Strona 17 z 44 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 435

Temat: Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Techno
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Giuletta Sprint, Giulia Veloce 2.0T Q4 LSD

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Robię mały test który kontynuuje jeszcze ale do rzeczy- postanowiłem zrobić eksperyment z paliwami premium a że pokonuje niemal cały czas te same trasy ( miasto/ autostrada) więc powinien być w miarę wiarygodny.
    Paliwo- V power Racing 100 - jak na razie przejechane 1150 km. Odczucia akustyczne - silnik pracuje wyraźnie spokojniej mniej szorstko zero wibracji drgań etc - ogólnie mniej go słychać, do tego zniknął efekt brudnych końcówek wydechu no i spalanie - jak na razie spadło o około litr na każde 100 km. Zamierzam pokonać około 2 tkm i dam znać czy coś uległo zmianie.
    Robisz jakieś pomiary czy tylko subiektywna ocena ?

Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar woockush
    Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Cytat Napisał jazdza Zobacz post
    a czemu chcesz zmienic na shella ? ja sie wlasnie zastanawiam nad motul lalem tego shella, ale mam odczucia jakby troche inaczej pracowal
    Motul to olej HC, Shell GTL (ciutkę lepszy). Na Motulu po ok. 7tys km od zmiany odnoszę wrażenie, że w określonych sytuacjach słychać multiair'a.

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiuz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce Ti 280KM Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Robię mały test który kontynuuje jeszcze ale do rzeczy- postanowiłem zrobić eksperyment z paliwami premium a że pokonuje niemal cały czas te same trasy ( miasto/ autostrada) więc powinien być w miarę wiarygodny.
    Paliwo- V power Racing 100 - jak na razie przejechane 1150 km. Odczucia akustyczne - silnik pracuje wyraźnie spokojniej mniej szorstko zero wibracji drgań etc - ogólnie mniej go słychać, do tego zniknął efekt brudnych końcówek wydechu no i spalanie - jak na razie spadło o około litr na każde 100 km. Zamierzam pokonać około 2 tkm i dam znać czy coś uległo zmianie.
    Jakie paliwo tankowałeś wcześniej? Zwykłą 95 FuelSave na Shellu, czy jakieś inne?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał Techno Zobacz post
    Robisz jakieś pomiary czy tylko subiektywna ocena ?

Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka
    pokonuje dokładnie te same trasy o tej samej porze - celowo z tymi samymi prędkościami wiec w mojej ocenie spalanie można uznać za powtarzalne. pokonuje konkretny dystans i tankowanie znów do pełna

- - - Updated - - -

Cytat Napisał krzysiuz Zobacz post
    Jakie paliwo tankowałeś wcześniej? Zwykłą 95 FuelSave na Shellu, czy jakieś inne?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
    tylko 95 orlen

Użytkownik Rowerzysta Avatar vincent
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Giulia Super 2018

Domyślnie

To chyba najpopularniejszy wątek olejowy..

Niedługo koniec gwarancji i pierwsza wymiana oleju po niej. W związku z tym zastanawiam się na co zmienić Selenię i mam dwa pytania do osób obeznanych w olejach:
    1. Jaki obecnie jest najlepszy olej spełniający normę AR do 2.0?
    2. Jaki byłby najlepszy wybór oleju SN+ do 2.0?

Zależy mi na oleju dającym maksymalną ochronę silnikowi i długoterminowo najlepszego dla działania MA. Ale to pewnie oczywiste.

Jazda 75% miejska, raczej dynamiczna, odcinki różne, ale najczęściej po kilkanaście kilometrów. Wymiany co 7,5 tys km. Silnik z podniesioną mocą.

Z góry dzięki

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał woockush Zobacz post
    że w określonych sytuacjach słychać multiair'a
    A jak to słychać?

ZBANOWANY Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Wcześniej: Alfa Romeo 159 2.2 jts, Teraz: Alfa Romeo Giulia Super

Domyślnie

Cytat Napisał vincent Zobacz post
    To chyba najpopularniejszy wątek olejowy..

Niedługo koniec gwarancji i pierwsza wymiana oleju po niej. W związku z tym zastanawiam się na co zmienić Selenię i mam dwa pytania do osób obeznanych w olejach:
    1. Jaki obecnie jest najlepszy olej spełniający normę AR do 2.0?
    2. Jaki byłby najlepszy wybór oleju SN+ do 2.0?

Zależy mi na oleju dającym maksymalną ochronę silnikowi i długoterminowo najlepszego dla działania MA. Ale to pewnie oczywiste.

Jazda 75% miejska, raczej dynamiczna, odcinki różne, ale najczęściej po kilkanaście kilometrów. Wymiany co 7,5 tys km. Silnik z podniesioną mocą.

Z góry dzięki
    Ostatnio sam stanąłem przed takim samym dylematem. Lektura forum nie dostarcza jednoznacznych wniosków. Zdecydowałem się na Penrite 0w30. Czy to dobry wybór czas pokaże.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Panowie, tak czytam ten wątek i inny "temat jak rzeka, jaki olej lejecie" i właściwie to tak średnio o konkrety. Auto Stelvio 280 KM, obecnie Selenia, czy tak ogólnie mógłby ktoś tak konkretnie powiedzieć, jaki olej byłby lepszy od tej Selenii, bo...
    Jak dotąd, to są wypowiedzi typu:
    -no ja leję olej X i na razie ok i będę go lał (no a jak ma być nie ok, to od razu miałoby być nie ok?)
    -no definitywnie trzeba zastąpić Selenię, bo mój mechanik powiedział, że olej Y będzie dużo lepszy, itp.

Tutaj moje pytania:
    -dlaczego uważacie, że Selenia jest zła i warto ją zastąpić?
    -Jeżeli już wymiana na Motul czy inny Ravenol, to dlaczego, ale konkrety, a nie bo szwagier jeździł i było super. (jak pracowałem w ASO Skody to też był mit motula, że niby na motulu panewki w silniku BXE nie padały i korba nie wychodziła, ale było i kilka na motulu co korba postanowiła jednak opuścić kolegów, więc mit padł), ogólnie z mojego doświadczenia, to powodem większości awarii był tryb wymiany oleju wg. wskazań, czyli nawet 30 tys. km, a nie co 15 tys.

Ogónie mam wrażenie, że te większość tych opinii dotyczących świetności danego oleju to nieco takie gminne legendy.
    Z góry dziękuję za naprawdę merytoryczne odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 07-03-2021 o 15:17

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    Stelvio 2.0; Giulietta 1.4 multiair

Domyślnie

Tak naprawdę to nie ma znaczenia jaki olej, bo i tak niewiele osób z forum zrobi przebieg większy niż 200kkm. A dopiero po takim przebiegu będzie widać różnice w zużyciu silnika. Ważniejsze jest częstotliwość wymiany niż marka oczywiście biorąc oleje o tych samych parametrach (aprobatach).
    Ja leję Shell, bo jest:
    Tańszy
    Bardziej dostępny
    Ma wyższy wskaźnik lepkości 166 Selenia vs 204 Shell
    Utrzymuje naprawdę czysty silnik.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Ja zalałem po 2x selenii teraz shella 0w30 ale przy następnej wymianie przechodzę na olej doradzony przez kolegę Toma: https://czarnepaliwo.pl/5w30/22-amso...1gal-378l.html
    Poczytałem trochę o tym LSPI i coś z tym chce zrobić. Trochę zaniepokoiła mnie lepkość 5w30 przy MA ale zdaje się na kogoś kto się na tym zna.