Posiadam Stelvio powypadkowe z USA. W samochodzie zadziałał bezpiecznik pirotechniczny od zasilania akumulatora. Pomoc drogowa w celu załadowania samochodu na lawetę odblokowała skrzynię biegów i hamulce postojowe. Samochodem już da się jeździć ale nie działa Park skrzyni biegów ani hamulec postojowy. Ma może ktoś wiedzę jak przywrócić te blokady.
Pierwsza czynność to wykręcenie śruby odblokowującej skrzynię.
Nadal mam pytanie jak odblokować skrzynię biegów i hamulec postojowy w Stelvio.
Pomoc drogowa stosuje różne formy odblokowania skrzyni do wciągnięcia na lawetę. Ostatnio widziałem kołek drewniany (klin) zamiast śruby. Lewa strona skrzyni, mniej więcej po środku, lekko powyżej obudowy filtra. Hamulec postojowy może być "zawieszony" w opcji "przegląd hamulców".
Przeglądając forum natknąłem się na taki opis:
"Ręczne odblokowywanie dźwigni zmiany biegów z trybu P (Parking) ma na celu umożliwienie pchania lub holowania samochodu, gdyby nie było to możliwe przy normalnym użyciu dźwigni zmiany biegów.
Jest to urządzenie przeznaczone wyłącznie na wypadek sytuacji awaryjnych, nie należy go używać często."
I dalej jest opisana instrukcja jak zdjąć plastik pociągnąć za tasiemkę która przestawia skrzynię w tryb N i rozłącza hamulec ręczny (dlatego w tym wątku to napisałem ) po awarii zwijamy tasiemkę zakładamy osłonę i jakby interwencji nie było. Można to przede wszystkim zrobić na drodze ( jak koledzy napisali wchodzenie na drodze pod samochód i odkręcanie osłony jest delikatnie mówiąc uciążliwe ) No nie wiem jak wy ja nie wożę na co dzień kompletu kluczy w bagażniku .
Może się komuś przyda w razie awarii aby nie czekać na lawetę w miejscu np niebezpiecznym.
Niestety musiałem przetestować i działa".
Taki opis przedstawił Cesar. Żeby dostać się do tej tasiemki należy zdjąć tylny panel nawiewu, między fotelami.
Ostatnio edytowane przez Paszczak ; 07-08-2022 o 19:07