Pierwsze pytanie jak to się nazywa?? Czy można tylko to wymienić w wahaczu dolnym przednim??
Pierwsze pytanie jak to się nazywa?? Czy można tylko to wymienić w wahaczu dolnym przednim??
można w jakimś warsztacie regenerującym sworznie, ale to się nie opłaca
Opłaca się tylko wówczas kiedy będziesz zamiast tulejek gumowych montował poliuretany. W przeciwnym razie jak kolega zauważył nie bardzo. Zregenerujesz sworzeń, to za jakiś czas padną tulejki, wymienisz tulejki, padnie sworzeń i tak w kółko, doliczając do tego koszt robocizny związany z montażem i demontażem wahacza.
Pozdrawiam.
- Rafał
Tulejki poliuretanowe można kupić. A czy poliuretanowe sworznie można kupić??
A macie gdzieś namiary gdzie można kupić taki sworzeń.
Sworzeń nie opłaca się wymieniać, bo jak napisał alces1 po wymianie go zaraz Ci pewnie padną tuleje. Zresztą dziwne, że sworzeń jest zużyty a tuleje nie... Zazwyczaj one najpierw padają. Poza tym ten sworzeń oryginalnie nie jest przewidziany do wymiany i taki manewr wiąże się z ryzykiem uszkodzenia zawieszenia i groźnego wypadku w następstwie, bo ten sworzeń utrzymuje w zasadzie koło od dołu.
Generalnie w przypadku zużycia sworznia należy wymienić cały wahacz. Regeneracje sworznia wykonuje się w przypadku zabytków do których nie można już kupić wahacza czy\ samego sworznia nowego (gdy jest wymienny). Zresztą sworzeń wahacza to Twoje bezpieczeństwo i życie. Wymień cały wahacz!
Panowie ja 2 dni temu wyciągnąłem wahacze dolne, wymieniłem tuleje a te sworznie wrzuciłem na prace o nacisku 20 ton (bo gałka prawie wypadała) kolega co sie na tym zna popukał coś tam porobił napchałem potem towotu (czy tam czegoś) założyłem nową osłonkę i śmiga, zero luzów i chodzi jak nowy.koszt całej operacji wyszedł mnie na podzespołach trw (chyba, wiem że bardzo dobra firma) 60zł + 2 piwka dla kolegi
. Wszystkie 2 zewnęczne tuleje i ta środkowa nowa, a sworzeń sprasowany :d Czyli tak jak by cały nowy wahacz
![]()
Ciekawe ilu z nas ma kumpli z prasą![]()
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG