Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Restarty radia

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar grafi
    Auto
    Giulia 2.0 Super

Domyślnie Restarty radia

Od jakiegoś czasu moja Giulia ma dziwną przypadłość, mianowicie restartuję się radio/multimedia nie dzieje się tak za każdym razem powiedzmy co 3-4 jazdę. Ale zawsze odbywa się to tak samo najpierw auto zgłasza awarie czujników martwego pola zaświecają sie trójkąty w lusterkach i restaruje się radio. Jeśli zrestartuje się raz to już wpada w pętle restartów co 2-3 minuty. Innym razem mogę jechać parę godzin i nie ma ani jednego restartu. Giulia z końca 2017 roku radio z softem 002.xx. Może ktoś miał podobny przypadek albo wie co to może być co sprawdzić ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

zainstaluj najnowszy firmware 002.010.043 dla radia 1 generacji, na liście poprawek poprzez kilka ostatnich wersji były min. restarty. do ściągnięcia z alfaowner. są wątki tu na forum z linkiem i dodatkowymi info, ale na alfaowner (GIulia->Infotainment update 1 post) jest wszystko opisane dokładnie.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Super 2.2 M-jet MT 180 KM '16

Domyślnie

tylko dopowiem, że praktycznie od wypuszczenia mam 002.010.043 i pomimo to dwa razy zrestartowało się radio w ciągu miesiąca. Jadę do ASO za tydzień niech sobie zdiagnozują po swojemu.

Auto

Domyślnie

a wcześniej też Ci się restartowało?
    a kolega [MENTION=35260]grafi[/MENTION] który ma firmware?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

wcześniejszy soft (.041) miałem niecały miesiąc i takich problemów nie zauważyłem. Za to na 041 nie zapisywały mi się ulubione kontakty, teraz (043) mam je zapisane bez problemu. Wydaje mi się, że te resetowanie dzieje się wtedy kiedy procesor radia nie wyrabia, najzwyczajniej system się zawiesza i resetuje się.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar grafi
    Auto
    Giulia 2.0 Super

Domyślnie

mój software to 002.009.043 . Ale dziwi mnie ten jednocześnie zgłaszany błąd czujników martwego pola

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał grafi Zobacz post
    mój software to 002.009.043 . Ale dziwi mnie ten jednocześnie zgłaszany błąd czujników martwego pola
    może dlatego że systemy są od siebie zależne (radio generuje ostrzeżenia dźwiękowe, ma w menu ustawienia na blind spot monitoring) i restart radia powoduje błąd np komunikacji co dla modułów L/RBSS jest po prostu brakiem pełni sprawności systemu

masz bardzo stary firmware, bardzo problemowy z wieloma telefonami, w okolicach przełomu 2017/18 wyszedł 002.009.055 który wiele poprawiał, więc minimum tego załaduj (też jest na alfaowner), potem 002.010.041 dodawał min. większą kamerę jeśli masz 8.8" wyświetlacz + trochę poprawek stabilności, ale coś tam było źle z kontaktami i navi, stąd najnowszy 002.010.043 na który dotychczas (poza przypadkiem kolegi [MENTION=49948]jan3387[/MENTION]) nie słyszałem na żadnym forum.
    [MENTION=49948]jan3387[/MENTION], a Ty z ASO dostałeś od razu 002.010.041 czy miałeś jakiś archaik najpierw odpowiedni do roku prod 2016? updatowali też inne moduły na max po updatcie radia? czasem mogą być pewne zależności pomiędzy - np dla radia 2 generacji przy pewnym updatcie powinno poupdatować się do 6 modułów (wyskakują nowe opcjonalne updaty, ale wymagane przez service news związany z updatem radia)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Miałem 002.009.055. Kolejne dwa updaty robiłem sam. Auto przed odbiorem z grudnia miało mieć porobione updaty. Oczywiście nie zrobili pewnie nic. Myślisz że będą robić problemy w aso, że to się resetuje, bo sam sobie zaktualizowałem?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo ;)

Domyślnie

Cytat Napisał jan3387 Zobacz post
    tylko dopowiem, że praktycznie od wypuszczenia mam 002.010.043 i pomimo to dwa razy zrestartowało się radio w ciągu miesiąca. Jadę do ASO za tydzień niech sobie zdiagnozują po swojemu.
    U mnie po wgraniu 043 przestały się pojawiać problemy z synchronizacją kontaktów w telefonie. Ale od czasu do czasu pojawiają się restarty. Zauważyłem pewną prawidłowość. Słucham muzyki z USB, mam kilkanaście giga mp3 zgranych z płyt. I odnoszę wrażenie, że są takie katalogi na których wywala restart, a na innych nie wywala. Kiedyś chyba nawet tuż przed restartem pojawiły się zakłócenia w odtwarzaniu mp3.

Ostatnio miałem w rękach Skodę z topowym radiem i tam jak wrzuciłem swoje USB z muzyką to kompletnie rozjeżdżały się obrazki z okładek z utworami. Myślałem, że posypało się coś w strukturze plików na pendrajwie ale po włożeniu do Giulii wszystko było OK tzn. okładka odpowiadnia dla odtwarzanej płyty. Więc nie narzekajmy, u innych producentów też są problemy.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jan3387 Zobacz post
    Miałem 002.009.055. Kolejne dwa updaty robiłem sam. Auto przed odbiorem z grudnia miało mieć porobione updaty. Oczywiście nie zrobili pewnie nic. Myślisz że będą robić problemy w aso, że to się resetuje, bo sam sobie zaktualizowałem?
    niektóre updaty mogą pojawić się dopiero po wgraniu nowszego firmwaru radia, inna sprawa że ASO w BB nie chce wgrywać opcjonalnych updatów - wiem bo kolega pojechał i miał ileś modułów out of date gdy zainstalowaliśmy nowy firmware dla radia 2 generacji (przeskok z MV051 na MV085) i w ASO powiedzieli mu że nic dla niego nie ma co było g..o prawdą bo firmwary modułów IPC, AMP, L/RBSS, PAM miał nie spełniające kryteriów z service newsa

nic nie mów o updatowaniu samemu, po co?

zagladam co tydzień na kampanie/service newsy giulii, to jak zobaczę nowy z nowym firmwarem dam znać że coś jest - może skopali coś ze stabilnością, tym bardziej że teraz i [MENTION=75332]murder[/MENTION] to zgłasza.