Nigdy nie miałem temperatury oleju większej niż połowa skali. Olej zmieniłem po 3 k i potem co 11 k. Chyba że nie zmienili ale tego to już się nie dowiem.
No to grubo... Ja bym zarządał wymiany silnika na nowy bo to pewnie jakaś wada fabryczna. Nie słyszałem nigdy o podobnym przypadku w 1.4 TB lub 1.8 TBI.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niedobrze. w zeszlym roku dostalem info od jednego kolegi na forum ze w aso u niego byla 2.0 18tys przebiegu na wymiane silnika, a serwisant wspomnial koledze ze byly w innych aso w polsce jeszcze 2szt ma wymiane. przyczyn nie znam, potwierdzic tez nie mogę, ale info od kokegi ktoremu ufam (nie bede pisal kto bo nie wiem czy dobie zyczy)
Tak to działało w poprzednich generacjach czyli w 159kach ale w Giulii musze przyznać algorytm jest zjebany.
W mojej czasem jest chwila przerwy między pierwszym komornikiem a drugim, ale czasem zapala się dosłownie jeden po drugim.
Na szczęście mam kopciucha więc margines na szukanie wodopoju większy, ale miałem sytuację na autostradzie, gdzie zapalił się jeden po drugim i był stres. W benzynach a tym bardziej w Q może to sprawiać kłopoty.
faktycznie znika szybko jak już zapali się rezerwa, ja chyba jestem odważny skoro na stację potrafię pojechać po 10-20km od zgaśnięcia ostatniej kreski. no ale raz weszło 58.3l, choc z reguły ok 54-56
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
szkoda ze nie pobralem probki zlewanego oleju do analizy przy pierwszym przegladzie - byla to juz druga wymiana (pierwsza 7.5tys km), wiec silnik przeplukany po produkcji i tu mialbym (mielibysmy) jakis obraz tego czy cos/co metalicznego pojawia sie w oleju. moj silnik nie ma latwo bo 80% to miasto a tez mam ciezka noge. Przy nastepnym przegladzie za rok zatem bedzie dopiero kolejna mozliwosc u mnie. No chyba ze ktos wybiera sie na zmiane wkrotce? W razie czego tanie analizy robi kolega wlyszkow (archoil.pl), chyba cos ponizej 100zl (normalnie ok 300-500 z tego co kiedys sie interesowalem)- on ma bardzo duze znizki w laboratorium ze wzgledu na stala wspolprace i stad fajna cena. sam robilem badanie w poprzednich 2 alfach.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.