www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
to poproszę o wiadomość na PW. aktualnie kupiłem tego Millersa, ale nie czuję żeby to był dobry olej docelowo, więc za te 10k czyli pewnie pół roku bym już chciał coś innego zalać
Cześć,
Stoję właśnie przed wyborem oleju do giulietta 1.4t 120km, rocznik 2011, 157 tys. przebiegu. Przeczytałem spora cześć wątku i teraz nie wiem sam jaki olej wybrać. Dotychczasowy użytkownik ostatnie 3 wymiany przeprowadzał na oleju 0w-40 (niestety nie znam dokładnej marki, ani modelu). Przeszukałem już trochę alledrogo i znalazłem jedynie mobile1 z odpowiednim zaleceniem producenta Fiat 9.55535-S2 (w innych jakie znalazłem niestety końcówka się różni zamiast s2 to np. M2) Co wy polecacie? Czy może być właśnie olej z inna końcówka rekomendacji?
Dzięki z góry za odpowiedź
PS. Oczywiście płukanka zostanie zaaplikowana przed wymiana.
Olej tą bezsensowną normę i zalej dobry 0w40.
jeśli chcesz rozsądnie cenowo to może być ten - https://allegro.pl/oferta/pmo-profes...6-5-9654904044
Dzięki za merytoryczna odpowiedź!
Ja mówię zupełnie poważnie.
Normy i zalecenia FIATa są tak bzdurne, że potrafili do silników z DPFem zalecać olej nienadający się do DPFa, ale za to spełniający normę producenta. Po czym w bliżej nieokreślonych okolicznościach zmienili zalecenia.
Dla silników benzynowych natomiast zalecali oleje z normą C3, gdzie nijak się to miało do aktualnych potrzeb silnika.
Pomijam aspekt interwałów, które w dłuższej perspektywie powodowały uszkodzenia silnika, ale co tam, skoro dzięki temu została spełniona NORMA homologacyjna dla auta, a że silnik po gwarancji mógł się rozlecieć, to już nie ich kłopot, tylko klienta. To tak w dużym uproszczeniu.
Ostatnio edytowane przez kosa801 ; 13-03-2023 o 22:44
Giulietta 1.4 tjet. Eurol Super Lite 5W40 ACEA A3, czy Eurol Fluence 5W40 ACEA C3?: