Link od kolegów z innego forum.
https://www.giuliaforums.com/threads...ditions.48684/
Tak to też jest użyteczne ale chodziło mi o inny który mi świeżo wpadł w ręce :-).
https://www.giuliaforums.com/threads...uctions.52345/
Popatrz za głośnikami o wyższej sprawności, sama impedancja to nie wszystko, albo głośnikami dedykowanymi do np mercedesa, kwestia przerobienia dystansu mocujacego,
albo systemy firmy STEG, mają głośniki o impedancji 2.2ohm, jak i głośniki o wysokiej skutecznosci rzędu 100db.
Z doświadczenia wiem, że większą robotę zrobi tłumienie + wymiana "zewnętrznego"wzmacniacza przy oryginalnych głośnikach, jak zostawienie systemu w oryginale i dodanie mu "mocniejszych" głośników.
To prosta sprawa, jak porównać 1.4TS na oryginalnej feldze 15" i na "lepszej" np 18 calowej i szerszym bucie, wygląda może i lepiej, ale jak pojedzie? no niestety gorzej, tak samo jest z wymianą głosników na teoretycznie lepsze i mocniejsze zostawiajac ten sam słabowity piec.
Co do mojego auta, wstępny reaserch zrobiony, dokładniejszy będzie jak dojedzie auto i mi przypasuje, cieżko mi będzie się przesiąść z tego co mam teraz, ale mam nadzieję że po dostosowaniu będzie ok, wtedy nie wspomniany Psix, a raczej wyjmę z szafy to co leży od kilku lat w skrzyneczkach i wleci pełnoprawne DSP, 2 sygnały cyfrowe dla playera i telefonu, i normalne 2 drogi przód + sub oparte na 2 wzmacniaczach i power stacji utrzymującej stałe zasilanie 14.4V nawet przy zgaszonym aucie, bagażnik po wyjęciu wypełniacza aż się prosi o klasyczną zabudowę, do tego lewa wnęka idealnie zrobiona pod subwoofer zlicowany z boczkiem.
Aż zaczyna mi ślinka cieknąć na samą myśl że znów miałbym auto w którym można troszkę pogrzebać, bo ostatnie 7 lat było ciężko z modyfikacjami audio.
Co do kwestii głośników wszystko co mówisz to normalka, dzięki za trop ze STEG. Zaczynam od DSP za tydzień i dalsze ruchy w zależności od wyników.
W tej wnęce u mnie już siedzi fabryczny sub co go ledwo słychać nawet jak dla mnie co to nie ma zacięcia do drgawek całego samochodu. Normalne dobre głośniki więcej basu dają niż ten sub. Spróbuję go trochę ulepszyć (obudowa jest taka-sobie, niby zamknięta ale wogole nie szczelna i takie tam).
Zdecydowanie wolałbym mieć wersję basic zamiast tego co mam. Mniej roboty i kasy żeby to doprowadzić do czegoś akceptowalnego.
Co to za DSP jeśli można zapytać?
Drugie pytanie, zapewne znacie zawartość forum lepiej jak ja, czy są gdzieś schematy ew. zdjęcia "bebechów" jednostki głównej ? Bywało że wyprowadzało się cyfrę z jednostki, wtedy DSP z potencjometrem oraz wejściami zewnętrznymi i sprawa załatwiona. Może ktoś dysponuje jakaś jednostką uszkodzoną i byłby skłonny ją pożyczyć na test i sprawdzenie co w niej siedzi ?
Trzecia opcja którą masz - może lepiej wykodować system, dać go w Basic jak masz zamiar podpinać zewnętrzne DSP i jakiś wzmacniacz/e.
Jakieś chińskie coś za grosze, dsp ze wzmacniaczem, właśnie dostałem ale jeszcze czekam na konektory żeby nie ciąć przewodów. Jak się nie sprawdzi to mała strata.
Wykodować systemu nie mogę (nie chcę) bo pojazd na gwarancji, wolę nie ruszać. Dlatego też konektory.
Schematów nie widziałem, tylko podłączenia (konektory).
Daj znać która drogą poszedłeś...
Mam pytanie przy okazji. Jak odepnę któryś głośnik to zapewne dostanę jakiś komunikat o errorze audio na LCD. Czy to jest usterka zapisywana na stałe w pamięci i czy sam error z ekranu sam znika po przywróceniu głośnika (obciążenia) czy też trzeba go kasować programem?