Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    A dokładnie to 33% sprzedanych samochodów w lutym to plug-in, żeby ktoś nie pomyślał, że 33% samochodów tam to EV.
    Po drugie nie elektryków tylko plug-in, czyli elektryków i hybryd plug-in.

Po trzecie - po raz kolejny, czytasz co wrzucasz?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Dobre

Ciekawe czy / ile czasu oczekiwania jest w Chinach na odbiór auta, czy ten skok _sprzedaży_ miesięcznej w początkowych miesiącach 2023 , a nie _udziału w rynku_ , nie wynika z odbiorów aut zamawianych końcem 2022 , bo wtedy miały być zniesione dopłaty w Chinach .

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Nie Ty, tylko Tomtrz kilkukrotnie dziś. Przepraszam i cieszę się, że nie podpisujesz się pod chińskimi wklejkami Tomtrza.
    eeee, a gdzie ja pisałem, ze chiny to wzór wolnosci? ktoś sobie coś dopowiedział, czy mi sie wydaje? Urojenia się mnożą i mnożą.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał maurize Zobacz post
    Chiny to nie jest wolny rynek, ani dobry przykład. W krajach Azji południowej ze względów populacyjnego tłoku i ciasnej miejskiej infrastruktury bardzo duży odsetek motoryzacji to są różnego rodzaju skutery, riksze i tuktuki. Tutaj bym upatrywał popularności małych EV.
    no nie, mówimy o samochodach, takich z czterema kołami. I o ile najlepiej sprzedające się auto, to mała popierdółka, tak wiekszosc to normalne, pełnowymiarowe auta z teslą model 3 i Y włącznie.

- - - Updated - - -

A dokładnie to 33% sprzedanych samochodów w lutym to plug-in, żeby ktoś nie pomyślał, że 33% samochodów tam to EV.
    Po drugie nie elektryków tylko plug-in, czyli elektryków i hybryd plug-in.

Po trzecie - po raz kolejny, czytasz co wrzucasz?
    a to jest jakas nowosc, ze plug-iny sie klasyfikuje w takich zestawieniach jako auta elektryczne?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Gdzieś tam w ostatnich postach przewinął się temat jak Hołowczyc dzięki swojej wiedzy zaorał merytorycznie jakiegoś fanatyka elektryków.
    Czy mówimy o tym Hołowczycu, który twierdzi,że :

„druga rzecz, o której się nie mówi: pole elektromagnetyczne, które jest w samochodzie elektrycznym, które cię otacza. Mówimy, komórki nie przykładaj do ucha za długo, bo ona ci robi krzywdę. Samochód elektryczny… Proszę sobie wyobrazić, ile tam jest silników, ile tam jest przepływów, ile tam jest energii, która wokół nas krąży, tak że silnik elektryczny też ma ciekawe pole”.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    https://insideevs.com/news/660400/ch...-february2023/

Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach. Bez tej złej unii. I w takim biednym kraju.

nieee, ludzie przeciez nie beda tego kupowac, nie da sie, złe, niedobre, za drogie, i w ogole na pewno ich tam zmusili do zakupu pod grozba rozstrzelania
    Link do reklamacji, pojebały się pluginy z elektrykami, a kolega o mało się nie spuścił

- - - Updated - - -

a to jest jakas nowosc, ze plug-iny sie klasyfikuje w takich zestawieniach jako auta elektryczne?
    To może moje Q, też jest elektryczne bo ma akumulator??

Weź już daj spokój i nie brnij i się nie ośmieszaj, lepiej sprawdzaj linki i po sprawie, naprawdę

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Link do reklamacji, pojebały się pluginy z elektrykami, a kolega o mało się nie spuścił
    jeszcze mi wmawiaj, ze nie wiem co wrzucam, jak przeciez tam nikt nic nie ukrywa, wszystko czarno na białym jest napisane
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Zapytam ponownie - czytałeś co wrzucasz?

W tym artykule nikt nie klasyfikuje PHEV jako EV, tylko jest jasno napisane "PLUG-IN CARS", czyli potocznie auta z wtyczką A Ty sobie dopisałeś, że te 33% to elektryki [emoji1787]

A czy to, że często PHEV w zestawieniach klasyfikują jako EV to nowość? Nie.
    Czy ma to sens? Również nie.

