Witam kolegów,
Czy ktoś może jest zorientowany w temacie wymiany przepustnicy na nową w tym modelu (AR 159 1.8 MPI)?
Zacznę od tego że zrobiłem mały research w necie i doszedłem do oryginalnego numeru OEM tej części od Alfy 71748483.
Niestety poza ASO w którym ta część kosztuje jakieś 2,3K nie ma opcji żeby coś namierzyć jako nowe z tym numerem.
Z drugiej strony dla tej opcji silnika czyli Z18XER jest multum zamienników GMa o numerze 55562380 - do wyboru do koloru a ceny ropoczynają się od 300 zł np KAMOKA ale też niedużo droższa jest dostępna od PIERBURGa.
Na kilku aukcjach zagranicznych (według zdjęć jakie załączyli) znalazłem tą właśnie przepustnicę w rozebranej AR 159 1.8 MPI (z numerem GMa, kod silnika ten sam) i zastanawiam się czy jest to prawdopodobne że taka właśnie może pasować...
Wie ktoś może czy każda przepustnica z numerem 55562380 pasowałaby do tej Alfy?
Czy widział ktoś numery tej przepustnicy w swojej belli i czy rzeczywiście pokrywają się z numerami od GMa?
Byłbym wdzięczny za zdjęcie jak ktoś ma możliwość załączenia.
(Wydaje mi się że to kolejna rozkmina z serii szuaknie części do Belli w rozsądnej cenie...
Czuję że przekopałem już pół forum w temacie i nic nie znalazłem... Chyba że ktoś zna rozpoczęty wątek na forum to będe wdzięczny za linka![]()