Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy 1234567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Temat: Giulia Q4 - wariująca skrzynia po wymianie opon - jak to możliwe?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

[MENTION=79118]ciafok[/MENTION] mechanik ma to w d.. -grunt kasa ma się zgadzać a jak coś klęknie niech se właściciel robi co chce. My mamy dziwną tendencję poprawiania fabryki- w ZF ktoś powiedział wyraźnie - wymiana statyczna i tyle. i mając na uwadze budowę skrzyni nie zleci 3,5 tylko zacznie więcej oleju- grunt aby robić to w zalecany przez producenta sposób i wlać to co tam ma być.
    a co do jakości oleju - przy przeglądzie przy kontroli ilości oleju pobrałem próbkę swojego po 45 tkm i porównałem z nowym- kolor, zapach klarowność identyczna- nie wiem co niektórzy z samochodami wyprawiają że mają po 50 tkm czarny syf.
    dynamiczna wymiana musi powodować w jakimś stopniu opróżnienie PRACUJĄCEGO układu, a poprzedza je wlanie jakiegoś preparatu do płukania -nie wiem ale dla mnie praca niemal na sucho z jakimś tam preparatem raczej dobrze skrzyni nie zrobi.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

A najgorsze, że to walka o nic - bo o ile w skrzyniach zaprojektowanych do dynamicznej wymiany oleju taki sposób wymiany rzeczywiście daje gwarancję może nie 100%-ej, ale najlepszej możliwej wymiany - o tyle w skrzyniach nie zaprojektowanych do tego, można sobie płukać te same kanały do woli, a i tak 30% starego oleju zostanie bo np. jakieś zaworki się nie załączą wtedy, kiedy magik-guru-mechanik sobie myśli, że wysysa ostatnią kropelkę oleju ze skrzyni... Generalnie temat bardzo ciekawy, ale niestety u nas wychodzi zawsze jak z małpą i mikroskopem - ktoś usłyszał o dynamicznej wymianie i teraz trąbi o jej wyższości nad statyczną, nie rozumiejąc w ogóle kontekstu... Bez obrazy - jestem bardzo daleki od myśli, że na tym forum akurat tak się dzieje - ale zwłaszcza zawodowi mechanicy powinni bardziej odpowiedzialnie podchodzić do siania plotek...

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

jestem dokładnie tego samego zdania.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Umówmy się po prostu za 50 tysiecy km, każdy zrobi co uzna za stosowne i jak zwykle życie zweryfikuje resztę. Tak w zasadzie dyskutujemy o tym co będzue z naszymi autami u następnego właściciela. Podobnie miałem przed montażem boxów w kolejnych autach. I kurczę nic się nie wydarzylo godnego wzmianki na forum.

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    Wymienia się ok. 3,5 litra. Reszta zostaje (zgodnie z projektem), ...
    To dlaczego ZF wypuszcza zestaw do GiuliiQ4 ( 1087.298.365 ) wymiany płynu z 7 litrami płynu? Pełny układ to 9,3 li.

A najgorsze, że to walka o nic - bo o ile w skrzyniach zaprojektowanych do dynamicznej wymiany oleju taki sposób wymiany rzeczywiście daje gwarancję może nie 100%-ej, ale najlepszej możliwej wymiany - o tyle w skrzyniach nie zaprojektowanych do tego, można sobie płukać te same kanały do woli, a i tak 30% starego oleju zostanie bo np. jakieś zaworki się nie załączą wtedy, kiedy magik-guru-mechanik sobie myśli, że wysysa ostatnią kropelkę oleju ze skrzyni... Generalnie temat bardzo ciekawy, ale niestety u nas wychodzi zawsze jak z małpą i mikroskopem - ktoś usłyszał o dynamicznej wymianie i teraz trąbi o jej wyższości nad statyczną, nie rozumiejąc w ogóle kontekstu... Bez obrazy - jestem bardzo daleki od myśli, że na tym forum akurat tak się dzieje - ale zwłaszcza zawodowi mechanicy powinni bardziej odpowiedzialnie podchodzić do siania plotek...
    Nie masz pojęcia o mechatronice i mechanice przekładni.
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 14-05-2021 o 19:14

