Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Nie można przekroczyć 3500 obrotów

Użytkownik Rowerzysta Avatar olek_jaw
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 156, AR 155

Domyślnie Nie można przekroczyć 3500 obrotów

Witam szanowne grono.

A więc od początku - AR 155 2,0 TS 8 zaworów 1994 rok - silnik AR 06416
    Kompletny remont silnika (szlif wału + nowe panewki, kompletna regeneracja głowicy, nowe tuleje tłokowe + pierścienie) po włożeniu silnika są następujące objawy - nie można przekroczyć 3,5 tyś obrotów.
    Przed remontem zakupione nowe cewki zapłonowe (niestety nie bosch lecz zamiennik - MG) gdyż stare już odmówiły posłuszeństwa, nowe świece + kable, podmieniano moduły zapłonowe. Sprawdzone wszystkie przejścia na kablach, masy itd itp.
    Czujnik położenia wału ok. 540ohm, wyświetla błąd sondy lambda (będzie nowa po wypłacie) ale chyba to nie przez niż takie problemy, podmienione ECU to samo...wymieniony będzie wkrótce też potencjometr przepustnicy gdyż ten po pomiarach trochę mi się nie podoba gdyż przy max otwarciu wykazuje przetarcie ścieżek a przepływki nie mam z kim podmienić ;/ przed remontem w okolicy 3 tyś obrotów Alfka była przymulona, szczerze mówiąc obstawiam te zamienniki cewek lub czujnik położenia wału ale ten jest przecież indukcyjny i gdyby padł to by nie paliła.

Autko posiada LPG sekwencyjne i tam są identyczne objawy.

Prosiłbym o jakieś wsparcie ponieważ już wymiękam...nie jest to moja pierwsza Alfa bo 155 miałem już 3 (2,0 TS 16V, 2,5TD, 2,5 V6) oraz obecnie 156 1,8 TS i z wszystkimi dawałem sobie sam rady ale ta mnie powoli przerasta.

Byłbym zobowiązany (czytaj będzie dobra flacha lub keg piwa ) za możliwość podmianki na chwile osprzętu silnika żeby nie kupić całego.

Pozdrawiam Marek z Jaworzna

ufty
    Gość

Domyślnie

Tak się spytam a wszystko dobrze poskładane (chodzi konkretnie o wałki rozrządu i "wariata") bo przy 3,5 tyś "wariat" powinien zmienić fazę rozrządu - może to z nim jest problem?

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 156, AR 155

Domyślnie

To też sprawdzałem i jest ok (tłok z 1 cylindra w GMP a punkty na wałkach zgodne ze znakami na mocowaniach) po pierwszym odpaleniu miałem "chwycony" zawór wariatora co skutkowało przestawieniem wariata to było powodem szarpania na wolnych obrotach...to już "uzdrowiłem" ale nadal jest odcięcie. W sobotę jadę do Krakowa do gościa który handluje używanymi częściami do alf podmienie elektronikę i zobaczę co będzie (na pewno mam walniętą sondę a przepływka też daje dziwne wskazania...)

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 156, AR 155

Domyślnie

Temat po 2 latach można zamknąć, nie można było przekroczyć magicznej bariery niecałych 4 tyś obrotów z powodu - bicia koła fonicznego (bicie 0,5mm, sprawdzone czujnikiem zegarowym) koło lekko doszlifowane i alfik wkręca się nareszcie na obroty jak dawniej...szkoda że to tak długo trwało ale niestety budowa pochłania masę czasu. Dobrze że "grzebanie" przy Alfach należą u mnie do przyjemnych zadań.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfapier
    Mieszka w
    Elblag
    Auto
    ALFA ROMEO 155 2.0ts 8v swap na 2.5 V6

Domyślnie

a czy moglbys mi napisac na pw ile wyniosl cie ten remont silnika kompletny co wymieniales co robiles przy glowicy i ile kosztowaly czesci jezeli mozna wiedziec

Użytkownik Pirat drogowy Avatar cerciarz
    Mieszka w
    Elbląg, Londyn
    Auto
    Alfa 155 1.8 TS 8V na zawsze + Lexus IS200 był + Kia Niro Hybrid jest

Domyślnie

też bym się chętnie dowiedział

Gdyby Alfa Była kobietą, to byłby to związek mojego życia..
    Moja Bella --->>> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1234064

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Pewnie ze 3-4 koła, same tuleje cylindrowe trochę kosztują, remont głowicy też.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 156, AR 155

Domyślnie

Cena trochę ponad 3400zł ( samo dorobienie tuleji pod wymiar tłoków to koszt 1200zł, szlif z panewkami 400zł, remont głowicy 500zł, łańcuszki rozrządu bez kół zębatych 300zł i wiele innych rzeczy) ogólnie robiłem wszystko choć niektórych rzeczy nie trzeba było ruszać a teraz są smaki na swapa - właśnie u wujka włożyliśmy do 155 silnik 2,5 V6 24V ze 156 ogólnie 2 tygodnie zabawy z mechaniką (popołudniami po pracy) a wcześniej 2 tygodnie zmagań z kablami, elektroniką i upychaniem tego żeby ładnie wyglądało...ten koszt to ok. 5000zł (sam dawca 3000zł)
    Ostatnio edytowane przez olek_jaw ; 28-06-2011 o 11:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

No to po robocie chwal się szybko jak to jeździ

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 156, AR 155

Domyślnie

Narazie nie miałem kiedy tego testować na A4 Chrzanów -> zjazd na Jaworzno trasa nr 79 na kołach 16 cali miałem licznikowo 205km/h ale jest tam delikatnie z górki a pod nogą jeszcze było trochę...ogólnie jestem zadowolony ale swap napewno będzie ta czarnula to taka moja zabaweczka do głaskania (mówie o moim 2,0 TS) ta 2,5 V6 24V to inna bajka dla niej 210km/h to naprawdę nie problem (na tym samym odcinku A4 tylko w drugą stronę - pod górkę) ale ona jest oczkiem w jego głowie pewnego fascynata emeryta który poświęca jej masę czasu co 2 dni ją myje, pastuje i szuka co jeszcze można poprawić , ogólnie poszukuje do niej jednego lub kompletu sprawnych amortyzatorów do przodu z elektroniczna regulacją twardości bo się prawy wysypał ;/
    Ostatnio edytowane przez olek_jaw ; 28-06-2011 o 21:19