Strona 33 z 79 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Mes-em adaptacje zrobisz- trzeba wejść w sterownik silnika
    Czy to jest w "zerowanie funkcji samoadaptacyjnych"?

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

posłuchaj jeszcze raz- zakup auta nijak się ma do jego serwisu - 2 alfy kupowałem u Zasady i ŻADNA tam nie była serwisowana wiec Twoje opowieści to brednie.Tak Wele osób kupuje na drugim końcu polski bo :1) tam jest model który im odpowiada i wersja wyposażenia, 2) jest dobra cena lub obsługa sprzedażowa etc. Potem autko jest w zupełnie innym miejscu serwisowane.
    działanie serwisu mówisz- wskazuje Ci na konkretne fakty i ilość konkretnym serwisie aut które były uszkodzone i wyzywanie mechanika od guru jest tylko inwektywą z twojej strony bo gościa nie znasz.
    Przestań pierniczyć iż w pierwszej fazie był pady MA bo po prostu kłamiesz i wprowadzasz w błąd w 1.4 MA psuje się nadal i to jest fakt a teoria o braku adaptacji MA jako przyczyny usterek to następny wymysł twojej wyobraźni.

- - - Updated - - -

Mes-em adaptacje zrobisz- trzeba wejść w sterownik silnika.
    poczytaj na grupach FB co ludziska wypisują - nowe samochody i szuka Janusz kogoś do kasowania inspekcji olejowej ( przeglądu) bo do złodziejstwa z ASO nie pojedzie. inni piszą że nie ma potrzeby robić adaptacji MA - normalny cyrk
    Nie pierniczę chłopczyku jakbyś wiedział na początku produkcji 2010-2011 była akcja naprawcza wymiany mair.
    Brednie człowieku to ty wypisujesz nie wnosząc nic do Watka.
    Ale zanim to zrozumiesz napiszesz jeszcze kilka dodatkowych postów.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

posłuchaj jeszcze raz- zakup auta nijak się ma do jego serwisu - 2 alfy kupowałem u Zasady i ŻADNA tam nie była serwisowana wiec Twoje opowieści to brednie.Tak Wele osób kupuje na drugim końcu polski bo :1) tam jest model który im odpowiada i wersja wyposażenia, 2) jest dobra cena lub obsługa sprzedażowa etc. Potem autko jest w zupełnie innym miejscu serwisowane.
    działanie serwisu mówisz- wskazuje Ci na konkretne fakty i ilość konkretnym serwisie aut które były uszkodzone i wyzywanie mechanika od guru jest tylko inwektywą z twojej strony bo gościa nie znasz.
    Przestań pierniczyć iż w pierwszej fazie był pady MA bo po prostu kłamiesz i wprowadzasz w błąd w 1.4 MA psuje się nadal i to jest fakt a teoria o braku adaptacji MA jako przyczyny usterek to następny wymysł twojej wyobraźni.

- - - Updated - - -

Mes-em adaptacje zrobisz- trzeba wejść w sterownik silnika.
    poczytaj na grupach FB co ludziska wypisują - nowe samochody i szuka Janusz kogoś do kasowania inspekcji olejowej ( przeglądu) bo do złodziejstwa z ASO nie pojedzie. inni piszą że nie ma potrzeby robić adaptacji MA - normalny cyrk
    Jakbyś miał też trochę pojęcia to właśnie częstotliwość zgłoszeń wyznacza w dużej mierze przeprowadzenie w danej partii modeli akcji przywowawczej.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    Jakbyś miał też trochę pojęcia to właśnie częstotliwość zgłoszeń wyznacza w dużej mierze przeprowadzenie w danej partii modeli akcji przywowawczej.

aha tak jasne!!!

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Nie pierniczę chłopczyku jakbyś wiedział na początku produkcji 2010-2011 była akcja naprawcza wymiany mair.
    Brednie człowieku to ty wypisujesz nie wnosząc nic do Watka.
    Ale zanim to zrozumiesz napiszesz jeszcze kilka dodatkowych postów.

zluzuj majty i daruj sobie wytyki osobiste ok? to raz a dwa - czytaj co inni piszą bo mam wrażenie że ktoś ci coś naprał do łba i powtarzasz jak nakręcona katarynka - a MA jak się psuły w 1.4 tak się psuja a teraz jest i sporo tego w 2.0 a ze nie każdy trafia do ASO - cóż chyba wiesz dlaczego? Może ludziom cisnąć kit o braku adaptacji i inne bzdury a prawda jest taka że większość usterek MA ma charakter losowy i trudno dopatrzeć się jakiejś prawidłowości - jeden zrobi 5 tkm i ma usterkę drugi 150 tkm i nic - to są fakty - dziękuję i miłego wieczoru.