Ostatnio edytowane przez FXX ; 04-04-2023 o 19:59

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach
    Ja Ci nie muszę nic wmawiać. MHEV też elektryk? Weź, sam się zaorałeś, a teraz jeszcze dalej w to brniesz i mówisz, że świadomie pisałeś "elektryki" o pluginach. No chyba, że świadomie, to niezłe zaklinanie rzeczywistości i obiektywizm, brawo. W sumie nie wiem co gorsze

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Zapytam ponownie - czytałeś co wrzucasz?

W tym artykule nikt nie klasyfikuje PHEV jako EV, tylko jest jasno napisane "PLUG-IN CARS", czyli potocznie auta z wtyczką A Ty sobie dopisałeś, że te 33% to elektryki [emoji1787]

A czy to, że często PHEV w zestawieniach klasyfikują jako EV to nowość? Nie.
    Czy ma to sens? Również nie.

nope, gdzie nie spojrzysz, kiedy sie podaje dane o samochodach elektrycznych, jako elektryki klasyfikuje sie BEV i PHEV

https://www.eea.europa.eu/ims/new-re...ctric-vehicles
    https://www.statista.com/outlook/mmo...ope#unit-sales
    https://www.euronews.com/next/2023/0...ope-is-leading

pierwsze z brzegu po wpisaniu w google

tak ze probujcie dalej zakrzyczec fakt, ze elektryki się sprzedają, bez zakazów, i nie jest to zadna nisza, tylko produkt dla masowego odbiorcy

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ja Ci nie muszę nic wmawiać. MHEV też elektryk? Weź, sam się zaorałeś, a teraz jeszcze dalej w to brniesz i mówisz, że świadomie pisałeś "elektryki" o pluginach. No chyba, że świadomie, to niezłe zaklinanie rzeczywistości i obiektywizm, brawo. W sumie nie wiem co gorsze

New registrations of electric vehicles in Europe
    A w tym BEV i PHEV

Europejska Agencja Środowiskowa tez się zaorała ale dawajcie jeszcze, przecież jak jest teza do udowodnienia, to nikt i nic wam nie przeszkodzi
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Wyjaśniliście czy te 33% to udział elektryków (wszelakich nawet ) w rynku w Chinach czy 33% to udział w sprzedazy w ostatnim miesiącu ? czy dajecie się zwodzić na poboczny już bardziej wygodny temat czy BEV to PHEV czy PHEV to BEV itp ?

BTW jak hybrydy się palą częściej , to nie są elektrykami. Jak stanowią trzon sprzedaży czegokolwiek z pradem - to są ,gdy trzeba wykazać jak dobrze prąd idzie.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

nope, gdzie nie spojrzysz, kiedy sie podaje dane o samochodach elektrycznych, jako elektryki klasyfikuje sie BEV i PHEV

https://www.statista.com/outlook/mmo...ope#unit-sales
    https://www.euronews.com/next/2023/0...ope-is-leading

pierwsze z brzegu po wpisaniu w google
    Czy Ty w ogóle czytasz co jest napisane, czy piszesz, żeby pisać?
    Wiem, że lubisz wyszukiwać linki, to już nie raz pokazałeś.

Tylko, że ja Cię o to nie prosiłem, a odnosiłem się do tego jednego, który wcześniej podałeś.
    I co stoi jak byk w tytule?

China: Plug-In Car Sales Reached 33% Market Share In February 2023

Plug-In. A co Ty wpisałeś w poście? 33% to elektryki [emoji1787] Tak, wiem, ktoś sobie do elektryków wrzuca hybrydy, ale po co tutaj to robić i udawać, że hybryda to elektryk? Bo ładniej procenty wyglądają?

Poza tym jakbyś chciał lub potrafił przeczytać ze zrozumieniem, to byś zauważył, że w poście, który zacytowałeś sam napisałem, że to nic nowego, że PHEV lądują do jednej grupy z BEV, chociaż to nie ma sensu...
    I tym sposobem zaprzeczasz, mimo, że przyznałem Ci co do tego rację. Ale zasada rzecz święta, trzeba zaprzeczyć [emoji1787]

tak ze probujcie dalej zakrzyczec fakt, ze elektryki się sprzedają, bez zakazów, i nie jest to zadna nisza, tylko produkt dla masowego odbiorcy
    Wskaż w którym miejscu coś próbuje zakrzyczeć Jeśli nie jesteś w stanie tego wskazać, to proszę, odszczekaj ładnie swoje kłamstewka i przyznaj, że znowu komuś próbujesz wcisnąć swoją bądź innych narrację

Ale fakt, jak na kraj, w którym przypada 140 samochodów na 1000 mieszkańców to niezły wynik.