Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar hakum
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo Brera

Domyślnie Oględziny Alfy Romeo Brera 2.4

Witam, potrzebuję pomocy przy zakupie.
    Byłem dzisiaj oglądać wspomnianą w tytule Brerę z 2007r. i nie wiem co mam sądzić.
    Silnik 2.4jtdm 210 fabrycznie. Jednak właściciel usunął to i owo i jest 250KM i 500NM.
    Sprzęgło obite kewlarem, fajne felgi, obniżona.
    Martwi mnie cały tłusty silnik, a właściciel mówił mi że było już robione mni. wymiana bloku głowicy.
    Mówił że uszczelniał ale jak to się ma do jednostki 2.4 jtdm?
    Faktycznie na dużo napraw ma paragony, więc mogę uwierzyć że była dobrze serwisowana.
    Na dodatek kiedy miałem się nią przejechać zgasła i nie odpaliła... Padł alternator albo przewód masowy rama-silnik..
    Co możecie mi doradzić?
    Dodam że auto jest krajowe.

Szukałem czegoś po forum ale nic konkretnie nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Wszystko zależy za jakie pieniądze.???
    Jeśli głowica była wymieniana (i zrobione wszystko jak powinno być !!! A nie podleczona , pospawane i na sprzedaż!!!) to tylko się cieszyć.
    Dzisiaj nawet jeśli by trzeba było, to wymiana spodu silnika, to ok. 1000zł i po problemie. Robisz dla siebie do jazdy, to wiesz co i za ile chcesz zmienić aby wszystko było ok.

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo Brera

Domyślnie

Byłem dzisiaj oglądać wspomnianą w tytule Brerę z 2007r. i nie wiem co mam sądzić.
    Silnik 2.4jtdm 210 fabrycznie. Jednak właściciel usunął to i owo i jest 250KM i 500NM.
    Martwi mnie cały tłusty silnik, a właściciel mówił mi że było już robione mni. wymiana bloku głowicy.
    Faktycznie na dużo napraw ma paragony, więc mogę uwierzyć że była dobrze serwisowana.
    Na dodatek kiedy miałem się nią przejechać zgasła i nie odpaliła... Padł alternator albo przewód masowy rama-silnik..
    Co możecie mi doradzić?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo Brera

Domyślnie

Sprzedawca wystawił cenę 31tyś. ale nie zdążyliśmy dojść do rozmów za ile.. ponieważ jak wspomniałem zgasła i nie odpaliła więcej podczas jazdy próbnej
    Pech.

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Moim zdanie silnik powinien być suchy,pewnie co druga 2,4 jak nie 80% miało robioną głowice na pewno nikt jej nie wymieniał bo nowa kosztuje krocie więc albo była spawana albo włożona z jakiejś 156 lub 166 które też pękają .Znajdź kogoś kto ogarnia dobrze ten model silnika i wtedy jedz na oględziny bo łatwo się przy tym silniku wpakować w duże koszty.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Omkaaa
    Auto
    Alfa Romeo 159 sw Q4

Domyślnie

Dokładnie jak pisze kolega wyżej, koszty mogą być ogromne, ja robiłem głowice to za sama glowice dałem 2k niby nie regenerowana ale też w każdej chwili może pęknąć tak samo jak inne, temat głowic bardzo delikatny

- - - Updated - - -

A dobrze zrobiona regeneracja to koszt też około 2 k

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo Brera

Domyślnie

Cytat Napisał megalanca Zobacz post
    Moim zdanie silnik powinien być suchy,pewnie co druga 2,4 jak nie 80% miało robioną głowice na pewno nikt jej nie wymieniał bo nowa kosztuje krocie więc albo była spawana albo włożona z jakiejś 156 lub 166 które też pękają .Znajdź kogoś kto ogarnia dobrze ten model silnika i wtedy jedz na oględziny bo łatwo się przy tym silniku wpakować w duże koszty.
    Tak jak piszesz głowica w tym modelu była robiona przez 2 właściciela przy około 150tyś. Rozmawiałem też ze swoim mechanikiem i powiedział dokładnie to co wy piszecie.

Właściciel przyznał się że robił jakieś wycieki ale coś jeszcze zostało..
    Pytanie co, jak wszystko jest tłuste na około , oczywiście poza akumulatorem, paskiem wieloklinowym. Jednak np alternator jest tłusty, nie wspominając już o takich rzeczach jak pompa paliwa.
    Woku wtrysków czysto, jedynie tłusto nawet bardzo jest koło kolektora.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Przechodziłem ostatnimi czasy remonty silnika 2.4 i zdecydowanie nie jest to 1000zł jak pisze slawek. Gołe słupki w sensownym stanie zaczynają się od 3,5 k zł. Komplet uszczelnień + rozrząd + filtry + olej wychodzi przynajmniej 1,5k. Gdybyś chciał wymienić panewki, to koszt ponad 400zł. U mnie jeszcze trochę rzeczy doszło ale mniejsza z tym.

Po remoncie i wymianie kompletu uszczelnień silnik jest suchy jak pieprz.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brera

Domyślnie Brera i Brera

Cześć!

Przeszukując Internet moją uwagę zwróciły dwie Brery:

otomoto: alfa-romeo-brera-2-2-185km-szwajcaria-polecam - Piotrowice (lubelskie)

oraz

olx: alfa-romeo-brera-italia-independent-2010-tytan-mat-prywatnie-unikat-Bydgoszcz

Czy ktoś z Was może oglądał te pojazdy? Czy ktoś coś wie o nich więcej?

Dziękuje...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Cytat Napisał hakum Zobacz post
    Co możecie mi doradzić?

Pozdrawiam
    Jak 2007 rocznik to fabrycznie 2.4 było 200KM, w 2008 roku chyba przeszedł lift i dodali 10KM. To po pierwsze, po drugie po takiej przygodzie przy oglądaniu autka to ja bym podziękował, już bym się zraził do tego egzemplarza Ilość faktur nic nie mówi, że była dobrze serwisowana - to tylko faktury za części/robociznę i ni jak to ma się do jakości pracy fachowca, który przeprowadzał serwis. Tłusty silnik - w jakim sensie? Od góry do dołu zarzygany świeżym olejem?