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

zluzuj majty i daruj sobie wytyki osobiste ok? to raz a dwa - czytaj co inni piszą bo mam wrażenie że ktoś ci coś naprał do łba i powtarzasz jak nakręcona katarynka - a MA jak się psuły w 1.4 tak się psuja a teraz jest i sporo tego w 2.0 a ze nie każdy trafia do ASO - cóż chyba wiesz dlaczego? Może ludziom cisnąć kit o braku adaptacji i inne bzdury a prawda jest taka że większość usterek MA ma charakter losowy i trudno dopatrzeć się jakiejś prawidłowości - jeden zrobi 5 tkm i ma usterkę drugi 150 tkm i nic - to są fakty - dziękuję i miłego wieczoru.
    Jeszcze raz napisze chłopczyku.
    Adaptacja to zmiana czasu otwarcia elektrozaworu uniar do wartości fabrycznych
    Czas otwarcia zaworu uniar wydłuża się wraz z degradacja oleju w jednostce napędowej spada jego lepkość oraz pompowalność jak każdej cieczy.
    Nieprawidłowy czas otwarcia zaworu uniair powoduje anomalie sterowania zaworu, czyli sypanie błędami itp a w najgorszym wypadku uszkodzenie mechaniczne mair ułamanie krzywek.
    Producent nie po to dał adaptacje w sterowniku żeby było ona do tego służy.
    Co do ASO lepiej jest wymienić cały moduł bo jest z tego lepsza kasa oraz czas.
    Ja bardzo dziękuję ze ponad 10 lat naprali mi do łba inżynierowie FPT którzy przygotowywali i opracowali procedury serwisowe.

Jeśli jedni dbają o jednostkę wymieniają olej co 10-15 tys problem mair praktycznie nie istnieje.
    Bardzo ważna jest tez jakość oleju o jak najwyższym TBN by moduł był utrzymywany w czystości.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Jeszcze raz napisze chłopczyku.
    Adaptacja to zmiana czasu otwarcia elektrozaworu uniar do wartości fabrycznych
    Czas otwarcia zaworu uniar wydłuża się wraz z degradacja oleju w jednostce napędowej spada jego lepkość oraz pompowalność jak każdej cieczy.
    Nieprawidłowy czas otwarcia zaworu uniair powoduje anomalie sterowania zaworu, czyli sypanie błędami itp a w najgorszym wypadku uszkodzenie mechaniczne mair ułamanie krzywek.
    Producent nie po to dał adaptacje w sterowniku żeby było ona do tego służy.
    Co do ASO lepiej jest wymienić cały moduł bo jest z tego lepsza kasa oraz czas.
    Ja bardzo dziękuję ze ponad 10 lat naprali mi do łba inżynierowie FPT którzy przygotowywali i opracowali procedury serwisowe.

Jeśli jedni dbają o jednostkę wymieniają olej co 10-15 tys problem mair praktycznie nie istnieje.
    Bardzo ważna jest tez jakość oleju o jak najwyższym TBN by moduł był utrzymywany w czystości.
    Mi tego nie musisz tłumaczyć bo wymiany robię co 7,5 - 8 tkm włącznie z adaptacją tylko dalej to nijak się ma do usterek np samochodach co mają po kilka tkm bo i takie trafiają
    jeszcze raz - daruj sobie osobiste wycieczki z inwektywami ok?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Szanowny Alfaholiku Dareek-u ja osobiście doceniam wiedzę jaką posiadasz, aczkolwiek słuchaj także innych, bo mogą być lepsi od Ciebie. Jednocześnie przestrzegam przed bezkrytycznym słuchaniem tych którym się coś przytrafiło. Przez pewien okres miałem wgląd w dokumentację napraw gwarancyjnych. W 70% winni byli użytkownicy a serwis wymieniał bo nie było właściwego nadzoru technicznego. Gwarantuję Ci że 95 na 100 nie wie nic o multiair-ze. I na koniec przestańcie sobie ubliżć - nie przystoi.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Ford Mondeo

Domyślnie

Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    W 70% winni byli użytkownicy a serwis wymieniał bo nie było właściwego nadzoru technicznego.
    to znaczy ... sami sobie wymyślili lać olej o gorszej specyfikacji ze zbyt długim interwałem ? Przyglądam się bardzo uważnie temu wątkowi z uwagi na potencjalny zakup tego auta jakby to były miejskie opowieści to by zapewne nie powstał , ileś też tu osób się przewija z awariami jak i w testach na YT też znajduje się potwierdzenie , co oznacza , że coś na rzeczy jest , oczywiście nie mamy wiedzy jaki to jest % w stosunku do sprzedaży ale jak widzę opinie, że winny byli użytkownicy ... no litości
    Ostatnio edytowane przez wmr ; 27-01-2022 o 08:13

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wmr Zobacz post
    to znaczy ... sami sobie wymyślili lać olej o gorszej specyfikacji ze zbyt długim interwałem ? Przyglądam się bardzo uważnie temu wątkowi z uwagi na potencjalny zakup tego auta jakby to były miejskie opowieści to by zapewne nie powstał , ileś też tu osób się przewija z awariami jak i w testach na YT też znajduje się potwierdzenie , że coś na rzeczy jest , oczywiście nie mamy wiedzy jaki to jest % w stosunku do sprzedaży ale jak widzę opinie, że winny byli użytkownicy ... no litości
    A Wymieniłeś kiedyś olej po 30-35 tys/km??
    To właśnie jest long life
    Zatkane smoki zapieczone pierścienie tłokowe,
    Zatkane kanały olejowe spiekami olejowymi w głowicy.
    Jeśli nastopiło przytkanie filtra mair następuje jego rozerwanie. Tym sposobem wszystko masz w module mair.
    Wiec jak kto dba tam ma jak z wszystkim.

Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 27-01-2022 o 08:19