Strona 405 z 445 PierwszyPierwszy ... 305355395396397398399400401402403404405406407408409410411412413414415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,041 do 4,050 z 4444

Temat: Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie chce mi się zakładać osobnego tematu... Widzieliście już "Giulię kombi"?
    Że też inni mogli na to wpaść...
    [MENTION=8766]radosuaf[/MENTION] - pytam z ciekawości - co Cie pociąga w Giulii (oraz innych Alfach) w potencjalnej wersji nadwozia kombi?

Osobiście - trudno mi to zrozumieć - dla mnie:
    - Alfa to: prowadzenie, benzyna, tylny naped i SEDAN (ewetualnie coupe)
    - Alfa to NIE: diesel, przedni napęd, kombi/hatchback, wielki bagażnik, SUV - to zaprzeczenie wszyskiemu co można rozumieć jak sportowy sedan/ewentualnie limuzuna (bo taki jest/był obraz marki/pozycjonowanie na rynku).

Pytam poważnie - trudno mi zrozumieć jak można jednocześnie pogodzić sportowe prowadzenie/charakter auta z nadwoziem kombi - zauważyłem, że jest tutaj mnóstwo entuzjastów nadwozia kombi - why??
    To dobre w skodzie, paseratti, kia, volvo oraz innych dziadkowozach - ale w Alfie??? Przecież to wygląda jak karawan - potencjalni klienci to firmy pogrzebowe .

Pytam z ciekawości - nie ze złośliwości - jak fan alfy może lubić nadwozie typu kombi?? Alfa nie zrobiła żadnego godnego uwagi samochodu z nawoziem kombi.

Oczywiście, każdy lubi to co lubi i tyle oraz głosuje swoimi pieniędzmi.

p.s.
    pytam o preferencje Alfisti - nie z perspektywy firmy Alfa Romeo - firma musi zarabiać pieniądze, żeby się rozwijać - z tej perspektywy poszerzenie gamy modeli o różne segmenty/wersje ma sens, a nawet jest konieczne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja bym raczej nie kupił Giuli kombi - ale ten typ nadwozia w Europie sprzedaje się bardzo dobrze - w przeciwieństwie do sedanów. Wczoraj widziałem statystyki segmentu E za rok 2021 w Europie, poniżej zestawienie sedan/kombi:
    a/ BMW 5: 24 904 / 28 897
    b/ MB E: 22 334 / 21 979
    c/ A6: 12 778 / 37 137 (!!!)
    d/ S90/V90: 1 879 / 14 059 (!!!)
    e/ XF: 1 310 / 464

Jak widać, tylko w MB jest lekka przewaga nadwozia sedan, w XF znaczna (ale to też margines rynku), za to w przypadku np. Volvo jest stosunek 1:7 (!!!). Jak się lekką ręką oddaje połowę sprzedaży, to trudno nie mówić, że firma jest źle prowadzona.

Jak jesteś taki zasadniczy - dlaczego jeździłeś wcześniej 156/166?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    ...zauważyłem, że jest tutaj mnóstwo entuzjastów nadwozia kombi - why??
    To dobre w skodzie, paseratti, kia, volvo oraz innych dziadkowozach - ale w Alfie??? Przecież to wygląda jak karawan - potencjalni klienci to firmy pogrzebowe .

Pytam z ciekawości - nie ze złośliwości - jak fan alfy może lubić nadwozie typu kombi?? Alfa nie zrobiła żadnego godnego uwagi samochodu z nawoziem kombi.

Oczywiście, każdy lubi to co lubi i tyle oraz głosuje swoimi pieniędzmi.

p.s.
    pytam o preferencje Alfisti - nie z perspektywy firmy Alfa Romeo - firma musi zarabiać pieniądze, żeby się rozwijać - z tej perspektywy poszerzenie gamy modeli o różne segmenty/wersje ma sens, a nawet jest konieczne
    Stąd, że Sportwagon , to było w latach które obecni użytkownicy Alf pamiętają, wyjątkowe na tle rynku nadwozie, kombi o poj bagażnika mniejszej niż sedam (tak , wiem, do rolety) , coś dla ludzi aktywnych , bo już w tych latach "prowadznie " na drogach to takie tylko przy kieliszku, wszystko się tak samo prowadzi gdy mowa o póltora i więcej tonowych autach . Więc to był jedyny wyróżnik Alf "naszych czasów" - stylistyczny. No jeszcze "wielowahacz" ( taka mantra, jak teraz wał karbonowy ) . A i krótka maglownica.
    Stylistycznie udanych "kombi" wiele nie ma w historii aut dla ludu. Stąd ta tęsknota za jego wersjami w wydaniu Alfy.

Ja osobiście za sedanami nie przepadam - takie bez sensu auto, w pucharówce skrzydło trochę z daleka patrząc przybliża ja do sylwetki sportwagona , no to ujdzie , a 166 jakoś tam uniesioną dupką i całym tym klinem nadrabia, ale gdyby nie silnik to ...

