Ktoś podawał na forum, że zakres to 68-79 mm
Ktoś podawał na forum, że zakres to 68-79 mm
Samochód po wymianie oleju i oleju nie ubywa mimo jazdy 160+ i trasa ok 400km. Zrobiłem po wymianie ok 4000 i nic nie ubyło. Wiec do 10000 po wymianie nie ubywa, a później zaczynają sie dolewki lub należy wymieic olej. Zalewam MOTUL 8100 ECO-CLEAN 0W30
Ostatnio edytowane przez marcinw88 ; 29-05-2023 o 05:52
U mnie w Giuli na wyświetlaczu max. - w MES 85mm.
Wg elearn sa inne poziomy dla wersji z Q4 przewidziane , nizsze
W Alfie obd można zobaczyć poziom oleju mierzony w mm. Jaki zakres jest odpowiedni dla q4 2.0 w stelvio?
Podpinam się pod pytanie kolegi Darkside ile mm oleju, tylko w MES (jeśli to jakaś różnica). Wersja 2.0 280KM Q4.
Przy okazji, w jakim momencie powinien być w tym przypadku sprawdzany poziom oleju? Bezpośrednio po nagrzaniu silnika do temperatury roboczej i wyłączeniu czy po jakimś konkretnym czasie?
Czasy z bagnetem pod maską jednak były łatwiejsze...
Z tego co czytałem na forum to akurat właśnie ta aktualizacja kiepsko działa, dlatego pytam o to jaki jest zakres oleju min-max w MES w mm, bo pomimo starań nie udało mi się tego tutaj znaleźć.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] jesteś w stanie poratować w temacie konkretnych wartości poziomu oleju dla wersji Q4?
Przy okazji z czystej ciekawości, jaki jest rzeczywisty zakres w litrach? Z tego co znalazłem w jednym z wątków na forum maks to 5,5l. A minimum?
nie poratuję, tak, gdzieś niby było napisane, ale coś mi się tam nie zgadzało bo mechanicy inaczej mówili. Nie pamiętam już szczegółów. Leję po dobrym spuszczeniu starego oleju ok 5.1L i na to ok 0.2L dodatków (archoil, jak popadnie co mam lub mix ar9100/9200v2).
przyuczenie poziomu wielokrotnie robiłem i nie łapało. olałem, po tygodniu czy coś już się pasek zaktualizował sam w jakiś warunkach. raz tylko sam robiłem wymiane z musu bo ani aso ani mój mechanik nie mieli okienka a ja miałem już termin zmiany i na dniach wyjazd za granicę i nie chciałem już dobijać wiecej bo i tak miałem przekroczone wg tego co sobie postanowiłem (skrócenie interwału).
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
A komuś udało się zmienić interwał wymiany oleju MES-em z 15000 na 10000? Kiedyś, przy którejś wymianie zmieniłem, ale już nigdy więcej się nie udało. W sumie mało ważna pierdoła, ale fajnie było by mieć na wyświetlaczu. U mnie przy próbie zmiany wyskakuje "coś tam" failed.