Hmmm, kiedyś rzucił mi się na YouTube filmik, gdzie był zmodyfikowany kolektor do 2.0CDTI - klapki miał odlewane wraz z ośką, a same klapki miały chyba ze 3mm grubości i wyglądało to na mocne- Zaciekawiony Twoim wpisem, poszukałem i faktycznie są takie modyfikowane kolektory, klapki z lotniczego ALU nawlekane w całości na stalową ośkę sterującą - hmm, jest postęp w stosunku do OEM klapek, bo klapki w tym modyfikowanym są nawlekane w całości, w OEM także, ale mniej materiału klapki obejmuje ośkę, więc w modyfikowanym siłą rzeczy musi to być trwalsze. A interesuje mnie ten temat, bo chcę przy następnej wymianie oleju zlecić demontaż i czyszczenie kolektora dolotowego - muszę, bo jak miesiąc temu wymontowałem MAP Sensor to był kompletnie zawalony mułem (silnik ma 125k Km przebiegu) więc w kolektorze jest już jakiś dramat. Problem w tym, że u nas za taką usługę to się cenią: 300zł - 400zł, bo trzeba płyn chłodniczy spuścić, bo trzeba się nagimnastykować, bo trzeba to wyczyścić, bo zamontować, bo to Alfa, bo to ogólnie upierdliwe - poważnie tyle z tym jest problemu z demontażem kolektora w 2.0jtdm? I też nie wiem w jakim stanie są klapki w moim kolektorze - pewnie się trzymają jeszcze, bo to nie 1.9 ale ośki, cięgno mogą mieć luzy i bez sensu się bawić, lepiej kupić wzmocniony i zapomnieć o temacie.
Przepraszam za OffTopicWracamy do sedna tematu... Planuje zalać teraz ten olej: https://www.millersoils.co.uk/produc...il-c2-c3-5w30/ - jako, że XF Longlife wycofany. Posiada kwalifikację FIAT 9.55535-S1, także moim zdaniem będzie OK
![]()