Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Terkotanie na zimnym silniku

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie Terkotanie na zimnym silniku

Witam wszystkich miłośników alfy

Piszę do Was z zapytaniem, bo być może też ktoś miał podobne objawy w swoich 159. Otóż w moim przypadku przy odpaleniu samochodu z rana i przy jeździe na zimnym silniku do momentu, w którym płyn chłodniczy nie osiągnie optymalnej temperatury, z silnika słychać takie dziwne terkotanie, ale tylko przy jeździe, bo na postoju jest cisza.Terkot nie jest donośniejszy wraz z przyśpieszeniem, tylko ciągle taki sam. Alfa 159, 1.9 jtdm 150KM, 16V, rok 2006.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi

Użytkownik Świeżak Avatar misiek15
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 1.9 JTD

Domyślnie

mam tak samo, wtryski po regeneracji , przed było zreszta tak samo , mysle ze ten typ tak ma

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    ZGR
    Auto
    AR 159 SW 2.4JTDm Q-tronic

Domyślnie

Nie rośnie proporcjonalnie do wzrostu RPM? U mnie jest na zimnym terkotanie ale to wina kończącego się koła pasowego na wale. Podpowiadałbym sprawdzić jak wygląda guma w kole pasowym.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Sprawdź osłone podszybia

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

W samochodzie żony też od jakiegoś czasu słyszałem dziwne terkotanie na wolnych obrotach i okazało się że hałasują klapki które są w dolnej części obudowy filtra powietrza, sam nie wiem czemu one mają służyć chyba żeby odprowadzić ewentualną wodę z obudowy, ale w robieniu hałasu są chyba lepsze.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 1.9 JTD

Domyślnie

ludzie zacznijcie czytac czy to jest takie trudne ? gosc pisze wyraznie ze przestaje "terkotat" jak plyn chlodniczy osiagnie temperature a wy gadacie o jakichs obudowach filtra , podszybiach ! co ma jedno do drugiego ? czyli jak chlodniczy ma np 90 stopni to podszybie przestanie terkotac ? albo obudowa filtra powietrza ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał misiek15 Zobacz post
    ludzie zacznijcie czytac czy to jest takie trudne ? gosc pisze wyraznie ze przestaje "terkotat" jak plyn chlodniczy osiagnie temperature a wy gadacie o jakichs obudowach filtra , podszybiach ! co ma jedno do drugiego ? czyli jak chlodniczy ma np 90 stopni to podszybie przestanie terkotac ? albo obudowa filtra powietrza ?
    Nie unoś się tak bo ci żyłka pęknie jak jesteś taki cwaniak to pomóż koledze ja przynajmniej próbowałem.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 1.9 JTD

Domyślnie

Ja już napisałem wyżej posta , i dodałem że mam tak samo i nie ruszam tego ponieważ mialem pare 159 i w każdej było podobnie , obstawiałem wtryski ale nawet po regeneracji jest bez zmian więc przestałem się tym przejmowac. Mechaników również powiedział żebym nie szukał dziury w całym

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem Najpewniej jest tak jak pisze Misiek. Poszperałem trochę w Internecie i dźwięk jest dokładnie identyczny jak w przypadku klepania wtrysków. Dodatkowo jak teraz kiedy zrobiło się ciepło na dworze(10 stopni wzwyż) to terkotanie praktycznie zanika od razu. Pytanie czy warto tym tematem się zająć? Samochód jeździ jak powinien, ale zdaje sobie sprawę, że z wtryskami to należy uważać.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Warto, nie warto. Jak terkota, to coś jest nie tak i zepsuje się w najmniej odpowiednim momencie.
    Z mojego doświadczenia. 2 lata miałem taki dziwny mało dolegliwy objaw. Coś cykało w okolicach silnika. Po jakiś 500m jazdy przez chwilę czuć było spalony plastik w kabinie. Wizyt u różnych speców nie zliczę. jeździć - obserwować. wymieniłem profilaktycznie koło pasowe, rozrząd z rolkami, pompą wody, wszystkie paski od osprzętu z napinaczami. Wtryski - korekty ok, więc nie ruszane. suche, bo dźwięk jakby któraś podkładka pod wtryskiem puszczała. napięcie na alternatorze ~14V. sprawdzone złączki przy nagrzewnicy, przejrzana klimatyzacja. przejrzane wszystkie skrzynki z bezpiecznikami. Sprawdzona szczelność kolektorów. Nic nie pomogło. Oczywiście jebło w najmniej odpowiednim momencie. Chcecie zgadywać co było przyczyną, czy napisać?