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Umówmy się po prostu za 50 tysiecy km, każdy zrobi co uzna za stosowne i jak zwykle życie zweryfikuje resztę. Tak w zasadzie dyskutujemy o tym co będzue z naszymi autami u następnego właściciela. Podobnie miałem przed montażem boxów w kolejnych autach. I kurczę nic się nie wydarzylo godnego wzmianki na forum.
    Założyłem boxa zaraz po dotarciu silnika i przez kolejne 40kkm jestem z niego mega zadowolony. Ale nie odważyłbym się zagwarantować ze w każdym 2.0 byłoby tak samo bo u mnie "nie wybuchło ". Chociażby dlatego że mam inny hardware niż późniejsze 200-konne wersję (u mnie jest silnik 280km przycięty do 200 tylko elektronicznie). No i najważniejsze- ryzykuję tylko swoją własność.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    To dlaczego ZF wypuszcza zestaw do GiuliiQ4 ( 1087.298.365 ) wymiany płynu z 7 litrami płynu? Pełny układ to 9,3 li.

Nie masz pojęcia o mechatronice i mechanice przekładni.
    To dlaczego piszesz, że wymienia się tylko 2,5 litra?

Co do pojęcia o .... bla-bla... - nawet jeżeli nie mam, to mi wolno bo zarabiam na czymś o czym mam cholerne dobre pojęcie, a taki szaman w mojej branży nigdy by roboty nie dostał. Ale śmiem twierdzić, że mam dokładnie tyle samo pojęcia o budowie i zasadzie działania skrzyni biegów co niektórzy pseudo mechanicy tutaj - 1% rzetelnej wiedzy i 99% bullshitu. Mnie wystarczy ten 1%, nie muszę udawać, że wiem coś więcej. Sorki - sam w to brniesz...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce Ti

Domyślnie

Na część waszych pytań odpowiedzi można znaleźć https://youtu.be/F7MaXLwWQik

Oczywiście, jak ze wszystkim, gość może się mylić, więc używajcie tych informacji na własną odpowiedzialność.

Film jest długi i mało dynamiczny, wspomina o:
    - czym prawdopodobnie jest tutela as8
    - dlaczego wymiana dynamiczna może nie mieć sensu (powtarzam, może)
    Gość zebrał różne informacje w jednym miejscu i oczywiście może się mylić, tak samo jak każdy z nas

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

To dlaczego piszesz, że wymienia się tylko 2,5 litra?

Co do pojęcia o .... bla-bla... - nawet jeżeli nie mam, to mi wolno bo zarabiam na czymś o czym mam cholerne dobre pojęcie, a taki szaman w mojej branży nigdy by roboty nie dostał. Ale śmiem twierdzić, że mam dokładnie tyle samo pojęcia o budowie i zasadzie działania skrzyni biegów co niektórzy pseudo mechanicy tutaj - 1% rzetelnej wiedzy i 99% bullshitu. Mnie wystarczy ten 1%, nie muszę udawać, że wiem coś więcej. Sorki - sam w to brniesz.....
    No widzisz, nie znasz racjonalnej odpowiedzi, na dodatek wtrącasz jakieś bzdety o pracy i szamanach, odsuwając uwagę od zadanego pytania. Próbujesz wmówić mi że w coś brnę.... Że nie wspomnę o świadomym przekręceniu wcześniejszego pytania.

Cytat Napisał Tomeek Zobacz post
    Na część waszych pytań odpowiedzi można znaleźć https://youtu.be/F7MaXLwWQik

Oczywiście, jak ze wszystkim, gość może się mylić, więc używajcie tych informacji na własną odpowiedzialność.

Film jest długi i mało dynamiczny, wspomina o:
    - czym prawdopodobnie jest tutela as8
    - dlaczego wymiana dynamiczna może nie mieć sensu (powtarzam, może)
    Gość zebrał różne informacje w jednym miejscu i oczywiście może się mylić, tak samo jak każdy z nas
    Dzięki Tomeek , Internet nie jest moim źródłem edukacji, ale może ciafok skorzysta.
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 15-05-2021 o 19:25