Cześć Koledzy!
Za Alfą 159 oglądam się od... zawszeNa forum jestem od kilku lat, nigdy nie pisałem ponieważ nie miałem swojej sztuki i nigdy nie było dogodnego momentu na zakup. Na wstępie chciałem się serdecznie przywitać
![]()
Za około tydzień, otrzymam fundusze na zakup samochodu (do 15 tyś), na zakup będę miał 30dni. Bez zastanowienia pomyślałem o swojej starej miłości. Mam kilka pytać odnośnie poszukiwań oraz zakupu, z góry dziękuję za pomoc.
Jestem z Wrocławia, po samochód mogę pojechać na drugi koniec kraju, ale nie ukrywam, że chcę wziąć kogoś kto kompleksowo sprawdzi samochód, a będzie to duży koszt w stosunku do ceny samochodu. Pierwsze pytaniem jest, czy posiadamy na forum kogoś kto zajmuje się takimi usługami lub osobę która posiada doświadczenie w zakupie oraz użytkowaniu 159 i ODPŁATNIE potowarzyszy przy zakupie auta. Mimo możliwości wyjazdu, będę starał się znaleźć auto w okolicy Wrocławia i może znajdzie się ktoś kto będzie w stanie coś polecić i podjechać na oględziny w okolicy?
Pewnie duża część grupy przegląda z nudów czy chęci przyszłej zmiany auta, portale ogłoszeniowe lub aukcyjne. Czy możecie polecić lub nie jakieś aktualne egzemplarze?
Z racji tego, że nie ma dobrych benzyn, będę szukał diesela. Z informacji na forum najbezpieczniej kupić 1.9 120 i ewentualnie podkręcić osiągi. Bardzo zainteresowały mnie jednostki 2.4 ale słyszałem o problemach z pękającymi głowicami. Większość czasu poruszam się motocyklem, auto jest dodatkiem, auto robi trasy/miasto w stosunku 50/50. Czy można stwierdzić w jakim stanie jest głowica? Czy jest już uszkodzona lub zmęczona? Jak często wystepuje usterka w dbanych i nie katowanych egzemplarzach?
Reasumując:
Czy znacie godną polecenia osobę która zna się na alfach i jeździ na oględziny?
Czy ktoś z Wrocławia znajdzie czas i chęć w pomocy żółtodziobowi w oględzinach na terenie miasta? Oczywiście nie za darmo.
Jak to jest z tymi 2.4? Czy usterkowe są głównie męczone, podkręcane i zaniedbywane sztuki?
Dziękuję za każdą radę oraz pozdrawiam, do zobaczenia na drodze![]()