Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: kolejny foch alfy

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Unhappy kolejny foch alfy

Wracając z 200km trasy,postanowiłem zatrzymać się przy markecie,po 15 minutach mojej nieobecności wsiadłem jak zwykle i odpalam,a tu obroty zaczęły falować z1000 do 2200,dodałem gazu a obroty zostały w pozycji 4000 tysięcy,zgasiłem silnik odpalam,jest poprawa.Po następnych 5 km falowanie wróciło.Nagrałem to żeby przybliżyć wam temat.Na euroscanie wyskakiwał mi błąd czujnika temperatury,dziś wymieniłem go,popiołem stary przepływomierz i jest tak samo,tyle ze wyskoczył nowy błąd -VEHICLE SPEED SENSOR-.Co wy radzicie i możne ktoś już rozwiązał taki problem. http://www.youtube.com/watch?v=shCKlyZgF4s

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

VSS to czujnik przebytej drogi o ile sie nie myle i znajduje sie zapewne gdzieś przy skrzyni biegów.

Masz automat czy manuala?

Wleź pod autko i poszukaj tego czujnika, podaje on sygnał do szybkościomierza...

Sprawdziłbym tez przepustnice przy okazji, wypucuj tam wszystko, zresetuj krokowca, parametry adaptacyjne i sprawdź co po tych zabiegach...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- sygnał VSS podaje czujnik Halla , lewego lub prawego koła z ECU ABS-a.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto

Domyślnie

Skrzynia manualna ,jak na razie ,może za 100 lat automat.a co do przepustnicy za ta łopatka która pracuje razem z linka od gazu ,jest straszny syf,jakiś jakby czarny smar ,a dalej w stronę przepływki czysto.za bardzo nie mam pojęcia jak się zabrać do czyszczenia przepustnicy,a co do zresetowania krokowca łep mi spuchnie.mechanik robi to co mu karze, bo sam rady by nie dał.We fiacie w piotrkowie maja egzaminer,tylko nikt się na nim nie zna,znów pojadę i powie ze komputer błędów nie pokazał,i zaczął bym od tego... i znów stówka w plecy za pięć minut, po to kupiłem sobie interfejs.Jak na razie tylko dzięki waszym poradom jestem do przodu i tak znowu liczę na forumowiczów,a na razie śmigam do garażu za tym czujnikiem,i czekam na dalsze podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez borsukmax ; 06-10-2009 o 15:15

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- to bym sprawdził czy ECU od ABS-a nie ma żadnych błędów.
    - tylko do tego potrzebny jest interfejs przerobiony wg. tego co podałem w Zrób to sam oraz najlepiej Alfadiag.
    - Unidiag, a dokładnie program KWp71 też pokaże co nieco, ale interpretacja wyników jest ograniczona od strony programu KWP71 zrzucając cały problem z interpretacja wyników na użytkownika.
    - za to błędy zeruje szybko.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto

Domyślnie działałem

Dotarłem do tej przepustnicy,straszny syf w środku widać po tej białej szmatce na zdjęciach,czyściłem na ile paluchy wlazły.na zdjęciach z numerem 1`,2 widać wężyki w których był olej,w środku tej przepustnicy tez nie wesoło ,widać trochę /chyba olej z kurzem/brudu.Jakieś dziwne odgłosy z miejsca zaznaczonego na zdjęciu nr 4,przez chwile jak by coś tam latało po cichu,ale może to już moja wrażliwość.Ale jeszcze jedno na zdjęciu /wyciek/pod tym czujnikiem zapitala olej ,są tam dwie śruby,tak jak by spod nich.Na dziś to koniec ,podpowiadajcie
    Ostatnio edytowane przez borsukmax ; 06-10-2009 o 19:50

Mieszka w
    Luboń
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał borsukmax Zobacz post
    za bardzo nie mam pojęcia jak się zabrać do czyszczenia przepustnicy
    Nie jest to trudne. Na początek kup płyn do czyszczenia gaźników, ja kupuje w Auchan za 12 zł całą puszkę i to Ci wystarczy na kilka zabiegów.

Ja swoją czysciłem kompleksowo czyli odkręciłem rurę z puszką przepływomierza od przepustnicy, przeczyściłem wszelkie zakamraki w samych rurach i pełno syfu wyleciało(od odmy olej), wyłączyłem aku, bo to zawsze bezpieczniej, odpiąłem kable od kompa i odkręciłem przepustnice ( 4 x torx), zeszła bez problemu, jak juz miłaem ją w łapie to porzadnie ją przepłukałem tym płynem i przetarłem czysta szmatką kazdy zakamarek, zwłaszcza trzeba zwrócić uwagę na oske przepustnicy bo tam lubi sie zbierac syf...

Potem złozyc wszystko w odwrotnej kolejności. reset parametrów, krokowca i w drogę...

Mam nadzieje ze chociaż troche pomogłem.

EDIT: To zes mnie ubiegł o minute Uważj na czysczenie samej klapki przepustnicy, bo znajomemu sie ułamała i musiał nowa przepustnice kupować, nie wiem jak to zrobił. Myłeś ją czymś czy samą szmatką wycierałeś?

Na klapce przepustnicy została widze jeszcze jakiś syf. Przewody odmy tez warto przeczyścić z oleju lub szalmu po nim.

Pzdr

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez Alfamaniak156 ; 06-10-2009 o 19:57

Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto

Domyślnie

widziałem te torxy,skory i ty dałeś rade to ja tez idę w Twoje ślady ,jutro zabieram się do dalszych prac,tylko powiedz co to za płyn i czy całość schodzi razem z krokowym silniczkiem.Na razie nie pomogłeś ,ale odwagi dodałeś a to więcej niż pomoc

Mieszka w
    Luboń
    Auto

Domyślnie

Tylko wszystko z wyczuciem nic na siłę. Delikatnie odłączaj i podłaczaj te przewody pod kompa żebyś czegos nie ułamał albo nie zgiął któregos z pinów na kompie.

taki płyn widziałem w Norauto http://www.prestone.pl/wp-content/up..._and_choke.jpg, w Auchan znajdziesz chyba STP o ile dobrze pamiętam w takim niebieskim Sprayu, szyuakj na dziale Auto między uzdatniaczami do paliw...

Całość schodzi z krokowcem, tylko krokowca odepnij bo tez jest spiety kostką, od spodu, cięzki troche dostep ale dasz rade.

Te torxy moga byc dość mocno dociagniete, wiec dobry klucz troche siły i wyczucia i pójdzie...

Tylko koniecznie po takim zabiegu reset zrób, bo komp musi sie od nowa "nauczyć" ustawień, po tym możesz miec troche wyższe obroty ale po przejechaniu 50 -100 km wszystko powinno juz wrócic do normy...

Powodzonka, jakby co pytaj

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

borsukmax jak coś będę w tomaszowie od poniedziałku i jak chcesz mogę ci coś tam pomóc choćby zrobić adaptację silnika. mam kompa i kabelek więc pomyśl

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny