Witam, mam problem z klimatyzacją, nabity czynnik ucieka w przeciągu 2/3 dni. Namierzyłem nieszczelność w gumowym wężu od sprężarki, po wymianie i nabiciu klimatyzacji czynnik dalej uciekał z taką samą szybkością. Kupiłem barwnik uv wymieszałem z olejem i ponownie nabiłem klimatyzację. Ponad 2 godziny szukałem święcącego punktu pod maską, ale nie było nic. Klimatyzacja pracowała około godziny w dość ciepły dzień więc pod samochodem zrobiła się kałuża wody z parownika, i w tej wodzie właśnie zobaczyłem olej z barwnikiem. Z tego co się dowiedziałem do wymiany parownika trzeba demontować cały kokpit do "gołego". Czy jest jakiś sposób na jednoznaczne stwierdzenie uszkodzonego parownika? Czy wymianę tego elementu trzeba wiązać z generalną demolką wnętrza, czy może jest jakiś sposób na zrobienie tego w mniej inwazyjny sposób? Pod schowkiem po odsunięciu tapicerki widać element którego fachowej nazwy nie znam, ale tam właśnie wchodzi parownik, nagrzewnica i znajduje się wentylator. Walczę z klimatyzacją od długiego czasu i nie podejrzewałem o nieszczelność właśnie tego elementu, wydaje się że jest mniej narażony na usterki niż skraplacz, a jednak skraplacz cały.