Cześć,
Zanim zadam pytania muszę zrobić krótki wstęp. Stelvio 2.2JTD z 24 roku. Założyłem dziś bypass do SGW i odpaliłem MES w najnowszej wersji 5.3R1 (oczywiście oryginał), adapter to vGate 1.4. Bez problemów połączyłem się z większością sterowników, poza tymi które wymagają niebieskiego adaptera -to pierwsza zagadka. Druga to, że co trzeci sterownik, z którym się łącze pokazuje nieprawidłowy kod ISO. Kolejna zagadka to, ze nie byłem w stanie uruchomić praktycznie żadnego testu, a te które udało się odpalić wykonywały inne czynności. Np. test tylnych świateł przeciwmgielnych włączał długie światło w jednej z lamp! Dodam jeszcze, że parametry widzę wszystkie poprawnie..
Ponieważ nie działało nic na niebieskim adapterze, ponownie podłączyłem SGW. Teraz o dziwo mogłem się już połączyć z wszystkim sterownikami, włącznie z tymi wymagającymi niebieskiego adaptera.
I teraz największe zaskoczenie. Po podłączeniu się do CAN Setup/Proxi system pokazuje, że moje SGW jest REMOVED. Dlaczego?
Jedyne co mi do głowy przychodzi, to ze zrobił to sam Dealer przy wydawaniu samochodu. Na moja prośbę wgrali mi RACE mode. Ale czy do tego musieli by dezaktywować SGW? I czy może to mieć coś wspólnego z tym, ze MES pokazuje niezgodne kody ISO?
Jestem początkujący i z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.