Ja właśnie jestem na etapie składania wszystkiego do kupy... Nie pamietasz jak to bylo z tym dolnym panelem? Nie chce on wejść za nic w świecie... Od czego zacząć właśnie od dolnego czy ramieni panelu?
Uff udało mi sięAle strach był, zwłaszcza po opowieściach niektórych użytkowników forum (poduszka, połamane klipsy, uszkodzona wtyczka). Najbardziej się namęczyłem ze śrubkami z tyłu na ramionach kierownicy, tych na 3 mm imbus - duży śrubokręt nie wchodzi, więc musiałem takim drutem wygiętym w "L", jak z Ikei.
Ale po kolei:
1. Odkręcić 2 imbusy 3mm z tyłu kierownicy, po jednym na prawym i lewym ramieniu
2. Odkręcić śrubokrętem krzyżakowym śrubkę na dolnym ramieniu kierownicy (z tyłu)
3. Odkręcić dwie śrubki (+) z tyłu za przyciskiem. Są częściowo przysłonięte, ale da się tam wepchnąć śrubokręt
4. Pod kierownicą jest otwór, w którym widać blaszkę-drut. Trzeba go nacisnąć, najlepiej płaskim śrubokrętem - wyskoczy poduszka z klaksonem. Poduszki nie odpinałem, dyndała sobie.
5. Teraz można wyciągnąć panele z przyciskami na kierownicy. Użyłem do tego celu plastikowej łyżki, podważając stopniowo od zewnątrz każde z ramion kierownicy.
6. Jest dostęp do przycisku, trzeba tylko odpiąć wtyczkę. Kabelki są dość krótkie, co nie ułatwia sprawy, ale udało się przy pomocy płaskiego śrubokręta. Nie odpinałem wtyczek paneli z przyciskami.
7. Wpiąć wtyczkę nowego przycisku. Przycisk włożyć na miejsce, założyć obudowę przycisku i ją przykręcić.
8. Wcisnąć obudowę paneli na swoje miejsce, zaczynając od dolnego ramienia.
9. Teraz trzeba wcisnąć z powrotem klakson z poduszką. Będzie kliknięcie i dźwięk klaksonu.
10. Pozostaje tylko wkręcenie śrubek na miejsce.
Całość zajęła mi ok. 1 godziny.
Zastanawiam się, czy ktoś z Was wymieniał samą plastikową nakładkę przycisku start/stop?
Chodzi mi o ten element: https://allegro.pl/oferta/przycisk-s...a-de66b9dfae24
Czy jest to do ogarnięcia bez uszkodzeń, bez całej tej stresującej "zabawy", opisanej w poprzednim poście?
Też jest gdzieś tutaj opisane na forum. Przycisk jest na zatrzaski, najlepiej obkleic sobie tasmą całe mocowanie i probować go podważyć. Nowy po prostu wciskasz
W starym przycisku wywierciłem otwór ok. 4mm (można dwa otwory jak nie chce wyjść) i cienkim "szpikulcem" włożonym w wykonany otwór podważyłem bok przycisku - wyskoczył bez większego problemu. Nowy przycisk ma zatrzaski, montaż bezproblemowy.
Miałem pisać to samo, za pokrywą przycisku nie ma nic, nie ma obaw że się coś uszkodzi jak wiertło wejdzie z 10mm
Kupiłem też na ali - jakość niczego sobie (w każdym razie świeci sam napis a nie całość), zapakowane w opakowaniach do soczewek żeby się w transporcie nie uszkodziły, za 2 szt z przesyłką dałem coś koło 25zł i w tydzień doszły, jakby mi ktoś je podał z nr seryjnym w woreczku alfy to idzie uwierzyć że oryginał.
teraz inflacja je chwyciła: https://pl.aliexpress.com/item/10050...Kd9KQgcFAsJrPQ
a takim zagietym wyciągałem:
![]()
Ostatnio edytowane przez tomek_poznan ; 29-11-2022 o 16:55
kaz156, tomek_poznan, dziękuję!