Odgrzewam temat bo udało mi się zamontować uniwersalne maty pod oryginalną instalację grzewczą

Samą matę zamontowałem w fotelu korzystając z tego poradnika
https://www.forum.alfaholicy.org/zro...lfa_159_a.html (bardzo mi ułatwił pracę, wielkie brawa dla autora!). Maty kupione w sieci wyglądają tak:

Jak widać mają wtyczkę dwupinową (masa oraz plus) a w instalacji Alfy mamy cztery piny (masa, plus oraz przewody do termistora albo innego układu kontrolującego pracę maty, który jest w nią wbudowany). Poniżej zdjęcie rozebranej maty (nie jest ono mojego autorstwa):

Dla informacji maty pleców mają dwa piny, tutaj wymiana w razie czego powinna być plug and play.
Najważniejsze jest połączenie elektryczne:

Ucinamy przewód idący do maty fotela w połowie jego długości. Po odizolowaniu przewodów z czarnej otuliny będziemy mieli cztery przewody:
- czerwony (plus)
- czarny (masa)
- niebieski (termistor)
- niebieski (termistor)
Czarny i czerwony przewód od strony oparcia fotela łączymy z wtyczką maty. Od strony starej maty możemy te dwa przewody uciąć, nam zależy tylko na niebieskich przewodach, je również łączymy z przewodami od strony oparcia tylko jest jedno ale, jeden z niebieskich przewodów musi mieć połączenie z masą (inaczej nie będzie grzała mata w oparciu). Aby sprawdzić, który przewód nas interesuje polecam wpiąć szeregowo miernik ustawiony na ampery w przewód plusowy zasilania maty. Jeżeli podłączyliśmy błędny niebieski przewód pobór prądu przy włączniku ustawionym na 1-2 lub 3 będzie wynosił zero amper. Wtedy należy podłączyć drugi niebieski przewód do masy i pobór powinien wynosić koło 3 A. Przypominam, że tylko jeden niebieski przewód może być połączony z masą!

Obserwowałem pracę mat przez kilkanaście minut i ładnie było widać jak sterownik steruje zasilaniem. Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości wrzucam jako załączniki.