Porównanie dostosowałem do poziomu myślenia jaki prezentowałeś.
Zrozum - tak ogromnie różnice nie biorą się z przypadku ale z niezbyt legalnych źródeł pochodzenia- ja sie tak ostatnio zastanawiałem nad filtrami kabinowymi do stelvio/giulia- było OE węglowe po 40 pln sztuka na alllegro - pytanie skąd taka cena skoro w ASO ponad 220 pln a i nawet najtańszy zamiennik jest droższy- odpowiedź mi dało miejsce jego zamontowania i sposób wymiany- na 99% nikt go nie wymienia w ASO a potem- wiadomo gdzie ląduje- w szafce mechanika a potem jest w okazyjnej cenie. podejrzewam że z innymi częściami jest podobnie.
Z przypadku się nie biorą, biorą się z marży FCA i ASO.
Bo chyba nie powiesz, że różnica w kosztach produkcji takiego przepływomierza wyprodukowanego przez Boscha z logiem FCA i kupionego w ASO, jest 4-krotnie wyższa od tego wyprodukowanego przez Boscha o tych samych numerach, tyle, że bez loga FCA i zakupionego chociażby w Inter-Carsie, który też narzuca marżę.
Ostatnio edytowane przez FXX ; 18-02-2020 o 17:11
Mało tego, części aftermarket, ale produkowane przez dostawców robiących na pierwszy montaż są droższe w produkcji. A dlaczego ? Kupował ktoś ori części w sklepie normalnym ? Np wahacze TRW do Alfy, tuleje belki do Renault/PSA ?. Na nich trzeba było zeszlifować znaki/logotypy producenta, dla którego były robione, bo z nimi nie wolno sprzedawać jako aftermarket. A to jest dodatkowa praca do wykonania, ale i tak tańsza niż nowe formy do odlewów.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Nie wiem- nie znam sie na tym ale wiem np że tarcza hamulcowa z logo brembo i tarcza hamulcowa z logo AR też robiona przez brembo to znacznie wyższej jakości produkt- tak można wymieniać do usr... śmierci- pewnie to też przypadek.
dlaczego OE wycieraczki robione przez Delphi są znacznie trwalsze od wycieraczek Delphi?
Tylko dlaczego tą oryginalną tarczę hamulcową Brembo z logiem AR mogę kupić w np. Autosklepie24 w Łodzi za 300zł (do AR159), podczas gdy za tą samą tarczę w ASO muszę zapłacić ok. 700-800zł (ceny sprzed dwóch lat)?
Dlaczego 4 szt. (kilkucentymetrowe odcinki) wężyka do przelewów wtryskiwaczy kosztowało ok. 150zł, a dokładnie ten sam wężyk, w tym samym ASO "w metrach" kosztował niecałe 30zł. Już nawet głupio przytaczać fakt, że w ASO przy wymianie docinano odcinki z wężyka w metrach, a liczono po cenie katalogowej zapakowanych 4 szt...
I tak jak mówisz, przykładów można by przytaczać do .... śmierci![]()
Ostatnio edytowane przez FXX ; 18-02-2020 o 18:23
OE przepływomierz Alfy do 1.8TS kosztuje 400zł, OEM Boscha 288zł z legalnego źródła z FVNa czymś muszą w tym ASO ludzi kroić jak się auta nie sprzedają
![]()