A jak to wygląda to dla dyferencjału z Torque Vectoring, ktoś ma jakieś doświadczenia?Wg mnie wymiana w przypadku LSD max 30kkm.
Panowie , a jak to jest przy wymianie oleju w transfercase trzeba skrzynkę adaptować czy coś w komputerze zaznaczyć ?
Stoję przed wymianą dlatego też pytam , w LSD oraz moście przód wymieniłem , ale podobnie nie wiem czy tam adaptacje też są możliwe ? Chyba , że w przepadku 2.0 mosty są tylko mechaniczne bez żadnych podłączonych kostek , więc sam olej.
Ja w LSD z racji łatwej wymiany będę to robił co 15-20k km to tylko litr kupionego oleju , a zawsze przedłuży życie tarczek …
Jestem po wymianie olej po 25k km w transfer case ciemny dużo opiłków . Co dziwne zleciało 600ml , a nowego do przelewu tylko weszło 500ml zalecane ponoć 700ml…
Z racji takiego przepracowania interwal LSD , TC co 25k km , skrzynka most przód co 50k km.
Wczoraj zgodnie z rozkładem, czyli przy 120k km miałem wymieniane oleje. I opinia ASO była taka, że to za późno. Sami sugerują, tak jak w innych markach, bodajże w Jeepie, skrócić interwał. A na sugestię, że producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów to wspólnie się uśmialiśmy.
Teraz umówiłem się na wymianę oleju w dyfrach i rozdzielni (mógłby ktoś polecić jaki olej warto by tam wlać?), w skrzyni robię wymianę statyczną, jak to zaleca producent. Wiem, że zleci mniej starego oleju, ale jak będę robił to w interwale 40-50 tys. km. to nie powinno być problemów. Pamiętam, że w Volvo (tam jest AISIN 8 biegowy) w serwisie powiedzieli, że oleju w skrzyni się nie wymienia dopóki wszystko dobrze chodzi - innymi słowy, dopóki nie będzie za późno i potrzeba będzie kosztownego remontu skrzyni.
Wydaje mi się, że wymiana oleju w dyfrach, skrzyni rozdzielczej i skrzyni biegów co 40-50 tys. km. pozwoli na utrzymanie podzespołów w dobrej kondycji. Kiedyś i tak trzeba będzie to remontować, ale nie wydaje mi się, że skrócenie interwału poniżej tego, co napisałem będzie się opłacało.