Czy ktoś stosował Selenia QV QUADRIFOGLIO 5W40 (można stosować również w gqv), jakieś doświadczenia ?
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Czy ktoś stosował Selenia QV QUADRIFOGLIO 5W40 (można stosować również w gqv), jakieś doświadczenia ?
Sądząc po parametrach można ale czy to olej wart ponad 60zł za litr to trudno powiedzieć![]()
A ja mam na oku Valvoline 20W50 5 litrów za niecałe 96 złotych (+ew. koszty wysyłki). Opłaca się?
Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 09-03-2020 o 22:29
Do Fiata 126p jak najbardziej
Cześć, to teraz ja podzielę się swoją historią z olejemGeneralnie swoją giuliettę mam dopiero drugi rok i właśnie czekam na drugą wymianę oleju ale kolejny raz zdecydowałem się na Yacco - BTW, ktoś z Was też używał? - wcześniej poprzednie auta zalewałem zawsze Motulem bo uważam że to bardzo dobry olej aż pewnego razu polecili mi to Yacco, że też francuski bla bla bla... więc czemu nie - kupiłem. Co prawda nie wiem co było zalane wcześniej w silniku więc nie wiem do czego konkretnie porównać ale olej raczej był świeży bo był meeeega czysty i przejrzysty. W każdym bądź razie zrobiłem płukankę (też z yacco ale nie potrafie powtórzyć nazwy
później poszukam) i muszę powiedzieć że różnica była zauważalna "gołym uchem", napewno ciszej i nie wiem jak to opisać ale miałem wrażenie że tak "gładko"/łatwo się odpalało auto.
Tylko teraz moje pytanie do Was... W sklepie polecili mi Yacco FR 5W40 (to był olej zalany rok temu) teraz u nich na stronie w wyszukiwarce znalazłem, że do mojego silnika (1.4TB) trzeba VX 1000fap 5W40. Jeden i drugi 5W40 ale pierwszy to fullsaps a drugi to olej C3 - w teorii lepszy do benzyny jest full saps ale czemu polecany jest C3? Będzie to miało jakiś realny wpływ na użytkowanie?
Większość nowoczesnych silników benzynowych zgodnie z zaleceniami producentów wymaga oleju C3 lub innego o obniżonych popiołach. Wynika to z faktu stosowania wtrysków bezpośrednich, zaawansowanych układów katalitycznych i innych rozwiązań konstrukcyjnych, w przypadku których olej full saps teoretycznie mógłby być bardziej "problematyczny". Oleje z C3 (i inne o obniżonych popiołach) mają siłą rzeczy zubożony pakiet dodatków ochronnych (głownie starego typu ZDDP) ale nowoczesne pakiety stosowane w olejach C3 (i innych) też nie są złe pod względem ochrony - szczególnie te wzbogacone borem. Dobry nowoczesny olej z C3 również spełni swoje zadanie i nie należy takich olejów się bać.
- - - Updated - - -
Archoil AR2820 to sprawdzony produkt ale płukanka Meguina też powinna być ok.
To sprawa jasna, dzięki. Olej już kupiony, tylko czekać na wymianęOlej w skrzyni manualnej co ile wymieniacie? Przymierzam się też do wymiany bo również nie wiem czy ktokolwiek kiedykolwiek tam zaglądał.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Pamiętaj też, że olej silnikowy i przekładniowy to nie jedyne płyny w aucie. Masz jeszcze:
Płyn wspomagania, chociaż z nim to różnie bywa, czasami zmętnieje i osadza się na pompach/przekładniach kierowniczych, powoduje to powolną degradację wspomagania.
Płyn hamulcowy. Jest silnie higroskopijny, gdy złapie wodę, zmniejsza się temperatura wrzenia co przekłada się na słabszy docisk klocków. Zasadniczo w normalnej jeździe nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale jadąc w góry, gdzie musisz dużo operować hamulcem, możesz mieć problemy.
Płyn chłodniczy. Zmniejsza się jego temperatura zamarzania. Istnieje opinia, że można dolać koncentratu i będzie dobrze, ale ja bym nie kombinował, połączenie złych płynów może zrobić z płynów galaretę. No chyba że dobrze wiesz co masz zalane.
Sprawdź w książce serwisowej co ile przewiduje się wymianę.
Chociaż z drugiej strony, może lepiej nie![]()
Ostatnio edytowane przez lucassith ; 19-03-2020 o 10:19
Zatem wybór nowości w postaci Yacco okazał się dobrą decyzją![]()
Na liczniku już ponad 160tys (o ile to prawda) więc i olej w skrzyni wymienię. Pójdę za ciosem, a cooo i też kupię yacco, wg wyszukiwarki idzie tam yacco bvx fe 75w. Faktycznie wchodzi tam równe 2L czy przygotować się na trochę więcej?
[MENTION=82824]lucassith[/MENTION] pamiętam o wszystkimpłyn chłodniczy już wymieniony (od razu razem z pierwszą wymianą oleju), płyn hamulcowy niedługo też będę zmieniał przy okazji wymiany tarcz i klocków więc i zapewne płyn od wspomagania poleci
![]()