Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Zużyte wałki rozrządu a lambda i sterownik

przem_ar33
    Gość

Domyślnie Zużyte wałki rozrządu a lambda i sterownik

Witam
    Mam do szanownych forumowiczów pytań parę.
    Wcześniej pisałem że miałem problemy z szarpaniem dużym spalaniem itp. Doradzono mi wypiąc sondę lambda i to pomogło. Autko jeżdzi normalnie super się zbiera i ogólnie ok. Podjechałem do serwisu Ricambi w Bytomiu gośc podpiął pod komputer i stwierdził że rzeczywiście sonda nie działa ale wskazania z mapsensora były dziwne i że nie da mi gwarancj że wymiana lambdy coś da i że to sterownik nawala. Dał mi namiar na gościa który kiedyś u nich pracował i zajmuje się takimi rzeczami. Zawiozłem auto do gościa (w kwietniu to było). Diagnoza gościa że sterownik wtrysków uwalony,kupiłem na Allegro i mu podrzuciłem, załatwił wiązkę do sprawdzania jakąś i stwierdził że uszkodzona wiązka i że ponaprawia ją. Po jakimś czasie stwierdził że co jakiś kabel naprawi to się inny psuje:/ Kupiłem na Allegro wiązkę, załatwił jakieś czujniki żeby ją dokładnie poprzemierzać i dziś jak do niego dzwoniłem co i jak to taka diagnoza wg niego:
    Zużyte są wałki rozrządu które powodują że zamiast mgiełki paliwowej do zaworów dostaje się ciecz i nawet jak mi tę wiązkę wymieni i sterownik to po kilku kilometrach znów mi się coś poprzepala,lambda na pewno i że remont to koszt około 80zł od szlifu x8 plus popychaki i coś tam i coś tam ale jego znajomy może ma używane wałki i po nr silnika powie czy by pasowały 160zł za 1 wałek. Ogólnie ciągnie się to od kwietnia z małymi przerwami jak na urlopie był czy jak czekałem na wiązkę i komputer to wtedy samochód odbierałem.
    Mam nadzieję że nie namieszałem z tym co mi mówił gościu.
    W związku z tym moje pytanie czy zużyty sinik może uszkodzić wiązkę?? poprzepalane przekaźniki były podobno też. Czy ewidentnie facet mi wciska ścieme???

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Zużyte wałki, powodują przepalanie się elektryki... Raczej mało prawdopodobne. Przyczyną palącej się elektryki pewni ejest zwara w którymś miejscu.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Zdecydowanie ściemnia z tą mgiełką która to niby pochodzi z wałków, zabierz auto od naciągacza . Wytarte krzywki powodują spadek mocy silnika a sterują tylko zaworami a nie elektryką komputera

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

przem_ar33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Zdecydowanie ściemnia z tą mgiełką która to niby pochodzi z wałków, zabierz auto od naciągacza . Wytarte krzywki powodują spadek mocy silnika a sterują tylko zaworami a nie elektryką komputera
    Nie chodziło mi że mgiełka z wałków tylko że silnik niby zużyty jest i z tego powodu zalewa niby zawory
    Jak byłem w Częstochowie u maciek_czer zrobić parę rzeczy to powiedział wtedy ze ogólnie w miarę dobrym stanie jest. Też nie zauważyłem jakichś wahań silnika,trzyma obroty,ładnie przyśpiesza;/
    Może ktoś z okolic Bytomia by się ze mną spotkał przejechał i stwierdził tak na szybko jak to wygląda? Jutro chyba odbiorę auto bo to się mija z celem;/

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

eeeeeeeee, jakby wałek miał zdartą krzywkę to by silnikiem kołysało, a na dodatek miałby tendencję to klepania. A sprawdzał stan wężyka idącego od kolektora do MAP sensora który jest wbudowany w ECU (MAP sensor nie wężyk , skoro MAP sensor podawał dziwne wartości może wężyk jest przetarty albo zagięty.

