Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Lepiej przyśpiesza (9s vs 10.9s), ma lepszą elastyczność, lepiej wyciszony, lepiej się prowadzi, także w zakrętach. W mieście łatwiej się parkuje i manewruje, darmowe parkingi, buspasy itp. I do tego ma styl w odróżnieniu od garbatego Opla.
    Oczywiście odpiszesz, że Opel ma duży bagażnik i jest bardziej praktyczny - oczywiście że tak ale nie każdemu na tym zależy a nawet jeśli zależy, to właśnie wchodzi Fiat 600 o podobnych gabarytach co Opel ale z napędem elektrycznym.
    ... oraz że nie opuszczę miasta aż do śmierci. - słowa takiej przysięgi powinny być na każdym elektryku.
    Z drugiej jednak strony mam kolegę, który już cztery razy składał przysięgę małżeńską i niczego się nie nauczył

Tak - sam sobie właściwie odpisałeś: opel jest bardziej praktyczny. I za mniej niż połowę ceny.
    Nie chcę pytać o cenę tego fiata 600, bo moźe się okazać "jeszcze lepszy".

EDIT: byłbym zapomniał zapytać - czy w Michałowie, Augustowie, Mikołajkach, Ustroniu, Zakopanem ... są buspasy ?
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 31-07-2023 o 15:50
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ale co ma piernik do wiatraka? Wstawiasz coś bez składu i ładu, mając nadzieję, że link załatwi sprawę, a jak się okazuje że ma się nijak do tematu i ja mam cofać swoje słowa? Może najpierw znajdź coś, co potwierdza twoją tezę, bo na razie to ty nic nie znalazłeś
    Oczekiwanie od Tomtrza przedstawiania argumentów na rzecz jakiejś prezentowanej przez niego tezy to jak groch o ścianę.

On zwyczajnie nie wie/nie rozumie, że tak nie wygląda dyskusja mająca jakiekolwiek racjonalne przesłanki - a taka musi być, żeby prowadziła do jakichś konkluzji, które mają ręce i nogi.
    O zastosowaniu, w pełni, metody naukowej - nawet nie ma co marzyć w dyskusji z nim.

Jemu się wydaje, że jak wykaże, że któryś z jego wrogów (bo nie przeciwników - religia nie zna przeciwników w dyskusji/adwersarzy - zna jedynie wrogów) się myli w jakieś kwestii (a zdarza się to, oczywiście) oznacza, że jego teza jest prawdziwa/coś tam udowodnił.
    To jest główny powód dla którego poważna dyskusja z nim nie ma sensu - można jedynie śmiać się z jego gonitwy myśli, która nie ma sensu - nie prowadzi do potwierdzenia albo zaprzeczenia jego tezie.

Nazwać go małym Jasiem to jakby go pochwalić - nastoletni chłopcy potrafią racjonalniej argumentować - dlatego, moim skromnym zdaniem, można się jedynie z niego śmiać - bo tego typu postawa na nic innego nie zasługuje.
    Człowiek, dodatkowo, nie rozumie co się do niego pisze - próbowałem z nim jakiejś racjonalnej dyskusji - nie wchodzi.

Wypełnia wszystkie kryteria fanatycznych wyznawców - on praktycznie nie dostrzega ŻADNYCH wad samochodów elektrycznych.
    Dodajmy, że mowa o fanatycznym wyznawcy elektromobilności jeżdżącym paliwożernym samochodem spalinowym.
    W połączeniu z jego przekonaniem o tym, ze coś tam "udowodnił" albo "wykazał" - sytuacja byłaby przekomiczna - nie jest tylko z jednego powodu: gość ma tendencje zamordystyczne (zakazy i nakazy) oraz lekko socjalistyczne (dotacje) bez wykazania sensu swoich propozycji - a to już wiąże się z naruszeniem czyichś wolności.

Najśmieszniejsze jest to, że nie ma odpowiedzi w jaki sposób wymuszenie EV w UE miałoby rozwiązać jakiś poważny problem np. globalnego ocieplenia.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    MiTo

Domyślnie

Patrzcie na to...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ale co ma piernik do wiatraka? Wstawiasz coś bez składu i ładu, mając nadzieję, że link załatwi sprawę, a jak się okazuje że ma się nijak do tematu i ja mam cofać swoje słowa? Może najpierw znajdź coś, co potwierdza twoją tezę, bo na razie to ty nic nie znalazłeś
    Panie, ale ja ci juz powiedziałem - nie ma problemu, znajde ci, ale wycofasz się?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Chwilka, niech zrozumiem Twoją pokrętną logikę, nie interesuje Cię, co stanie się za kilkanaście lat, ale martwisz się o to, co będzie za kilkanaście tysięcy lat, czy coś Ci się...
    .
    Walnąłem literówkę.o czym Panowie pewnie doskonale się pewnie domyślili
    Oczywiście chodzi o rok 2050.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Możesz wrzucić linka do informacji o zasobach ropy naftowej podanej przez BP?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    chłopie, ale co ty jeszcze chcesz z tym statkiem?????

Przypominam, ze tam ejst duzo wiecej aut spalinowych, niż elektrycznych. Ale to ja mam sie tłumaczyć xD xD ty mi powiedz, czemu te wspaniałe auta spalinowe się palą????
    Ta sytuacja nie ma nic do EV vs ICE. Ta sytuacja pokazuje gdzie jest ekologia vs ekonomia. Tu nie chodzi o dołożenie kilkuset euro do zrecyklingowania auta. Tu koszty będą szły w setki milionów euro (posprzątanie po Costa Concordia kosztowało 400mln euro). Więc lepiej jest utopić gdzieś w morzu i git. A ekologia? Ciszej z tą ekologią. Nawet greenpeace nie drze ryja pewnie przelewik dostał i gra gitara.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 31-07-2023 o 17:13

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Możesz wrzucić linka do informacji o zasobach ropy naftowej podanej przez BP?
    https://tupytaj.pl/jak-dlugo-starczy-ropy-naftowej/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Tu nie ma dobrych rozwiązań, są wyłącznie złe albo jeszcze gorsze, płonący przez kilka tygodni statek z tysiącami samochodów, emitujący do atmosfery trujące gazy, czy zatonięcie i skażenie wody.

Adi, czy Ty przeczytałeś ten artykuł?

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Tu nie ma dobrych rozwiązań, są wyłącznie złe albo jeszcze gorsze, płonący przez kilka tygodni statek z tysiącami samochodów, emitujący do atmosfery trujące gazy, czy zatonięcie i skażenie wody.

Adi, czy Ty przeczytałeś ten artykuł?
    ".... Według informacji opublikowanych przez British Petroleum, jeśli nowe złoża nie zostaną odkryte, a zużycie ropy utrzyma się na obecnym poziomie, skończy się ona około 2050 roku...."