Strona 50 z 57 PierwszyPierwszy ... 404142434445464748495051525354555657 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 568

Temat: Zmiana audio

Użytkownik Świeżak Avatar Zet0785
    Mieszka w
    Rumia
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Pytanie gdzie znajduje się fabryczny wzmacniacz z którego bierzecie sygnał na wejscie do wzmacniacza docelowego ??
    Wcinanie się w fabryczne wiązki czy są jakieś przejściówki??
    Kiedyś używałem czegoś takiego jak HL-405 z Sinus-Line aby wyjść chinchem.
    Przewody ciągniecie nowe do drzwi czy korzystacie z fabrycznych ??

Jest sens wygłuszania matą tego fabrycznego poszycia w przednich drzwiach ??

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Zet0785 Zobacz post
    Pytanie gdzie znajduje się fabryczny wzmacniacz z którego bierzecie sygnał na wejscie do wzmacniacza docelowego ??
    Wcinanie się w fabryczne wiązki czy są jakieś przejściówki??
    Kiedyś używałem czegoś takiego jak HL-405 z Sinus-Line aby wyjść chinchem.
    Przewody ciągniecie nowe do drzwi czy korzystacie z fabrycznych ??

Jest sens wygłuszania matą tego fabrycznego poszycia w przednich drzwiach ??
    W giuli jest w boczku lewym z tylu ale to wszystko jest opisane i więcej w tym wątku wiec zamiast pisać poczytaj sobie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

douzupełnię (choć to nie powyżsego kolegi przypadek bo on ma konig ze wzmakiem) - w boczku bagażnika chyba że auto z konigiem basic audio, to wtedy radio robi za końcówkę mocy (inaczej radio daje max vol sygnał a to wzmak w bagażniku reguluje vol/bal/fader/eq i dodaje inne sygnały pdc/ldw itp)

Użytkownik Świeżak Avatar Zet0785
    Mieszka w
    Rumia
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    douzupełnię (choć to nie powyżsego kolegi przypadek bo on ma konig ze wzmakiem) - w boczku bagażnika chyba że auto z konigiem basic audio, to wtedy radio robi za końcówkę mocy (inaczej radio daje max vol sygnał a to wzmak w bagażniku reguluje vol/bal/fader/eq i dodaje inne sygnały pdc/ldw itp)
    Zasadę działania znam ale nie byłem pewny w którym miejscu się on znajduje.
    I czy faktycznie coś daje wygłuszenie tego poszycia drzwi jak niektórzy tu robią.
    Juro tam zajrzę - niby mam jakieś lepsze audio 11 głośników z tym pseudo sub w półce.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Post byl uzupelnieniem jak pisałem, nie do Ciebie. Nikt Ci nie powie ile daje wygluszenie tego czy tamtego. Ja robilem wszystko na raz

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał Zet0785 Zobacz post
    I czy faktycznie coś daje wygłuszenie tego poszycia drzwi jak niektórzy tu robią.
    Ja przed zmianą głośników wpierw wygłuszyłem tylko lewe drzwi i różnica do prawych była "porażająca". Większa niż później po zmianie woofera - choć trzeba pamiętać, że one się z czasem "rozgrywają" i trudno je trochę oceniać jak są nowiutkie.
    Także, wygłusz sobie wpierw drzwi i wtedy oceń czy Cię to satysfakcjonuje czy nie i wtedy ewentualnie pójdziesz w lepsze głośniki. Kwestia ucha i upodobań. Być może wystarczy Ci samo wygłuszenie.
    Napewno zmiana głośników bez wygłuszenia to para w gwizdek i bezsens.

Podstawowe głośniki (woofery i tweetery) we wszystkich wersjach Alf są takie same, tylko dochodzi zbędny centralny i subwoofer specjalnej troski.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 27-04-2023 o 22:28

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Taka tam mała zajawka z trasy

Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości jak spiąć z serią, to informuję że 2 kanały front z systemu BASE i wpięty pendrive z muzyką bezstratną, zgraną z dobrych materiałów robi na prawdę dobrą robotę.

