Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Osłona silnika M-Jet

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie Osłona silnika M-Jet

Na AlfaClub dałem to i tu wklejam efekty moich i nie tylko moich wypocin...

Osłona celowo jest węższa, aby zredukować ciężar (trzyma się dobrze). Na fotkach nie widać "wąsów" do których przykręcone są nadkola. Tylne śruby mocowane na gumowym dystansie. Grubość 2mm, waga ok 6-7kg (ale to tak na "oko").
    Wąż jest oczywiście wycięty i czuwa nad zapewnieniem chłodzenia

Edit: jeszcze pare fotek z telefonu

Jak ktoś jest zainteresowany zakupem takiej osłony, zapraszam tutaj:

http://www.forum.alfaholicy.org/czes...e_olejowa.html
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 28-10-2009 o 15:07

JFC
    Gość

Domyślnie

Bardzo ładna.
    Jak wykończę swój plastik, to następna też będzie metalowa. Zastanawiam się tylko jak ze sztywnością przy dość dużej powierzchni. Może trzeba było zrobić jakieś przetłoczenia. Ale to tak mi się tylko wydaje oglądając zdjęcia, że taka powierzchnia może być podatna na ugięcia.

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał JFC Zobacz post
    Bardzo ładna.
    Zastanawiam się tylko jak ze sztywnością przy dość dużej powierzchni. Może trzeba było zrobić jakieś przetłoczenia.
    Jest sztywno... Można śmiało złapać osłonę i spróbować pociągnąć na dół i nic się nie odegnie. I jeszcze jedno a propos bocznych mocowań. One są bardzo delikatne! Plastik owszem - można do nich przykręcić, ale blachę to już nie bardzo. Osłona ma chronić, a nie narobić większych strat w przypadku uderzenia. Dlatego wolałem z nich zrezygnować oraz zwęzić osłonę, dzięki czemu zyskałem 4-5kg.
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 28-10-2009 o 15:07

Użytkownik Rowerzysta Avatar Msiek
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 1999

Domyślnie

takie pytanie mam do ciebie wiem ze to moze nie teges tak ale czy masz jakies wymiary szkic jakis rysunek zebym sobie sam mogl stworzyc cos takiego moze to i glupio sie tak pytac o to ale to w koncu forum ????

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

osłona jest bardzo ładna, doskonale zrobiona i elegancko to wygląda, ale.... No właśnie co będzie jeśli uderzymy w kamień lub nierówność czy inną przeszkodę, przed którymi ma chronić ta osłona silnik. Plastikowa się połamie a metalowa się wygnie w stronę silnika i może doprowadzić do nieciekawych konsekwencji...

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Msiek Zobacz post
    takie pytanie mam do ciebie wiem ze to moze nie teges tak ale czy masz jakies wymiary szkic jakis rysunek zebym sobie sam mogl stworzyc cos takiego moze to i glupio sie tak pytac o to ale to w koncu forum ????
    Sprzedaję, więc nie dam gotowca
    Zrób wstępny projekt i prześlij mi na maila w dowolnym formacie: krystianbielawa[at]wp.pl

Nałożę Ci otwory i ew poprawki. Szerokość 1000mm, więc trochę mniej od oryginalnej, ale trzeba gdzieś "urwać" na masie. Wykaż się wkładem to pomogę, Mnie też się nie chciało tego robić, ale do 20V nigdzie nie mogłem dostać

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    osłona jest bardzo ładna, doskonale zrobiona i elegancko to wygląda, ale.... No właśnie co będzie jeśli uderzymy w kamień lub nierówność czy inną przeszkodę, przed którymi ma chronić ta osłona silnik. Plastikowa się połamie a metalowa się wygnie w stronę silnika i może doprowadzić do nieciekawych konsekwencji...
    Jest lepiej niż się spodziewałem.

We Wrocławiu tak szurnąłem w nocy, że w lusterku widziałem tylko iskry i hamujące samochody. Myślałem, że po misce, ale wszystko ok.

W lutym przy zaliczonej dziurze osłona też dostała - wygięła się, bo docisnęło ją aż do śrub mocowania wydechu. Miska cała, ale poszła felga, wahacz dolny, górny, amor itd...
    A to sprawca:
    http://img29.imageshack.us/img29/2999/totas.jpg

Co ciekawe, rzeczoznawca mówi że jak nie mam na nią faktury, to oddadzą za plastik Czyli prawie 500zł, hehe. Logo robi swoje

PS. W wolnej chwili wrzucę fotki osłony po przejściach, bo narazie mam zdemontowaną z racji ostatniej szkody. Jak tylko pomaluję rysy, to zakładam blaszkę.
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 03-06-2010 o 21:33

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Sprzedaję, więc nie dam gotowca
    Zrób wstępny projekt i prześlij mi na maila w dowolnym formacie: krystianbielawa[at]wp.pl

Nałożę Ci otwory i ew poprawki. Szerokość 1000mm, więc trochę mniej od oryginalnej, ale trzeba gdzieś "urwać" na masie. Wykaż się wkładem to pomogę, Mnie też się nie chciało tego robić, ale do 20V nigdzie nie mogłem dostać

Jest lepiej niż się spodziewałem.

We Wrocławiu tak szurnąłem w nocy, że w lusterku widziałem tylko iskry i hamujące samochody. Myślałem, że po misce, ale wszystko ok.

W lutym przy zaliczonej dziurze osłona też dostała - wygięła się, bo docisnęło ją aż do śrub mocowania wydechu. Miska cała, ale poszła felga, wahacz dolny, górny, amor itd...
    A to sprawca:
    http://img29.imageshack.us/img29/2999/totas.jpg

Co ciekawe, rzeczoznawca mówi że jak nie mam na nią faktury, to oddadzą za plastik Czyli prawie 500zł, hehe. Logo robi swoje

PS. W wolnej chwili wrzucę fotki osłony po przejściach, bo narazie mam zdemontowaną z racji ostatniej szkody. Jak tylko pomaluję rysy, to zakładam blaszkę.
    o w moorde niezła dziura....

Qsiek
    Gość

Domyślnie Pytanie odnośnie alfy GT

Witam.

Bardzo spodobał mi się projekt twojej oslony silnika super robota.

Mam pytanie czy dałoby się coś takiego stworzyć dla Alfy GT JTD 1.9 jezlei tak byłbym chętny i niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam
    Marciin K.
    qsiek@o2.pl - prosze o odpowiedź i ewentualne namiary propozycje

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Pewnie dałoby radę, bo osłona pasuje do 156, 147, a w GT jest przecież bardzo podobnie. Tylko, że nie mam GT pod ręką, żeby to spasować :/