To chyba jakaś inicjatywa poprzedniego właściciela. Ten przewód nie wygląda na część instalacji samochodowej.
Wygląda jak coax - szacowałbym jakiś dodatkowy przewód do anteny albo wideo od dorabianej kamerki cofania?
Toyota Corolla TS 1.8 2023
Ex: Rover Mini 1991 1275, Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007
Minęło trochę czasu ale przy wyjmowaniu radia zagadka się rozwiązała.
Okazało się, że ten upchnięty pod schowkiem przewód to po prostu urwana antena od radia
Czy posiada ktoś schemat (lub wiedzę praktyczną), którędy dokładnie poprowadzony jest przewód antenowy? Muszę zlokalizować miejsce przerwania przewodu, na oko jest go tyle, żeby sięgnąć do któregoś ze słupków
Wróciłem do tematu bo brak radia zaczął mi już przeszkadzać. Z wątku o montażu radia alpine dowiedziałem się, że kabel antenowy z dachu wchodzi w tylny słupek od strony pasażera i potem biegnie w osłonie progu. Zdemontowałem osłony progu i zaczynam podejrzewać, że u mnie ten kabel jest całkowicie zdemontowany. Czy w którymś z tych dwóch wolnych miejsc zaznaczonych na czerwono powinien być wtyk i gniazdo do idącego w progu kabla antenowego? Wrzucam też zdjęcie oplotu idącego w progu, wiecie może czy antenowy powinien iść oddzielnie równolegle, czy jest w tym oplocie?
Po zdjęciu tylnej osłony progowej widać z kolei jakiś uchwyt, którym coś powinno być poprowadzone ale jest pusty
Ktoś może kiedyś tam grzebał i kojarzy jaka jest dokładnie droga tego kabla? Chciałbym uniknąć odginania podsufitki, chyba, że będzie to nieuniknione
Jedna z wtyczek fakra, jakie widać na zdjęciu w tym czarnym uchwycie to właśnie antena FM (ta biała).
Tej "kremowej" sam jestem ciekaw, bo u mnie jest niepodłączona i nie wiem gdzie idzie; pozostałe dwa miejsca są na szarą fakrę (DAB) i niebieską (GPS).
Ostatnio przy okazji montażu lampek w tylnych drzwiach ściągałem progi i obie anteny (dab + fm) idą prawym progiem, aż do słupka z tyłu.
Ten urawny kabel COAX wygląda abstrakcyjnie, jak coś uklejonego "własnym sumptem", byle jak. (pewnie miało tragiczny zasięg)
Ostatnio edytowane przez markownik ; 31-03-2022 o 16:34
Korzystając z majówki wyciągnąłem radio, odłączyłem ten biały przewód i podłączyłem oryginalną antenę, której wtyczka jak się okazało była tam upchnięta. Zasięg jeszcze słabszy niż na tym dziwacznym białym kablu ale teraz przynajmniej wiem, gdzie szukać winnego.
Zaskoczyło mnie za to znalezienie dwóch dodatkowych, niepodłączonych do niczego wtyczek. Wyglądają na zamontowane tam oryginalnie, rok produkcji na nich pokrywa się z rokiem produkcji samochodu. Czy wiecie może, co to jest? Dorzucam też zdjęcie tyłu mojego radia, w którym ewidentnie brakuje miejsca na te dodatkowe przewody
![]()
Radio masz w wersji LOW Plus więc nie masz miejsca na dodatkowe wtyczki.