Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [Giulia] (nie)działanie asystentów jazdy

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie [Giulia] (nie)działanie asystentów jazdy

Auto to Giulia Q4 My24 z pełnym pakietem (kierownica sama utrzymuje pas ruchu).

Zauważyłem następujące zjawiska:

1) przy mgle, mżawce (w tym takiej że jako kierowca widzę w miarę dobrze) itd. przestają działać następujące systemy: a) czytanie znaków, b) utrzymywanie pasa ruchu (w tym ostrzeganie o zjechaniu), c) wyświetla się ikonka uderzenia w samochód z przodu (chyba tez nie działa lub działa w sposób ograniczony?), d) wywala błąd świateł AFS,

2) przy silnym świetle od przodu objawy a) i c), a być może i b) - nie miałem okazji sprawdzić.

Po ustąpieniu opisywanych czynników po chwili wszystko działa prawidłowo. Jak kupiłem auto, to zdarzało się to tylko przy oberwaniu chmury lub świetle od przodu, przyszła zima i mam wrażenie, ze dzieje się coraz częściej.

Czy to tak powinno być - np. systemy mają jakieś parametry brzegowe, przy których się dezaktywują, czy też coś tam nawala i powinno działać normalnie?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    '24 Stelvio Tributo Italiano

Domyślnie

W Stelvio jest to samo, podobnie to działało w Infiniti QX70, także bez obaw

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

mam podobnie choć mam wrażenie, że z czasem jest stopniowa poprawa tak jakby system sam się uczył?
    Zgłaszałem w serwisie przy okazji pierwszej wymiany oleju po 3tys km, sprawdzili blędy, zero błędów kalibracji itp jeździć obserwować.

U mnie występuje to przy oślepieniu słońcem (ale wystarczy że zmienię kąt jazdy i po chwili działanie systemów powraca, a druga opcja to jazda nocą w deszczu plus światło aut z naprzeciwka, i tu jest gorzej bo pomimo braku światła to system potrafi przez dłuższy czas nadal nie dzialać (choć u mnie nie wyłącza utrzymywania i ostrzegania o zjechaniu z pasa ruchu, co jest dla mnie zaskakujące po kamera widzi pobocze a niby jest oślepiona

Pocieszeniem jest, że w Giulii utrzymywanie pasa ruchu i ostrzeganie o zjechaniu działa o niebo lepiej niż w mercedesie - tam wyrywa kierownicę z rąk i wydaje dźwięk jakby koło się urwało i lepiej niż w audi gdzie utrzymywania pasa ruchu prowadzi samochód jak pijany

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Niestety w poliftowych radarach coś zmienili na gorzej - o ile na radarze ori MY18 raz przez 5.5 roku jak szybka radaru mocno się oblepiła śniegiem FCW/ACC przestał działać, tak po upgradzie auta na poliftowe graty i odpaleniu wszelkich asystentów, od razu zonk przy śniegu zaraz przestaje FCW/ACC działać.

Oślepianie kamery - no cóż, oślepiona to co ma widzieć, tu akurat cudów nie będzie.

Mamy tez nowe Tonale od ciut ponad pół roku, tam jest to samo - FCW/ACC przy śniegu a nawet mocnym deszczu wyłącza się, do tego utrzymanie w pasie też byle mrzawka nie ma (a nawet zdarzało się przy pochmurnej pogodzie), pomimo że np jest jasno w miarę a linie bardzo wyraźne i żadnych problemów z ich super widocznością.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Jeśli kamera z przodu jest tak nowoczesna jak ta z tyłu to i tak cud że wogole działa :⁠-⁠).

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, tak to właśnie działa, czyli jest prawidłowe. Przy czym - radar dezaktywował mi się chyba tylko raz, jak było takie oberwanie chmury, że pędziło się na autostradzie lewym pasem z zawrotną prędkością 50 km/h (zakładam, że aktywny tempomat realizowany jest odczytem z radaru, a kamera co najwyżej jest tu wspomagająca).

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Na radar (ten w zderzaku) nie mogę narzekać - wyłączyło mi dopiero jak był oblepiony lodem i śniegiem, nigdy nie zdarzyło się w deszczu (choć w aż tak mocnej ulewie nie jechałem jeszcze ) O tyle kamera jak wyżej. Z liniami też jest ok, np teraz jak jest śnieg to linię śniegu na poboczu widzi jako krawędź drogi.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał mks Zobacz post
    Na radar (ten w zderzaku) nie mogę narzekać - wyłączyło mi dopiero jak był oblepiony lodem i śniegiem, nigdy nie zdarzyło się w deszczu (choć w aż tak mocnej ulewie nie jechałem jeszcze ) O tyle kamera jak wyżej. Z liniami też jest ok, np teraz jak jest śnieg to linię śniegu na poboczu widzi jako krawędź drogi.
    U mnie podobnie - radar się wyłączył ze 3x w tym wczoraj - jak został oblepiony mokrym śniegiem. Radar miał robioną kalibrację około rok temu, zaproponowaną przez ASO, więc była pewnie jakaś akcja.
    Utrzymania pasa ruchu nie mam, więc nie powiem