Jprdl. Dacie sobie kiedyś siana?
Jprdl. Dacie sobie kiedyś siana?
Może na koniec podsumowując 6-stronnicową dyskusję, z której 4 to ewidentny spam:
stosowanie 5W30 zamiast 5W40:
- nie ma większego wpływu na smarowanie silnika (w sensie tłoki/panewki/głowica).
- może mieć wpływ na ciśnienie oleju w napinaczu łańcucha rozrządu, bazując na danych z innego silnika benzynowego ok. 0,7 do 1 bara mniej, co z kolei może powodować przyspieszone zużycie łańcucha i/lub kół faz rozrządu.
Wnioski:
skłaniałbym się do powrotu do oleju 5W40, oraz przy/po zakupie weryfikacja stanu łańcucha rozrządu i kół faz rozrządu w związku z dotychczasowym stosowaniem 5W30.
Mam wrażenie, że teraz ty popadasz w jakieś skrajności. W normalnie użytkowanym aucie nawet chwilowe zapodanie krytycznego obciążenia na jednym i drugim oleju nie ma większego znaczenia. Mało tego stosowanie zalecanego oleju wcale nie znaczy, że nie zerwie się film olejowy w odpowiednio skrajnej sytuacji. Natomiast jak ktoś (domyślam się celowo i świadomie) ma zamiar eksploatować silnik w warunkach ekstremalnych np. jakiś track day, to zalewa sobie olej stosowny do takiego traktowania, ale wtedy bardzo dba o rozgrzanie tego oleju w delikatny sposób. A jak nie dba, albo nie ma świadomości, to go wtedy to dużo kosztuje.
Taka sytuacja sprzed miesiąca. Kupiliśmy punto 1,4 po jakimś dziadku. wg kartki było tam wlane 15W40 i stan był poniżej min. dolano 0W30 prawie litr. nie miałem innego pod ręką. Auto na takiej miksturze (wg wszelkiej prasy zabójczej dla silnika - pomieszanie minerału z pełnym syntetykiem) zrobiło ~1500km autostradą. I co? I nic. Mikstura zlana, auto jeździ już na świeżym oleju, silnik ma się dobrze. Tylko to prosty silnik w aucie za przysłowiową wypłatę. W czymś bardziej wysilonym i droższym niespecjalnie skłonny byłbym do takiego druciarstwa i eksperymentowania (bo jak to laliśmy, to nie miałem pojęcia jak to się skończy).
Ostatnio edytowane przez Machaju ; 27-08-2024 o 13:37
Kolejne kwantyfikatory, podobne do tych z dopiskiem "pewnie", napisz, jakie to warunki, mogłyby doprowadzić do zerwania "filmu olejowego", a nie "warstwy filmu olejowego", bo to właśnie "film olejowy" jest tą "warstwą" i to jest właśnie pleonazm lub jak kto woli, tautologizm.
24/7, z powodu tego, że używamy różnych jednostek, jest błędne, bowiem sugeruje 24 godziny/tydzien, a zatem tylko 24/dobę, czy jak kro woli 24/24, czyli właśnie 24 godziny, wskazuje zajmowanie się wyłącznie daną czynnością, a zatem nie jest żadnym pleonazmem czy tautologizmem.
W warstwie merytorycznej, zgadzam się z konkluzją @machaju, tylko chciałbym poznać metodę sprawdzenia kondycji łańcucha i kół rozrządu z fazatorami - coś, co ktoś może kwalifikować jako spam, może być drogą do konkretnych konkluzji, co miało miejsce w tym wątku.
Yaniq Cię, Jadzia, pozamiatał intelektualnie))
Ja bym to ujął ciut inaczej, tak żeby wszyscy zrozumieli... bo znów dyskusja będzie o to jakie to są warunki. To nie jest istotne, po prostu istnieją takie warunki pracy silnika dla których jeden olej będzie jeszcze OK a drugi już nie.
W porównaniu do nominalnego 5w40 na oleju 5w30 wraz ze wzrostem obciążenia i pogorszeniem warunków pracy silnika szybciej dojdzie do zerwania filmu olejowego. Myślę, że co do tego się wszyscy zgodzą.
Pomijam pracę napinacza rozrządu bo faktycznie tam ciśnienie powinno być zgodne z założeniami inżynierów, którzy to projektowali.