miras
    Gość

Domyślnie

Na pewno ściema

co leje dzięki wałkom wałki popychają popychacze w tym przypadku samoregulatory dalej zawory .
    Lać pawliwo to mogą wtryskiwacze jak są zużyte one podają paliwo i nie mają możliwości więcej i mniej się otwierać albo się otwierają albo nie
    Silnik zużyty i zalewa zawory czym paliwem ?? hmm to jak zalewa , na wolnych obrotach powinien gasnąć i problemy z odpaleniem .
    W benzynowych ile mu wlejesz paliwa tyle spali jest tam świeca która daje iskrę zapala mieszankę i siut
    Lęją mu się pomysły z głowy PZDR
    Ostatnio edytowane przez miras ; 17-09-2009 o 11:44

przem_ar33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał miras Zobacz post
    Na pewno ściema

co leje dzięki wałkom wałki popychają popychacze w tym przypadku samoregulatory dalej zawory .
    Lać pawliwo to mogą wtryskiwacze jak są zużyte one podają paliwo i nie mają możliwości więcej i mniej się otwierać albo się otwierają albo nie
    Silnik zużyty i zalewa zawory czym paliwem ?? hmm to jak zalewa , na wolnych obrotach powinien gasnąć i problemy z odpaleniem .
    W benzynowych ile mu wlejesz paliwa tyle spali jest tam świeca która daje iskrę zapala mieszankę i siut
    Lęją mu się pomysły z głowy PZDR
    Też mi się to dziwne wydaje, od kiedy lambdę odpiąłem silnik ślicznie chodzi,zapala za pierwszym razem,trzyma obroty,nie faluje jedynie pali z 13-15l . Wydaje mi się że będę musiał podjechać do Częstochowy i zostawić autko u Maćka. Zdecydowanie tak,dziś odbieram auto bo i moja anielska cierpliwość ma swoje granice

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Dzisiaj, po podłączeniu testera, wszystkie wartości zczytywane przez ECU były na wzorowym poziomie (poza Lambda sensor - chwilowo odłączonym), kwestia uszkodzonej wiązki stały się raczej legendą niż realnym uszkodzeniem. Jak sobie przypominam jedynym uszkodzeniem wiązki była odnoga prowadząca do silniczka krokowego usunięta w kwietniu, a powstała prze bezmyślne podłączenie krokowca dwu-pinowego pod wiązke przystosowaną do krokowca trzy-pinowego (system Bosch). Generalnie silnik pracuje bez najmniejszego zarzutu, gdyby nie to że idzie z mapy z pominięciem sondy i jej wartości adaptacyjnych co jest przyczyną spalania na poziomie 13- 15l. Sprawa wyjasni się na dniach...

przem_ar33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maciek_czer Zobacz post
    Dzisiaj, po podłączeniu testera, wszystkie wartości zczytywane przez ECU były na wzorowym poziomie (poza Lambda sensor - chwilowo odłączonym), kwestia uszkodzonej wiązki stały się raczej legendą niż realnym uszkodzeniem. Jak sobie przypominam jedynym uszkodzeniem wiązki była odnoga prowadząca do silniczka krokowego usunięta w kwietniu, a powstała prze bezmyślne podłączenie krokowca dwu-pinowego pod wiązke przystosowaną do krokowca trzy-pinowego (system Bosch). Generalnie silnik pracuje bez najmniejszego zarzutu, gdyby nie to że idzie z mapy z pominięciem sondy i jej wartości adaptacyjnych co jest przyczyną spalania na poziomie 13- 15l. Sprawa wyjasni się na dniach...
    Ehh dawno miałem Do Ciebie podjechać i zostawić ale cóż lepiej późno niż wcale, walcz Maćku i niech Bella wróci na drogi po wizycie w SPA z lepszymi hamulcami, amortyzatorami i niech żona w końcu przestanie mówić na Nią złomek