Możesz się wpiąć bezpośrednio w przewód zasilający światła pozycyjne. Tak to się zwykle robi w 159.
Możesz się wpiąć bezpośrednio w przewód zasilający światła pozycyjne. Tak to się zwykle robi w 159.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Więc nie ma innego sposobu niż cięcie kabli?
no bo nie ma sensu inaczej? zresztą, nie musisz od razu ciąć.
nie ma sensu ciągnac z jakiegos innego miejsca (np bezpieczników), bo pozycje sa blisko. skoro jak masz swiatla na auto = jest jasno, nic sie nie swieci, robi sie ciemniej = zapalaja sie pozycje i krotkie. z racji, ze pozycje maja mniejszy pobor pradu, jest sie tez w nie wpiąc po prostu bezpieczniej.
kup szybkozłączki, jak było radzone wczensiej. polaczyc 2 kable ze soba. w razie czego (np zdjecie zderzaka), złączke odpinasz i po temacie. wbicie sie jest jakby sie w kabel wbiła igła, wiec nic sie nie stanie, nawet jak tego potem nie zaizolujesz.
Zdecydowałem się na montaż takiego modułu (wykorzystującego światła drogowe jako światła dzienne, obniżającego moc drogowych do 30%).
1. Czy gruby, czerwony kabel dochodzący do skrzynki bezpieczników OBOK akumulatora to (+) czy (-)? Jak to sprawdzić?
2. Czy prąd 5mA pobierany przez moduł w stanie czuwania to zabójstwo dla akumulatora?
3. Czy taki moduł MUSI być podłączony plusem do aku i minusem do masy? Przecież dostaje 12V po włączeniu zapłonu, więc po co dodatkowe 12V z aku?
W plus czy minus?
Ostatnio edytowane przez jadzia ; 26-04-2022 o 19:36
1. To jest plus. Łatwo takie rzeczy zweryfikować voltomierzem lub próbnikiem.
2. To jest bardzo mały pobór prądu. 0,005 A * 12 V= 0,06 W, wiec nie powinno być problemów z akumulatorem.
3. Trudno mi się wypowiedzieć bo nie znam dokładnej budowy modułu. Ja ostatnio podpinałem światła LED dzienne (w miejscu przeciwmgielnych) i tam sie podpinało plus ze stacyjki, który przechodził przez zwarty stycznik na zasilanie świateł dziennych. W wypadku zadziałania świateł postojowych (pociągnięty kabelek od reflektora z pinu 4) plus dochodził do tego stycznika i rozwierał go (odejście do masy). To realizuje zwykły stycznik samochodowy za 5 zł na allegro.
Ten moduł ściemniający na 30% jest nielegalny. Światła nie mają oznaczeń DL00, inna jest budowa odbłyśnika. Światła dzienne mają świecić światłem rozproszonym (szkło klosza jest w taką mleczną siateczkę), długie zaś są skupione, zogniskowane na daleką odległość.
Też się nad takim modułem zastanawiałem, ale w końcu kupiłem LEDowe światła z homologacją. Dodatkowo też mają drugie światło przeciwmgielne. Płaciłem 330 zł.
Nie są legalne, ale też nie powodują dyskomfortu u innych użytkowników dróg.
Jaki model kupiłeś? Pokaż też foto jak wyglądają na aucie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Kupowałem takie:
allegro.pl/oferta/lampa-led-model-wlf201-opel-suzuki-toyota-ford-10891459783
Są to jedne z najtańszych duolightów jakie znalazłem. Ale są wystarczające, świecą mocno i są z homologacją. Przeciwmgielne też są OK.
Nie są w 100% kompatybilne, bo żeby je zamontować musiałem w oryginalnym zderzaku Brery wywiercić po 1 dodatkowej dziurce na każdy reflektor. Dodatkowo potrzebne są przejściówki z superseal na H11, ale to są grosze 2 kabelki i 2 gniazda superseal.
allegro.pl/oferta/kostka-zlacze-zarowki-h8-h9-h11-8637890621
allegro.pl/oferta/kostka-gniazdo-zlacze-hermetyczne-oh-2-piny-fiat-6845712399
Choć nie wiem czy wszędzie tak musi być, bo moją Brerę kupiłem pół roku temu i z tego co widzę tam było mocno mieszane w instalacji.
Kolejna sprawa jest taka że niestety u mnie nie chciały działać moduły sterujące, które są wbudowane w reflektory. Kabelek do którego jest doprowadzany sygnał z świateł postojowych u mnie jest cały czas zwarty z kabelkiem z masą. Nie wiem czy to jest wada tych świateł, czy coś popsułem-spaliłem jak się bawiłem i podpinałem je na krótko do akumulatora na sprawdzenie. Dlatego machnąłem ręką na reklamację i zrobiłem zewnętrzne sterowanie na zwykłym przekaźniku za 5 zł.
Ostatni mankament jaki można zarzucić to, że oba reflektory są takie same. Dlatego po montażu łezki światła dziennego są po jednej stronie reflektorów i nie jest to symetryczne. Wiedziałem to już przed zakupem, ale stwierdziłem, że raczej nie zwraca się na to uwagi i w czasie jazdy tego nie widać. Nie boli mnie to w najmniejszym stopniu.
Ostatnio edytowane przez maurize ; 29-04-2022 o 21:54
Ejże, a co z przepisem o minimalnej odległości od ziemi do dolnej krawędzi lampy. Tam jest 25 cm? Chyba wątpię