Nie będą sprzedawać wiecznie auta z 2010 roku... To i tak ewenement i olbrzymi sukces.
Nie będą sprzedawać wiecznie auta z 2010 roku... To i tak ewenement i olbrzymi sukces.
Lancia ma wzrosty głównie dlatego, że wycofali Punto i została sama w segmencie B z krajowych modeli. Cenowo to w maksie połowa ceny Tonale, więc chyba nie powinny konkurować ze sobą.
Dla mnie to wygląda że wprowadzając nowy model od 0 ciężko jest zadowolić wszystkich. A zrobili to dobrze bo w kolejnych liftingach łatwiej jest ogarnąć infotaiment czy LEDowe światła, niż zmienić prowadzenie auta - na co był główny nacisk przy projektowaniu Giulii i Stelvio.
Na FCA Performance days wypowiadał się szef marketingu AR na Polskę że słuchają klientów i będzie lift prostujący wiele rzeczy na które ludzie narzekają, a które są standardem w BMW czy nawet VW. Ciekawe tylko czy ciągle mają takie same budżety na rozwój, czy im ostatnio obcieli po śmierci Marchionne chociażby.
Podejrzewam że było taniej, a plany były przecież na następce Giulietty "już zaraz za rok".
Jeżeli faktycznie FCA słucha marudzenia różnych takich to miejmy nadzieję że po lifcie elektronicznie Alfa nie będzie odstawać od Mazdy czy Passata. Wtedy to byłby przyzwoity samochód. Miejmy nadzieję, że z Tonale pójdą w ilość i jakość a nie w wydumane pomysły dla garstki entuzjastów i ten model uratuje im słupki sprzedaży. Szczerze - jeżeli byłby sensownie wyposażony i miał dobry napęd (hybryda albo elektryk) to za około 2 lata, jak będę zaczynał myśleć o zmianie Kijanki mógłbym odwiedzić salon Alfy i obmacać ten model. Chociaż wolałbym kompakta
![]()
Obojętnie jaki zrobią samochód, to się nie sprzeda. Po Giulii nie ma co do tego wątpliwości. Szkoda.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Masz racje, jeśli chodzi o samochód premium , który cenowo i jakościowo konkuruje z najlepszymi na rynku. Alfa jako samochód z tanią technologią i cenowo bliżej segmentu masowego może się nieźle sprzedawać (patrz Giulietta) i w Europie minimum jeden taki model powinien być. Alfa się na taki model nie zdecydowała, bo w USA i Chinach byłby nieprzydatny. Teraz by jednak ratował słupki sprzedaży...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wreszcie ktoś przyznał mi rację. A ja piszę o tym od dawna. W odpowiedzi często był fanatyczny hejt. Ale faktów się nie zakrzyczy. Giulia to dramatyczna porażka rynkowa.
O tym, że jest to auto bez wyraźnego klienta docelowego, zerżnięte bezwstydnie z BMW (zestawiano tu porównawcze fotki: poza przodem to kalka beemy) w dodatku w fatalnym wizerunkowo stylu wprowadzane na rynek, ewidentnie za drogie, pisałem już w momencie debiutu.
To też porażka polityki Marchionne, faktycznego grabarza marki. O tym też pisałem lata temu.
Beznadziejnie niska sprzedaż Giulii i cała otoczka wokół tego auta w znacznym stopniu przyczyniły się do spadków sprzedaży AR. Gdzie są dziś niegdysiejsi hejterzy? Milczą. Liczby jednak nie kłamią. Wielka szkoda.
Wydaje się, z żalem wielkim, że historia marki alfa romeo powoli dobiega końca. Obym się mylił. Jednak rachunek ekonomiczny ma swoje prawa i w końcu dojdzie do głosu. Liczyć należy więc na sprzedaż marki komuś mocnemu, niech to i VW będzie. FCA nic nie wymyśli już sensownego. Bo to, co robią z alfą, to nawet nie jest już żałosne. Jest śmieszne. I jest też smutne, tak po ludzku.
Ostatnio edytowane przez Anderson ; 14-10-2019 o 00:20
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS