W FCA generalnie jest kilka opcji, wchodzisz bezpośrednio w taśmę, albo ładujesz się na wejście y/c na procku. Rozłupie dziada to będę wiedział![]()
Jak coś Ci się uda to daj znać. Sam aktualnie robię sobie alternatywę dla blue&me która wyświetla wszystko między zegarami i na oryginalnym navi ale możliwości wyświetlania na navi są dosyć ograniczone (wszystko idzie po CAN) więc w przyszłości planuję wpiąć się w oryginalny wyświetlać i odpalić tam jakiś fajny system typu android auto a wtedy już zwykły line out + fajny wzmacniacz i będzie idealnie
.
Ja kupowałem tutaj (są tańsze oferty ale z wysyłką z Chin - ja miałem UPS PL): https://pl.aliexpress.com/item/32916205568.html
Radio odpaliłem na stole żeby nie konfigurować go w aucie
Działa całkiem spoko - szybko i bez zacinek.
![]()
![]()
![]()
Tak na marginesie to zamówiłem też radio do Opel Astra H i tam jest trochę lepszy wywietlacz 6,2" vs 7" i lepsza rozdzielczość.
- - - Updated - - -
Sprawdziłem na swoim chińczyku: https://www.youtube.com/watch?v=BgbsQ-iYpWA
Internet Orange Światłowód 300/30Mbps
Ostatnio edytowane przez davit ; 24-04-2020 o 09:33
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem tego ustrojtwa od kilku dni w aucie.
Niestety spodziewałem się chyba czego bardziej wygodnego niż poprzednie rozwiązanie. Tymczasem borykam się z kilkoma problemami, które muszę rozwiązać.
1. Po pierwsze to upchnięcie wszystkich przewodów za radiem to jakaś porażka.
- przewód antenowy mega krótki
- puszka canbus całkiem duża - ciężko upchnąć z kostką (przejściówką) po jednej stronie radia
- przewody usb zakończone gniazdem mogłyby mieć możliwość jakiegoś montażu w obudowie - np na panelu a nie wisieć sobie gdzieś w schowku
- kamera cofania mogłaby mieć gniazdo a nie wtyk w kostce - łatwiej było by kupić przewód do tego.
2. Oprogramowanie
- słabe zarządzanie urządzeniami bluetooth
- byle jaka aplikacja do dzwonienia
- obsługa telefonu z kierownicy - ciężko to ustawić tak żeby było dobrze
- czasem potrafi się nie odtworzyć kolejny utwór z listy -> jest cisza i trzeba zrobić trik pause -> play (na domyśnym odtwarzaczu)
- brakuje możliwości zmiany rozmiaru czcionki w systemie (jest za duża pomimo tej rozdzielczości)
Dodatkowo kiedy gra radio a ja odpalam auto to słychać dziwne dźwięki w głośnikach.
Czy ktoś z was spotkał podobne problemy i jakoś im zaradził?
Generalnie te stacje multimedialne nie są dopracowane, czy to chińczyk czy to markowe (Pioneer, Alpine). Ćwiczyłem różne rozwiązania i wróciłem do oryginalnego radia + dobry telefon połączony poprzez Bluetooth aptX do procesora dźwięku. Aktualnie przerabiam środkową kratkę nawiewu na uchwyt magnetyczny z ładowaniem bezprzewodowym. Korzystam z telefonu z AndroidAuto i ten interfejs na telefonie jest całkiem ok do jazdy - dla mnie to najlepsze rozwiązanie, żadna stacja itp. nie zbliży się funkcjonalnością, łatwością obsługi, nawigacji, odtwarzania muzyki do wysokiej klasy telefonu. Gdy komuś zależy na jakimś graniu zestawu car audio to właśnie szkoda pieniędzy na te stacje multimedialne, lepiej od razu odżałować i kupić procesor dźwięku - gdybym zaczynał zabawę z car audio od nowa, to byłby mój pierwszy zakup do samochodu.
- jak masz blue&me to wyciągnij i tak będzie działać z kierownicy , dodatkowo zmień w facorysettings ustawienie mikrofonu by korzystał z zewnętrznego a nie wewnętrznego
- przewody usb idealnie da się przeciągnąć do schowka nawet jest tam malutka zaślepka która pomaga w ich "wymacaniu" i przeciągnięciu
również miałem odgłosy jak podpięty był modem/router pod usb radia, odepnij wszystko co masz podpięte i zobacz