Poważnie ktoś na drodze czuje różnicę prowadzenia Sportwagona (156/ 159 ) vs berliny ? na drogowych oponach, drogowych klockach itp ? z niewyłączalnymi jak to w AR systemami esp ?
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 06-04-2022 o 10:48

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio Veloce MY20

Domyślnie

Ciężko mówić o oddawaniu połowy sprzedaży jeśli, jak sam widzisz, proporcje mocno zależą od marki - Volvo i Audi są znane z kombiaków, Mercedes to bardziej limuzyny, Jaguar już w ogóle do kombi nie pasuje. W przypadku Alfy jest przecież jeszcze Stelvio, które część klientów mogło wybrać w ramach zastępstwa za nieobecną Giulię SW, więc nie można powiedzieć, że oddali jakąkolwiek konkretną ilość sprzedaży. Oczywiście na logikę wydaje mi się, że przerobienie Giulii na kombi nie powinno generować jakiegoś ogromnego kosztu, więc nawet znikoma sprzedaż powinna się zwrócić, ale może się nie znam
    Ostatnio edytowane przez Chmielinski ; 06-04-2022 o 10:51

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16V

Domyślnie

Ty to poważnie piszesz??

Alfa Romeo 156 SW. Alfa Romeo 156 GTA SW.
    Alfa Romeo 159 SW.

Dziękuję, dobranoc

Znam wielu Alfisti, którym np. podoba się 159 SW, a berlina (sedan) już nie.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Maxi Zobacz post
    Ty to poważnie piszesz??

Alfa Romeo 159 SW.

Dziękuję, dobranoc

Znam wielu Alfisti, którym np. podoba się 159 SW, a berlina (sedan) już nie.
    Tak, zdecydowanie 159 SW jest ładniejsza niż berlina!

Dla mnie osobiście takie auto jak Giulia powinno być dostępne w 3 wersjach: coupe, sedan i kombi. Klient ma mieć wybór i tyle w temacie.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Tak (czy to się komuś podoba czy nie) prawde mówiąc, to użytkownikom Alfy bardziej kojarzą się własnie ze sportwagonami (czy w powszechnym określaniu kombiakami) niż z tylnym napędem. No jeszcze ze spiderem / roadsterem, ale to tylko lubiącym kino, bo tak w ogóle to te nadwozia z Mazdą .
    Dziesięciolecia przedniego napędu, diesli w cenie benzyny i jedynie stylistyki , której smaczkiem były SW właśnie to dziesięciolecia kształtujące postrzeganie obecne marki. Jak sie kierowców zapyta z czym sie kojarzy RWD to sądzę ze to będzie sedan BMW . Nie bez powodu te poprezentacjne mixy fotografii BMW 3ki i Giulii gdy się pojawiła powstawały wytykające może nie tyle podobieństwo, co brak WOW, nie wiem czego, kierownicy w bagażniku czy czegoś takiego .

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Maxi Zobacz post
    Ty to poważnie piszesz??

Alfa Romeo 159 SW.
    Jak najbardziej.

156 GTA SW - moim skromnym zdaniem to profanacja "prawdziwego" 156 GTA.

Alfa Romeo 156 SW i Alfa Romeo 159 SW - zacznijmy od tego, że Alfa mówiła, że to nie kombi tylko 'Sport Wagon" - a tak poważnie - to, moim skromnym zdaniem - również profanacja (może mniejsza niż w przypadku 156 GTA - ale wciąż).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Jak jesteś taki zasadniczy - dlaczego jeździłeś wcześniej 156/166?
    Zakładam, że to pytanie do mnie.

Dlaczego? Bo nie było wyboru w tamtym okresie jeżeli chodzi o Alfy tamtego czasu jeżeli chodzi o napęd (a zakładam, że Twoje pytanie dotyczy właśnie tego punktu).

Alternatywą była inna marka/nie włoska- a wtedy wolę taxi/wypożyczenie - a na Maserati/Ferrari nie było mnie stać.

... a 166 jeżdżę cały czas.

p.s. napisałem, że posiadanie w ofercie przez Alfę kombi z perspektywy biznesowaj ma sens - więc nie musisz "przekonywać przekonanego" - nie czuję się właściwym adresatem do dywagacji o tym czy kombi w ofercie Alfy to dobry pomysł

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Dlaczego? Bo nie było wyboru w tamtym okresie jeżeli chodzi o Alfy tamtego czasu jeżeli chodzi o napęd (a zakładam, że Twoje pytanie dotyczy właśnie tego punktu).
    Czyli nie jesteś ortodoksem, tylko lubisz Alfy - więc jeśli Giulia byłaby FWD i tylko kombi, to też byś kupił .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Alfisti to lekko nie mają. Muszą "brać co Alfa daje" i jeszcze się cieszyć , w jakiej formie by tego nie dawała i co by to nie było