Witam,
pacjent 1.9 jtdm w automacie. Od 2 dni powtarzająca się sytuacja ale nie zawsze. Dochodzi do 2000-2100 obrotów przy najczęściej 2,3 biegu i zamiast automat wbić wyższy bieg, poszarpie lekko ze 3,4 razy, turbo wtedy tak jakby się "ucina" z charakterystycznym dźwiękiem, i dopiero za któryś razem wejdzie ten wyższy bieg. Raczej wykluczam skrzynie. Dodatkowo słabo zbiera się z niskich obrotów dostaje kopa jak mu się zachce przy tych 1500-2000 obrotów.
Wziąłem na tapetę:
-dziś wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania, placebo chyba, jakby trochę się poprawiło, czytaj rzadziej tak się dzieje, ale nadal problem występuje. W czujniku było trochę nagaru, jutro wymieniam na nówkę zobaczymy,
-overboost mam zamiar czyścić w weekend,
-przepływkę jak wyżej.
Co mogę jeszcze sprawdzić sam?
Dodam tylko, że egr zaślepiony. Chociaż coś dziwnego się stało, bo egr jest zaślepiony (niewyprogramowany) i nagle po 3 miesiącach od zaślepienia znikł mi check engine... Na kompie pokazywał wcześniej jako błąd wyższej kategorii, teraz pokazuje tej niższej kategorii (że mniej ważny błąd). Tak jakby znikł check, ze względu na brak dużego doładowania? Dziwne mega, a sam na pewno nie usuwałem go, chociaż i tak by się zaświecił ponownie
![]()