Na Sycylii także sporo Tonale i Maserati. Gulli i Stelvio jakoś mniej. Z a to kilka starych zabytkowych Alf, perełek widziałem
Zaskoczyła mnie duża ilośc chińskich suvów...
Na Sycylii także sporo Tonale i Maserati. Gulli i Stelvio jakoś mniej. Z a to kilka starych zabytkowych Alf, perełek widziałem
Zaskoczyła mnie duża ilośc chińskich suvów...
Też zwróciłem uwagę na ogromną ilość chińskich suvów - głównie MG, DR i jeszcze jakiś jeden którego nazwy nie pamietam co z daleka napierwszy rzut oka bryłą przypominał mi Maserati Grecale tylko zawsze brakowało grilla i widelca. Zaskoczyło mnie to, u nas widać pojedyncze chińczyki, ale powiem Wam że to się zmieni - znajomy kupił BAIC5, duży, top wyposażenie, jakość wykończenia na poziomie Tonale Veloce. Ma skóry wentylowane/elektryczne, dach szklany elektryczny, DSG, 180 koni, nic się nie psuje. Koszt 127tys auto większe o rozmiar od Tonale.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
No niestety, ceny mają niższe. Jak byłem ostatnio w Auto Clubie na Falentach, to oprócz standardowych marek Stellantisa, dostawili obok budę, w której już szybko sprzedają MG. No i jedynych klientów faktycznie kupujących widziałem właśnie tam. Zresztą na wakacjach też kilka MG HS (co ciekawe, z Niemiec) się przewinęło. W przypadku MG to jest cena, ale też 7 lat gwarancji i w pełni europejska dystrybucja (w końcu to historycznie brytyjska marka).
Nie podoba mi się ten HS, a w dodatku jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że nie będę jeszcze dodatkowo wspierał Chińczyków (i osłabiał europejskie marki), ale cóż... MG już się chyba przebił i sprzedaż im mocno rośnie w Europie.
Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006
wiesz dlaczego tak napisałem? Bo 3 dni po koledze odebrałem Tonale Veloce 160MHEV i od pierwszego kilometra tylny lewy amortyzator DSV w ustawieniu SOFT stukał jak szalony na nierównościach - strasznie irytujące. Do tego spryskiwacz tylnej szyby zamiast pryskać na szybę robił kałużę pod autem. Jak to świadczy o kontroli jakości w fabryce? Ogarnęli mi to tydzień temu w ASO - wymiana amortyzatora DSV i podłączyli wężyk bo nie był w ogóle wtyknięty... W chińczyku kolegi za to wszystko działa. Kosztował 100tys taniej, jest o klasę jak nie 1.5 większym autem i nie różni się wyposażeniem ani właściwie standardem wykończenia od Tonale.
Co do ceł, auta chińskie od marca 2024 miały już mieć zarezerwowaną kwotę na cło w UE bodajże 38% i chińczyka to podobno nie boli. Przy 100% podniosą cenę o 20-30tys pewnie i dalej będą to auta dużo tańsze.
Nie to żebym chwalił chińczyki czy chciał mieć, wybrałem mimo wszystko Alfę, ale wielu klientów zdecyduje się na cenę. Europejski marki jeśli będą miały znacznie wyższe ceny, do tego oferować będą gorszą jakość i babole z kontroli jakości jakich ja doświadczyłem (z resztą nie pierwszy raz - Giulię Veloce w 2018r odbierałem z salonu i potem bujałem się na rozwiązanie problemów kilkanaście razy do ASO), to chińczyk ich wykosi z rynku. W latach 50tych japończycy byli synonimem badziewia, w 80tych byli top jakością, potem koreańczycy to samo osiągnęli a teraz chińczycy.
I ten problem to nie jest tylko Alfa - znam historię Mercedesa CLS AMG, w 2 lata gość przejchał nim 2 tys km bo auto spędziło prawie cały ten czas w ASO - pojeździł łącznie niecałe 3 mce...
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
... aha, dopiero 2 dni temu dosłali brakujący trójkąt awaryjny oraz gaśnicę (mnóstwo przypomnień z mojej strony), znaczek Veloce (ułamana połowa V) jednak dalej nie dotarł...
Czas pokaże, ale choćby we Włoszech juz zabrali sobie kawałek tortu i serio to widac na ulicach tam.
Tydzień temu wróciłem z objazdówki Julką Szwecja - Dania - Niemcy i tam też zaskakująco dużo chińczyków. Kończą się dopłaty do Tesli to ludzie wracają do spaliniaków.