych rad. Problemem jest to, że samochód na nierównościach zachowuje się nerwowo bez znaczenia czy jadę 50 czy 150 na godzinę, wyraźnie tył ucieka na boki (aż trzęsie całym tyłem) głównie na lewo (sprawia to wrażenie jakby tył przeskakiwał o kilka centymetrów). Przy hamowaniu również tył ucieka w tę samą stronę. Z lewego koła z tyłu dochodzą cichutkie stuki. Nie wiem czy to ma coś wspólnego. Dodam jeszcze, że wymieniane były łączniki stabilizatora i amortyzatory. Na to wszystko pojechałem na geometrie. Opon nie zdziera, a także nie ma wyczuwalnych luzów. Sam już jestem cały zielony, tym bardziej, że na równej drodze jest ok.
Z góry dziękuję Wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
Jeśli w zakrętach zachowuje się jak chce i tył ucieka to wymiana tulejek zwrotnicy tył i do przeglądu wahacze poprzeczne tylne (czyli kompletami- przednie i tylne, zazwyczaj wystarcza wymienić przednie, te od strony zderzaka). Można oczywiście sprawdzić przy okazji stan gum stabilizatora.
Wielkie dzięki.
Sprawdzę te wahacze i gumy. Wrażenie uciekania da się odczuć też jadąc prosto na nierównościach. To mnie również niepokoi.