Sygnał oferowany przez jednostkę jest liniowy, bardzo ładnie się stroi, efekt przerósł moje oczekiwania, faktem jest że nowe DSP Helixa to mistrzostwo jeśli chodzi o strojenie, słupki jeszcze wymagają dopracowania przed obszyciem, ale chodziło o dobranie pojemności dla średniaka jak i ukierunkowanie aby było jak najmniej odbić i problemów z fazami, i tak jak TW + MID idą w fazie, tak już woofer musiał iść w przeciwfazie, sub znów najlepiej się zgrywał będąc w fazie.

Gdyby ktoś z okolic poznania miał ochotę porównać z swoim systemem, do następnego weekendu możemy się spotkać, w weekend muszę przywrócić serię ze względu na ofertę której się nie odrzuca, i troszkę potrwa zanim upoluję coś poliftowego (21-23r) i to przypłynie, a wtedy w 1 weekend przywrócę cały system.
    Ostatnio edytowane przez tomek_poznan ; 25-06-2023 o 23:21
    Stelvio I gen. USA

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Można uzyskać dobre, zrównoważone audio w podstawie na 8 głośnikach bez zbędnej rzeźby na fabrycznym wzmacniaczu, na zasadzie wymiany głośników p&p na coś przyzwoitego na zwrotnicach typu np Focal 165AS, Focal PS 165 SF wraz z wytłumieniem, czy gra niewarta świeczki ? Jest gdzie schować w drzwiach zwrotki ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Pierwszy punkt programu na poprawę jakości to wygłuszenie drzwi, dla laika to może wystarczyć, poprawa niskich o 100%.

Miejsce na zwrotnice jest spokojnie, choć chyba same porządne kondensatory zabezpieczające wystarczą na gwizdkach. Obcinania wysokich dla Wooferów laik nie usłyszy a sygnał ich nie uszkodzi.
    BTW: kondensatory w zwrotnicach AudioSystem to jakiejś stosunkowo strasznie dużej pojemności są i tną jakby mocno za wysoko.

Czy bez DSP się obejdzie - trudno wyczuć. Nie wszyscy je stosują ale też i mało kto profesjonalnie mierzy przenoszenie. Takich audio-zboczeńców (tylko w pozytywnym sensie słowa znaczeniu) jak Tomek to jednak wielu nie ma :-). Ja od DSP (ze wzmacniaczem) zacząłem zabawę.

Raczej nie zrobisz rewelacji bez dołożenia jakiegoś suba - choć to zależy jakim maniakiem niskich tonów jesteś.

Głośników do porządnego grania w zasadzie wystarczy 4+1. Tylnodrzwiowe są średnio niezbędne. Wg niektórych całkowicie zbędne w kwestii psucia strojenia odsłuchu. Jak mam je ustawione na jakieś 15% a i tak jak jadę z kimś z tyłu to marudzi żeby przyciszyć.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Fanem łupiącego basu nie jestem, poza tym dobre 4 x 16,5 to sporo, w domu mam 2 x 16,5 w pokoju 32m2 i dają radę, wiem, ze to nie to samo bo skrzynia rezonansowa podłogówek domowych ma się nijak do komory w drzwiach samochodu pod względem sztywności, pojemności no i bassrefleksu brak.
    Podane głośniki mają tą zaletę, że zwrotnice umożliwiają korektę -3,0,+3 db co pozwala nieco dostroić charakterystykę do upodobań czego nie ma przy kondensatorze. Kwestia, czy wbudowany w radio wzmacniacz da rade wysterować tej klasy głośniki 4ohm i czy gabarytowo sie zmieszczą ze swoimi sporymi magnesami na zasadzie odkręcić stare i zamontować nowe. Wzmacniacz w radiu jest bez przetwornicy napięciowej ?