Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Olej w napędach, pamiętajcie o wymianie!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    166

Domyślnie

Cytat Napisał pfemek Zobacz post
    Witam.
    Piszę ten post informacyjnie, aby każdy mógł się przekonać, że wymiany oleju są konieczne i to czasem znacznie wcześniej niż zaleca producent. W załączniku zdjęcia zlanego oleju ze Stelvio 2.0 2018r z przebiegiem 82tys km. Od lewej tylny most, skrzynia rozdzielcza i przedni most. Oprócz tego, że to przysłowiowy "żur" to w każdym oleju dostrzec można opiłki metalu.
    Myślę, ze 80tyś to max na wymianę a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że warto to robić co 60tyś.
    Jeżeli podobny temat był to niech ten będzie przypomnieniem. :-)

Pozdrawiam...
    Którą firmę reklamujesz

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Wg mnie wymiana w przypadku LSD max 30kkm.
    A jak to wygląda to dla dyferencjału z Torque Vectoring, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio Veloce Ti

Domyślnie

Panowie , a jak to jest przy wymianie oleju w transfercase trzeba skrzynkę adaptować czy coś w komputerze zaznaczyć ?
    Stoję przed wymianą dlatego też pytam , w LSD oraz moście przód wymieniłem , ale podobnie nie wiem czy tam adaptacje też są możliwe ? Chyba , że w przepadku 2.0 mosty są tylko mechaniczne bez żadnych podłączonych kostek , więc sam olej.
    Ja w LSD z racji łatwej wymiany będę to robił co 15-20k km to tylko litr kupionego oleju , a zawsze przedłuży życie tarczek …

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio Veloce Ti

Domyślnie

Jestem po wymianie olej po 25k km w transfer case ciemny dużo opiłków . Co dziwne zleciało 600ml , a nowego do przelewu tylko weszło 500ml zalecane ponoć 700ml…
    Z racji takiego przepracowania interwal LSD , TC co 25k km , skrzynka most przód co 50k km.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Wczoraj zgodnie z rozkładem, czyli przy 120k km miałem wymieniane oleje. I opinia ASO była taka, że to za późno. Sami sugerują, tak jak w innych markach, bodajże w Jeepie, skrócić interwał. A na sugestię, że producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów to wspólnie się uśmialiśmy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Teraz umówiłem się na wymianę oleju w dyfrach i rozdzielni (mógłby ktoś polecić jaki olej warto by tam wlać?), w skrzyni robię wymianę statyczną, jak to zaleca producent. Wiem, że zleci mniej starego oleju, ale jak będę robił to w interwale 40-50 tys. km. to nie powinno być problemów. Pamiętam, że w Volvo (tam jest AISIN 8 biegowy) w serwisie powiedzieli, że oleju w skrzyni się nie wymienia dopóki wszystko dobrze chodzi - innymi słowy, dopóki nie będzie za późno i potrzeba będzie kosztownego remontu skrzyni.
    Wydaje mi się, że wymiana oleju w dyfrach, skrzyni rozdzielczej i skrzyni biegów co 40-50 tys. km. pozwoli na utrzymanie podzespołów w dobrej kondycji. Kiedyś i tak trzeba będzie to remontować, ale nie wydaje mi się, że skrócenie interwału poniżej tego, co napisałem będzie się opłacało.