Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Turbina

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 Sportwagon 1.9JTDM

Domyślnie Turbina

Witam, posiadam alfe 159 sw 1.9jtdm 150km.
    Mam taki problem że oddałem auto do mechanika bo miałem problem z turbo, załączało się od 4tys obrotów, i słychać było że coś jest nie tak. Mechanik powiedział mi że bardziej opłacalną opcją jest kupno nowej regenerowanej (koszt około 1500, bo płacę po cenie zakupu od dostawcy, tylko że jednak nie ma dostępnej) bo regeneracja wyjdzie bardzo podobnie. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że regeneracja aż tyle nie kosztuje. Do tego okazało się że jest również pęknięty kolektor. Napisał mi też że znalazł i jest dostępna nowa turbina, miałbym ją na wtorek tylko że koszt już 2500zł i trochę mi się już nie podoba ta rozbieżność cenowa. Mógłby mi ktoś doradzić co się jednak bardziej opłaca? i czy jednak mogę wierzyć mechanikowi w to co mówi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pablito8212
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4JTD 20V Sporttronic

Domyślnie

Zmień mechaniką to ten to matacz... Regeneracja turbiny to maks tysiąc zł, zależy od radzaju bo za 600 też regenerują.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar nkaroluky
    Mieszka w
    Okonek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Regeneracja turbiny do diesla to tak naprawdę kupowanie kota w worku. Albo sie uda, albo sie nie uda

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 SW, Honda Prelude 4gen

Domyślnie

Cytat Napisał nkaroluky Zobacz post
    Regeneracja turbiny do diesla to tak naprawdę kupowanie kota w worku. Albo sie uda, albo sie nie uda
    Czy jest gdzieś jakiś artykuł, który wyjaśnia dlaczego? Mój znajomek regenerował w 1.9 i też mówił że nie mogli tego turbo ustawić. On 159 miał z 6 lat temu. Nie rozumiem, skoro ktoś to regeneruje, musi się trzymać jakichś fabrycznych wymiarów etc, skąd więc takie jaja?Bo coraz częściej są głosy, jak to po regeneracji wcale nie jest lepiej....

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Użytkownik Świeżak Avatar nkaroluky
    Mieszka w
    Okonek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał nervousman Zobacz post
    Czy jest gdzieś jakiś artykuł, który wyjaśnia dlaczego? Mój znajomek regenerował w 1.9 i też mówił że nie mogli tego turbo ustawić. On 159 miał z 6 lat temu. Nie rozumiem, skoro ktoś to regeneruje, musi się trzymać jakichś fabrycznych wymiarów etc, skąd więc takie jaja?Bo coraz częściej są głosy, jak to po regeneracji wcale nie jest lepiej....

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
    np tutaj https://www.youtube.com/watch?v=-vcgfPk62cU np tutaj opinia osoby, która zajmuje sie chiptuningiem, caly odcinek polecam ogladnac i potem druga czesc. pokazuje co sie dzieje jak turbina jest zle zregenerowana i czym to jest spowodowane, w drugiej czesci wymiana na nowa oryginalna i pokazanie roznic.

tl;dr ciezko jest ustawic turbine, aby dzialala w odpowiednim zakresie. osoby skladajace turbiny je wywazają, ale ustawiaja mozna powiedziec "na oko". jesli chcemy poprawnie zregenerowac turbine, nalezy sie udac do jej producenta (np garretta) i robic to na ORYGINALNYCH czesciach, a nie chinskich zamiennikach. oni sprawdza, wywaza i, co najwazniejsze, ustawia jak z fabryki. ale koszt takiej regeneracji u producenta jest praktycznie kosztem nowej turbiny minus korpus (jak jest caly to zostaje), czyli pewnie kolo 2 tysiakow, moze wiecej. oczywiscie tez, o ile takie czesci maja na stanie do starszych aut moze byc problem.

czasem chyba warto kupic uzywke. moze nam sie uda trafic na taka w dobrym stanie, która pojezdzi te 2 lata. uzywka kolo 500zł. chyba, że planujemy zostawic auto na dlugie lata - dopiero chyba wtedy warto zainwestowac w nowy oryginal
    Ostatnio edytowane przez nkaroluky ; 13-11-2021 o 16:37

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Hejka ja mam turbo po regeneracji już gdzieś z rok śmigam żadnych problemów koszt regeneracji między 900zl a 1500zl u mnie stanęło na 970zl jest zadowolony, panietac trzeba że jak dajesz do regeneracji to oprócz tego trzeba wczyczyscic cały dolot z sadzy, klapę gaszocą nowy olej filtr powietrza, to jest podstawą co z tego że dasz nowe turbo jak cała reszta jest zatkana.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Bio123 Zobacz post
    Hejka ja mam turbo po regeneracji już gdzieś z rok śmigam żadnych problemów koszt regeneracji między 900zl a 1500zl u mnie stanęło na 970zl jest zadowolony, panietac trzeba że jak dajesz do regeneracji to oprócz tego trzeba wczyczyscic cały dolot z sadzy, klapę gaszocą nowy olej filtr powietrza, to jest podstawą co z tego że dasz nowe turbo jak cała reszta jest zatkana.
    Moc samochodu fabryczna czy chip?