Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Temat: Do widzenia :(

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Annatar Zobacz post
    Można dostać link do orzeczenia?
    Jaki "link do orzeczenia"?

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

wyrok w 3 miesiące? niemożliwe.

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Sprawa zakończyła się w pierwszej instancji, bo Warta - z nią walczyłem - nie odwołała się od orzeczenia, ba na żadną z trzech rozpraw, nawet nie przysłali swojego prawnika, a druga rozprawa odbyła się tylko dlatego, żeby mechanik, który naprawiał mi samochód, osobiście potwierdził kosztorys - na trzeciej rozprawie zapadło orzeczenie, które na skutek braku odwołania w terminie zawitym, uprawomocniło się.

Oczywiście nikomu nie zagwarantuję, że ich sprawa też zakończy się w tak expresowym tempie,

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2006 ML500, 2011 KIA Sedona

Domyślnie

Eh, najbardziej denerwują chyba właśnie wymuszacze, a ci w ciężarówkach to już w ogóle: nieraz stoi taki i chce wyjechać z podporządkowanej, widzi, że ruch, to tylko czeka, aż się zrobi troszkę więcej miejsca i łup, wbija się, bo jemu się spieszy (zazwyczaj każdemu się spieszy). A jak się na takiego trąbi, to potem będzie celowo zamulał (już się mu przestało spieszyć).

Ważne, że ze zdrowiem wszystko ok ;-)
    Widzę, ze kolega nie jeździ "dużymi", przyśpieszyć 40to tonowym zestawem to nie to samo co osobówką, a co do trąbienia - cóż, jak ktoś na mnie trąbi to też zwalniam, niech mu jeszcze bardziej ciśnienie skoczy [emoji6]. Koniec OT, najważniejsze, że nic poważnego się nie stało [emoji106]

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Eh, najbardziej denerwują chyba właśnie wymuszacze, a ci w ciężarówkach to już w ogóle
    A, gdyby tak odrobina życzliwości i zrozumienia???

Spróbuj kiedyś wsiąść do takiej ciężarówki, choćby w roli pasażera i uruchomić tzw. "empatię" - gwarantuję Ci, że inaczej na nich spojrzysz - nikogo nie usprawiedliwiam, ale warto czasami postawić się w sytuacji tych kierowców.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Kodeks drogowy jest identyczny dla wszystkich, nieważne jakiej maści auto się prowadzi.
    [MENTION=77474]aro7773[/MENTION] współczuję.
    Będzie następna Alfa?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Annatar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dragon65 Zobacz post
    Jaki "link do orzeczenia"?
    Z bazy orzeczeń. Każda sprawa jest wrzucana do odpowiedniej bazy sądowej (np. sądy administracyjne: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/), oczywiście z usunięciem personaliów.

Cytat Napisał dragon65 Zobacz post
    A, gdyby tak odrobina życzliwości i zrozumienia???

Spróbuj kiedyś wsiąść do takiej ciężarówki, choćby w roli pasażera i uruchomić tzw. "empatię" - gwarantuję Ci, że inaczej na nich spojrzysz - nikogo nie usprawiedliwiam, ale warto czasami postawić się w sytuacji tych kierowców.
    Staram się rozumieć, naprawdę i nieraz puszczam, bo wiem, że często sprawy rozgrywają się o minuty, a tachometry to raczej utrudniacze życia. Niemniej jak jadę poza terenem zabudowanym 90km/h i w lesie z podporządkowanej wyjeżdża przede mnie kilkunastometrowy zestaw ciężarowy i zmusza do ostrego hamowania, po czym na zwrócenie uwagi klaksonem wyhamowuje do zera, gdy z naprzeciwka jadą inne samochody, uniemożliwiając tym samym nie tylko wyprzedzanie, ale i dalszą jazdę - to ja dziękuję za takiego zawodowego kierowcę.

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Kodeks drogowy jest identyczny dla wszystkich, nieważne jakiej maści auto się prowadzi.
    Czy ktoś twierdzi, że jest inaczej?

Jak rozumiem, nie wpuszczasz, bo masz pierwszeństwo - niech sobie stoi do usranej śmierci, albo do tejrze, mruga kierunkiem, ale przecież Ty masz pierwszeńswo - szkoda, że na masce masz "Scudetto".

Użytkownik Świeżak Avatar aro7773
    Auto
    Być może 159

Domyślnie

Jeśli chodzi o kolizję to facet po prostu wymusił mi na skrzyżowaniu. Chciał zaoszczędzić 20s, następnie się upierał że to ja za szybko jechałem i chciał iść do sądu, ale policja uświadomiła go że nie ma szans na wygraną. Stary kierowca a z rozumu dzieciak

Cytat Napisał magil Zobacz post
    @aro7773 współczuję.
    Będzie następna Alfa?
    Jeszcze nie myślę o następnym samochodzie. Dzisiaj był rzeczoznawca i na dzień dobry powiedział że szkoda całkowita. Poza tym nie miałem odłożonej gotówki na takie okoliczności

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Z bazy orzeczeń.
    I co, miałbym teraz szukać tego w tej bazie, bo Ty sobie tego życzysz?

po czym na zwrócenie uwagi klaksonem
    A, co Ty chcesz osiągnąć zwracając uwagę klaksonem?

Zainstaluj kamerkę i wyślij zdjęcie na policje, to może ten, który Ci zajechał drogę, dostając mandat, czegoś się nauczy, a czego miałby się nauczyć z Twojego trąbienia?

Cytat Napisał aro7773 Zobacz post
    Poza tym nie miałem odłożonej gotówki na takie okoliczności
    Są zakłady blacharskie, które przeprowadzają takie naprawy bezgotówkowo, po zrobieniu na nich cesji - wymaga to formy notarialnej, a na czas naprawy, niech Ci zapewni samochód zastępczy, którego koszty rozliczy z ubezpieczycielem.