Strona 28 z 114 PierwszyPierwszy ... 18192021222324252627282930313233343536373878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1136

Temat: [Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Domyślnie

W czasie jazdy, jeżeli alternator, regulator napięcia są sprawne, zawsze napięcie w inst. bedzie większe 13,8 - 14,5V.
    nie w przypadku Giulii/Stelvio - jeśli IBS ocenił naładowanie aku powyżej 75% to zaczyna zmniejszać ładowanie - liniowo do 85% i 12.7V, powyżej 12.7V do 100% (czyli nie naładujesz w pełni nigdy). Ładowanie podbija się wtedy tylko podczas hamowania. Ten system jest do bani i tym bardziej powoduje większą częstość problemów ludzi z aku, niedziałającym ogrzewaniem tylnej szyby (nie działa poniżej 50% naładowania) itp.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta Avatar vincent
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Giulia Super 2018

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    ... Sam pobieżnie mozesz ocenić stan aku. wyłącz silnik i po ok. 15min (gdy wszystkie systemy elektr. wyłaczą się) sprawdż na swoim mierniku (upewnij się, czy nie przekłamuje) napięcie aku.
    Miernikiem wpinanym w gniazdo zapalniczki chyba tego nie sprawdzi. Standardowo w schowku gniazdo zapalniczki nie ma napięcia po wyłączeniu zapłonu. Ale jeśli zapłon jest włączony (a silnik nie) i napięcie jest powyżej 12v (u mnie np. zaobserwowałem 12,5 - 12,8), to tym bardziej znaczy że pod pewnym obciążeniem (a bez ładowania) aku jest ok.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał vincent Zobacz post
    Miernikiem wpinanym w gniazdo zapalniczki chyba tego nie sprawdzi. Standardowo w schowku gniazdo zapalniczki nie ma napięcia po wyłączeniu zapłonu. Ale jeśli zapłon jest włączony (a silnik nie) i napięcie jest powyżej 12v (u mnie np. zaobserwowałem 12,5 - 12,8), to tym bardziej znaczy że pod pewnym obciążeniem (a bez ładowania) aku jest ok.
    Miałem o tym pisać. Po wyłączeniu zapłonu nie ma napięcia w zapalniczce, zaś z włączonym zapłonem (bez silnika) wartości podobne jak przy wyłączeniu silnika przez S&S. Nie sprawdziłem tylko czy przy samym włączonym infotainment (przez wciśnięcie Vol) będzie napięcie w zapalniczce, ale chyba nie. W usb-c (w podłokietniku) na samym infotainment napięcie na pewno jest, ponieważ ładowałem już tak awaryjnie iphona mojej żony.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał vincent Zobacz post
    Nie będę ze szczegółami opisywał jak ma zmierzyć napięcie w inst. na postoju przy wył. silniku, może np. swój miernik kablami podpiąć bezp. pod aku, , czy do "bolca" pod maską lub do bezpiecznika w którym jest napięcie, każdy chwyt dozwolony. Chodziło mi o pomiar napiecia, jak systemy pobierające prąd wyłaczą się. Ja do tego celu używam multimetra bezpośrednio do aku.
    W Twoim przypadku jak w stanie spoczynku aku. ma 12,5 - 12,8 jest jak najbardziej ok.

Użytkownik Rowerzysta Avatar vincent
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Giulia Super 2018

Domyślnie

No wiem wiem, kolega pisał o mierniku zapalniczkowym, więc chciałem naprostować żeby się nie fatygował przypadkiem bez porządnego miernika

U mnie jest jak najbardziej ok, nie miałem do tej pory najmniejszego problemu z aku, chyba mi się poszczęściło albo wyłączenie S&S procentuje.

Użytkownik Świeżak Avatar plxeper
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Stelvio MY2020 2.0 200 - jest, AR 159 1.9 JTS- była;

Domyślnie

Po Waszych wpisach tylko czekam na pierwsze problemy z aku bo często robię bardzo krótkie odcinki. A trochę w temacie rozładowanych akumulatorów zobaczcie sobie to: https://www.youtube.com/watch?v=DxaPdadL9TY
    Całkiem fajny bajer.

Użytkownik Świeżak Avatar bursz
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Pytanie z serii marzeń. Jak myślicie - jeżeli Alfa wprowadzi wreszcie bezprzewodowy CarPlay to zrobi aktualizację z przewodowej wersji? Czy jest to w ogóle technicznie wykonalne?

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiuz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce Ti 280KM Q4

Domyślnie

Cytat Napisał bursz Zobacz post
    Pytanie z serii marzeń. Jak myślicie - jeżeli Alfa wprowadzi wreszcie bezprzewodowy CarPlay to zrobi aktualizację z przewodowej wersji? Czy jest to w ogóle technicznie wykonalne?
    Myślę że nie zrobi, ale z drugiej strony za parę stów możesz mieć bezprzewodowy carplay. Kupiłem i ostatnio testowałem przystawkę, którą wpinasz w usb, a telefon łączy się z nią bezprzewodowo. Działa rewelacyjnie. Na allegro ok 650-700zl, z aliexpress ok 300-350zl.

Link: https://m.pl.aliexpress.com/item/400...8d80755&is_c=N

Carlinkit 2.0. Łączy się ok 30 sekund od włączenia i działa bardzo dobrze.
    Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez krzysiuz ; 09-01-2021 o 20:36

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał bursz Zobacz post
    1.pytanie czy hardware jest w aucie - teoretycznie w konfigu auta da sie aktywować coś takiego jak WiFi menu, ale jest i pełno innych rzeczy które nie działają, bądź wręcz po próbach na mojej powodowały kupę problemów w działaniu auta - właściwie prawie nic z listy kilkudziesięciu rzeczy które próbowałem w swoim aucie nie działało, nie dawało przejść przez proxi (out of range) itp
    2.FCA jeśli nie dała obietnicy za wczasu to na pewno nie wgra za free nikomu - to czas - muszą zapłacić serwisowi za to możlwie że bedą musieli poupdatować inne moduły (bo tak mają przetestowane bądź są zmiany kompatybilności/powiązania firmwarów różnych modułów), czyli też zapłacic, potem oferować wsparcie itp - nie ma szans

są dokładki i tego trzeba się trzymać. ja czekam na swój moduł do Android Auto który w internecie z innymi sfinansowałem (jest o tym oddzielny wątek) - liczę że za kilka tygodni go dostane, bo rozpoczynają produkcję po przetestowaniu i dopracowaniu prototypu
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    nie mam jeszcze alfy

Domyślnie

Android auto na androidzie 11 z wifi 5 GHz powinno działać.
    Ja jeszcze nie mam (czekam na upgrade z 10-tki) - na pewno sprawdzę jak będę miał.