Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Temat: Podgrzewane lusterka ...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

odpinałem wtyk IBS już dawno temu, jak się to zrobi to oprócz błędu na zegarach odnośnie S&S, napięcie ładowania było niższe niż powinno - przejechałem się tak kilka razy, miernik wpięty w gniazdo zapalniczki i zerkałem sobie jeżdżą - bez obciążenia odbiornikami to jeszcze było coś w stylu (już nie pamietam dokładnie) 13.7-13.8V, ale po włączeniu świateł, radia itp to już raczej niższe rejony 13V, podczas gdy normalnie w gnieździe pokazywało mi 14.4-14.5V (oczywiście jeśli aku był <75% SoC). Zgaduję, że zrobili zachowawcze ładowanie gdy nie ma komunikacji z IBS. Prosta droga do niedoładowania aku tym bardziej dla ludzi którzy nie jeżdżą dużo, a nawet Ci co dużo nigdy go nie doładują. Firmware mojego BCM 724, nie wiem jak w nowszych poliftach to się zachowue. Nie sprawdzałem czy po odpięciu IBS działa ogrzewanie bo ten trick uznałem za ślepą uliczkę ze względu na niskie ładowanie.

Prototyp IBS fakera chyba sam muszę odkurzyć z półki, niestety mój aku przez to jeżdżenie raz na kilka dni lokalnie, przez różne próby (kilkaset proxi z uruchamianiem ukrytych funkcji, czy zabawy z caraudio) i wielokrotne rozładowanie w garażu aku do zera w ostanich 1.5 roku (prostownik mam mały, nie wystarczał i tak się drenował aku aż waliło błędami na desce), doszło do tego że mój aku jest już marny, prostownikiem nie mogę go naładować powyżej ok 45% SoC, tak więc efekt jest wiadomy - brak ogrzewania szyby/lusterek. Nowy aku już wskoczy na IBS fakerze to pewno. Tylko jak zwykle czasu brak - za duzo roboty na kontrakcie, za dużo społecznej, do tego jeśli przy aucie grzebię, to przy Spiderze 3.0 który zdegradował Giulię i wywalił ją z garażu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    EL
    Auto
    AR GIULIA VELOCE Ti

Domyślnie

Epsonix dzięki za informację. Z tego co piszesz to ładowanie w naszych autach różni się. Jak pisałem u mnie cały czas 13,8-13,9 V czasami 14 V na krótko. Nie ma znaczenia czy ibs podłączony czy nie. Poza tym wszystkie ogrzewania działają . Nie mam możliwości sprawdzić co widzi ecu.

Auto

Domyślnie

może trochę zmienili strategię, ale sprawdzałeś na ileś przejażdżek bez IBS czy faktycznie tak zostaje to ładowanie za każdym razem? Mimo wszystko dziwne że piszesz o 13.9-14V (mało) przy podłączonym IBS - w mojej taki stan jest jak SoC acu oceniany jest na ok 78%, może akurat miałeś taki SoC (odłączałeś jak miałeś problem z brakiem grzania czy kiedy indziej)? A może i po odłączeniu BCM pamietał jeszcze SoC ostatni jaki miałeś i wg niego ustatawił ładowanie?

Jeżdżenie z błędem na desce takie średnie w aucie za 200k...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    EL
    Auto
    AR GIULIA VELOCE Ti

Domyślnie

Tak za każdym razem jest tak samo. odłączam raz na jakiś czas - tak się bawię i
    obserwuję- bez żadnego powodu. Potem podłączam i dalej podglądam- może to już natręctwo. W poprzednich autach montowałem dodatkowy wyświetlacz napięcia
    W Alfie jeszcze tego nie zrobiłem bo nie mogę zdemontować gniazda zapalniczki. Kiedyś zamówię Twój dezaktywator S&S i błędu nie będzie. Mam nadzieję że jeszcze posiadasz

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Igor15799 Zobacz post
    Tak za każdym razem jest tak samo. odłączam raz na jakiś czas - tak się bawię i
    obserwuję- bez żadnego powodu. Potem podłączam i dalej podglądam- może to już natręctwo.
    też tak mam

W poprzednich autach montowałem dodatkowy wyświetlacz napięcia
    W Alfie jeszcze tego nie zrobiłem bo nie mogę zdemontować gniazda zapalniczki
    ja mam wpięty mały voltomierz do gniazda zapalniczki na stałe, nie przeszkadza, jest w schowku i czasem looknę, w poliftach gniazdo jest pod panelem klimy, a w schowku zostawili czy usunęli - nie przyglądałem się.

Kiedyś zamówię Twój dezaktywator S&S i błędu nie będzie. Mam nadzieję że jeszcze posiadasz
    tak, mam stale w ofercie, ale on nie pomoże na błąd niestety - kompy BCM/ECU olewają to czy jest włączony czy wyłączony.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    EL
    Auto
    AR GIULIA VELOCE Ti

Domyślnie

Nie lubię s&s a nie zawsze pamiętam o wyłączeniu.
    W schowku nie mam gniazda

Auto

Domyślnie

mało kto lubi, na pewno nie akumulator ja też jestem z tych co zapominali, stąd powstał produkt i troche przypadkowo (ze względu na zainteresowanie na forum) zacząłem taki mały side-business z 1 pracownikiem.