Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    dzisiaj - zle, bo przeciez jest zakaz, czyli muszą. Sprzed 4 lat, jak nie było zakazu, zle, bo stare
    Dzisiaj: jest zakaz,
    Sprzed 4 lat: były normy EUR 6 i jasnym było, że kolejne (EUR 7) będą jeszcze ostrzejsze oraz kierunek w UE był znany - elektryfikacja - co w tym, więc dziwnego?
    Zawsze się tak dziwisz?

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    A jak są firmy, jak Maserati, które od 2030 chcą robić tylko elektryki, chociaz zakaz od 2035? jaki tu fikołek proponujesz?
    Co Ty tak z tymi fikołkami - w cyrku pracujesz, czy co?

Wiele firm chce robić tylko elektryki - bo takie ma otoczenie biznesowe - to sprawa strategii konkretnych firm - być może sobie policzyli, że nie opłaca się inwestować w nowe platformy spalinowe już teraz/kilka lat temu i należy się skupić na platformach elektrycznych, a np. w roku 2030r ich istniejące platformy spalinowe przestaną być konkurencyjne na rynku, więc przestaną je oferować, bo i tak żadnego sukcesu nie osiągną. Nawet Ty wiesz, że cykl opracowania oraz wprowadzenia nowego samochodu opartego o zupełnie nową platformą trochę trwa.

Nawet, gdyby Maserati decydowało o tym, że przechodzi całkowicie od 2030r. na EV - to o czym to świadczy/jaką konkluzję z tego wysnuwasz?
    Może źle pytam - bo powinienem zapytać, w Twoim języku: jaki fikołek proponujesz tym razem?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Nie chce mi się szukać, a więc napiszę, że od samego początku ją bagatelizujesz i nie odnosisz się do tego, czy powinien równolegle funkcjonować rynek spalinowców.

Policzyliście, ile razy w panicznych wpisach Tomtza, pada słowo "czkowieku" - to jest objaw jakiegoś obłędu - sprawdź sobie czym był spowodowany ten kryzys w latach 70-tych, bo to tak, jakbyś nas straszył powrotem do nich, nie zauważając, że jesteśmy pół wieku później i jedynie tacy jak Ty niczego się nie uczą - "glupiś się urodził, głupi żyjesz i głupi zemrzesz"

Zacznij nas jeszcze straszyć Kubą i Fidelem
    Jeszcze raz-Wskaż chociaż jedną moją wypowiedź w której popieram zakaz sprzedaży aut spalinowych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Przeczytaj początek mojego wpisu i napisz czego w nim nie rozumiesz?

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Przeczytaj początek mojego wpisu i napisz czego w nim nie rozumiesz?
    Ale ja pytam konkretnie,nie obchodzi mnie ,co Ci się wydaje.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Jeszcze szybciej się udusimy, jak któregoś dnia Chiny włączą embargo na wszystko, a coraz częściej tupią nóżką. Przedsmak mieliśmy w pandemii. I jakie wnioski wyciągnęła Europa? Uzależnienia się jeszcze bardziej.
    O tym samym mówię. Przecież w pandemii definitywnie było słychać, że tak nie może być, że bez Chin nic nie możemy sami wytworzyć, że trzeba wracać z przemysłem do nas i co? I dupa

Użytkownik Świeżak Avatar andie
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Giulia 2.0 USA; Lancia Delta t-jet

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Jeszcze raz-Wskaż chociaż jedną moją wypowiedź w której popieram zakaz sprzedaży aut spalinowych.
    "Szczytny cel" wymaga poświęceń. Bez tych wszystkich dopłat, zakazów, preferencji i śrubowania norm, elektryki byłyby w czarnej d. Dla wszystkich to oczywiste, no może poza Tomtrz... Nikt by tego nie wprowadzał, gdyby elektryk był konkurencyjny.
    A więc albo rybki albo akwarium

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał andie Zobacz post
    "Szczytny cel" wymaga poświęceń. Bez tych wszystkich dopłat, zakazów, preferencji i śrubowania norm, elektryki byłyby w czarnej d. Dla wszystkich to oczywiste, no może poza Tomtrz... Nikt by tego nie wprowadzał, gdyby elektryk był konkurencyjny.
    A więc albo rybki albo akwarium

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    Tylko,że to nie jest moja wypowiedż.Panowie to już się robi absurdalne.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Ale ja pytam konkretnie,nie obchodzi mnie ,co Ci się wydaje.
    A, gdzie tam jest cokolwiek o tym, że mi się "coś wydaje", ja tam piszę konkretnie i stanowczo - czy Ty napewno czytasz mój wpis?

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

A, gdzie tam jest cokolwiek o tym, że mi się "coś wydaje", ja tam piszę konkretnie i stanowczo - czy Ty napewno czytasz mój wpis?
    A ja pytam konkretnie po raz kolejny-gdzie napisałem,że popieram zakaz.Proszę o cytat, a nie Twoje wypociny,o tym co Ci się wydaje,że napisałem.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Dzisiaj: jest zakaz,
    Sprzed 4 lat: były normy EUR 6 i jasnym było, że kolejne (EUR 7) będą jeszcze ostrzejsze oraz kierunek w UE był znany - elektryfikacja - co w tym, więc dziwnego?
    Zawsze się tak dziwisz?

Co Ty tak z tymi fikołkami - w cyrku pracujesz, czy co?

Wiele firm chce robić tylko elektryki - bo takie ma otoczenie biznesowe - to sprawa strategii konkretnych firm - być może sobie policzyli, że nie opłaca się inwestować w nowe platformy spalinowe już teraz/kilka lat temu i należy się skupić na platformach elektrycznych, a np. w roku 2030r ich istniejące platformy spalinowe przestaną być konkurencyjne na rynku, więc przestaną je oferować, bo i tak żadnego sukcesu nie osiągną. Nawet Ty wiesz, że cykl opracowania oraz wprowadzenia nowego samochodu opartego o zupełnie nową platformą trochę trwa.

Nawet, gdyby Maserati decydowało o tym, że przechodzi całkowicie od 2030r. na EV - to o czym to świadczy/jaką konkluzję z tego wysnuwasz?
    Może źle pytam - bo powinienem zapytać, w Twoim języku: jaki fikołek proponujesz tym razem?
    ahaaa, czyli tak jak myślałem, przed zakazem zle, po zakazie zle, a jak ktoś chce skonczyc produkcje spalinowych jeszcze sporo przed zakazem, to i tak jest przez zakaz Czyli w skrócie nikt i nic nie przekona cie, ze czarne jest czarne, a białe jest białe
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była