Siema. Jakie macie doświadczenia przy zmianie felg z 17'' na 19'' - w jakim stopniu to wpływa na zużycie paliwa?
Siema. Jakie macie doświadczenia przy zmianie felg z 17'' na 19'' - w jakim stopniu to wpływa na zużycie paliwa?
Ja mam Stelvio Q nie wiem co masz na myśli pisząc normalne spalanie ale ostatnio jeżdze tylko w mieście przy średnich korkach, czasami wieczorem bez korków, czesto włączam tryb race jak sie rozgrzeje olej -i często jak jestem w race lubie gwałtownie przyspieszyć i posluchać wydechów -w takim warunkach spaalnie ok. 20-21 l/100. Cięzko sie tym autem nie cieszyc wiec srednia ze zbiornika zazwyczaj ok. 20 l. Jak się szaleje to 30 może być mało ale to przy takiej wariackiej jezdzei gaz /hamulec. Jak mie się udało zmusić (sadmosaochizm) do takiej emetryckiej jazdy w trybie N/D to okolo 14-15 l, W trasie do Włoch z rodziną coś około 12 l, ale oczywiscie zalezy jakie predkości u mnie byy tak do 160 a rzecietnie około 120-130, najmniej pali przyspokojnej jezdzie na krajówkach da sie zejsc ponizej 10 ale cięzko.
Samochód ma bardzo duży rozrzut w zależnośic od stylu jazdy- ciężko określić. Ale jak masz do dyspozycji taki silnik to się nie da na dłuższa mete jezdzic ekonomicznie, nie ma to chyba także wiekszego sensu. Ale np jak na wczasy pojedzie się z rodziną to spala całkiem niedużo.
Ja mam podobne obserwacje ale ...
19 8+9j masz większą średnice koła, więc samochód pokonuje większą odległość niż wcześniej i pokonuje ją szybciej (przy tych samych wskazaniach). Jak mierzyłem gpsem prędkość to na 19 samochód jedzie prawie tyle ile pokazuje a z 17 przy 100km/h zawyżał circa 5km.
Więc ta różnica jest tak naprawdę mniejsza. Przy prędkościach autostradowych przy tej samej prawdziwej prędkości mamy niższe obroty. Co mogłoby być więc na plus dla ekonomii.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Obejrzałem kilka dni temu "auta bez ściemy" gdzie był Jeep Wrangler z 2.0 GME 272km, czyli z takim samym silnikiem jak w Stelvio czy Gulii. I Piotr Szypulski twierdzi, że pali to mu w mieście ciut powyżej 10 L na 100 km.
I już nie wiem czy to ja jestem jakimś nieudacznikiem, bo poniżej 15L zejść nie mogę?
Ostatni miesiąc caly we Wrocławiu - 15/100 (((
lekka masakra, przyznamMoże to też jeden z powodów marnej sprzedaży tego modelu?
No masakra jest, jak ktoś używa giulii głównie w mieście jako daily, to ciekawie to nie wygląda. Mi po mieście też bierze ok. 14-15, ale ja mam jeszcze koła 17" i słabszą 200 konną wersję. W trasie jest już znośnie...