U mnie bylo tak samo, jezeli dodawalem gazu to dziwek sie nasilal:d wymienilem pasek ,rolke i napinacz , a przed wymiana bylem pewny ,ze to rozrzad.
U mnie bylo tak samo, jezeli dodawalem gazu to dziwek sie nasilal:d wymienilem pasek ,rolke i napinacz , a przed wymiana bylem pewny ,ze to rozrzad.
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla
wlasnie do domcu na wakacje przyjechalem, polazilem troche po sklepach bo po tym co puotek napisal pomyslalem ze na zakupy pojde to troszke zaoszczedze i tak sie zastanawiam z kad ty kolego te ceny wzioles??
pompe wycenili od 160 do 235PLN
wariator 650 tam gdzie sie orietowali co to jest (na 5 sklepow tylko w 2)
pytalem takrze o pasek balansujacy ale kazdy mi tylko o wielorowkowym..
gdzie ten pasek "balansujacy" i czy przy rozrzadzie tez wymienic by sie przydalo?
Tu masz spis części potrzebnych aby wymienić kompletny rozrząd:
Pasek rozrządu 71719648
napinacz paska rozrządu 60596372
rolka prowadząca pasek rozrządu 60652129
Pasek balansujący 60620887
Rolka paska balansującego 60620443
Pasek wielorowkowy 60630741
Napinacz paska wielorowkowego 46524692
Rolka paska wielorowkowego 60602136
Wariator 60666199
Pompa wody 60586222
cyferki to numery części, podaj je w sklepie to znajdą co trzeba. Wielorowkowy możesz sobie podarować jak jest OK. do tego jeszcze olej, filtr oleju, płyn chłodniczy, ewentualnie uszczelka pod głowicę, simeringi. Polecam razem z wariatorem wymienić panewki![]()
hehe
Pasek balansujący z napinaczem zdało by się wymienić przy rozrządzie.
Uszczelka pod głowicę?! Ostro. Absolutnie nie ma potrzebyRozumiem, że chodziło Ci o uszczelkę pod pokrywę zaworów?
Simmeringi - można.
Olej + filtr - obowiązkowo na nowego wariata
Wielorowkowy - warto sprawdzić jego stan i ewentualnie również wymienić
jasne że nie pod głowice to tylko w mojej takie cuda zaczeli wyrabiac![]()
jakies 2 miechy temu napinacz i rolke wielorowkowego wymienialem(bo strasznie rzepolil), pasek jest bardziej niz ok tylko ten pasek balansujacy mnie dobija bo niemam pojecia po co on jest, numery czesci nie wiem czy mi cos dadza w uk a nie mam pojecia jak to tu nazwac
a macie panowie jakis schemacik, rysunek po co ten pasek balansujacy co napedza?
nie rozberalem jeszcze rozrzadu w mojej belli i pierwszy raz sie spotykam z dodatkowym paskiem
dzieki cin ek za nr czesci ale z ta uszczelka pod glowice?.. chyba troche ze mna pojechales...![]()
witam... ja wymieniłem w mojej alfie rozrząd wczoraj oto jakie koszty poniosłem.
pasek rozrządu - 58zl
pasek balansu - 80zł
rolka paska balansu- 90zł
rolka napinająca - 87zł
druga rolka nap. - 187zl
wymiana - 150zł
czyli końcowy rachunek wychodzi 652zl oczywiście wymieniłem do tego olej na castrol GTX magnatect 10W40 80zł za 4L
i wystarczylo ci 4l?
jak??
a gdzie kupiles pasek i napinacz balansu?
Ostatnio edytowane przez dominik.puch ; 16-10-2009 o 22:10
nie no miałem jeszcze litr
pasek balansowy jest na dole i napędza wałki wyrównoważające i taki bajer jest tylko w 2.0 TSpodaj te numery one są międzynarodowe, to są numery z EPER i po nich znajdą Ci odpowiednie zamienniki np firmy INA lub SKF
lukaryte23 a wariatora nie wymieniałeś?