nie napisałeś w ogóle jaki styl jazdy, do jakiego użycia, czego oczekujesz. na pewno to inny samochód niż Focus (mały suv z wszystkimi zaletami i wadami takiego nadwozia).
wiadomo 2022 to pierwszy rok produkcji wiec było więcej chochlików, ale głównie softwarowe sprawy, które tak od maja 2024 (duży update infotainmentu i paru innych modułów), właściwie dopracowały te auta że są spoko (na początku masakra była, przestawał działa touch w radiu, lampka sufitowa żyła własnym życiem a światła stop przy korzystaniu z tempomatu ISC potrafiły się przy nożnym zahamowaniu zapalić i nie zgasnąć do końca jazdy...).
Veloce weszły dopiero pod koniec 2022 to też na pewno sprawy mechaniczne już mają też pewne poprawione.
Jeśli auto przeszło wszystkie kampanie (w niektórych wymieniali wiązkę jakąś chyba od lampki właśnie) i ma updaty powgrywane na max łącznie z infotainmentem to auto powinno być spoko.
jak kolega wyżej pisał, auto jest pakowne - w mojej ocenie tak jak Stelvio conajmniej - niby na mniejszej bazie robione, ale nadwozie bardziej pękate wiec bagażnik nic nie stracił. piszę o wersjach wszystkich poza phev - bo tam baterie robią różnicę dużą.
dynamika - w N auto jest mega zmulone (eko-sreko) w D samochód robi się totalnie inny.
skrzynia jest OK, choć do ZFa z GIulii/Stelvio się nie umywa - w Giulii łopatkami żongluję cały czas, w Tonalce są dla ozdoby właściwie.
amorki DSV w Veloce spoko - robią różnicę np wczoraj autostrada do Włoch to leciałem w D na twardym.
silnik no 1.5 ciut się męczy czasem (wczoraj 4 osoby na pokładzie, bagażnik na max zapakowany bagażami, na dachu box i uchwyt na narty - łącznie 8 sprzętów narciarskich (3 pary biegówek, dwa snowboardy, 3 pary nart) + kaski/buty/kije itp. auto zjadło 9.5l. wiem że jakbym jechał Giulią z takim konfigiem to byłoby 12.5l (a we wcześniejszej 159 SW TBi 13.5 mi brała)
Normalnie auto na mieście bierze ok 8-8.5l/100 przy w miare dynamicznej jeździe choć gdzie się da w N chwile jazdy na samym prądzie i wtedy muskanie gazu. Wcześniejsza Giulietta 1.4TB przy takim samym jeżdżeniu zjadała 10-11l mimo że była lżejsza, miała mniejsze koła, mniejsze opory - tu widać mhev robi robotę.
Na trasie przy jazdach bez boxa do 150km/h tak 8-8.5 też jadła (3 rowery na haku), czyli też jak na mieście. Przy niższych prędkościach pewnie idzie zejść z 1l lekko, może 2l?
Ciężko się wypowiadać o awaryjności mi - dopiero auto ma najechane 9500km i mamy je od 8 miesięcy.
Fabrycznie jeden amortyzator DSV stukał w miękkim ustawieniu, wymienili na gwarancji i jest spokój. auto przeszło też akcję mocowania pedału hamulca. odbieraliśmy auto ze stocku w lipcu 2024 (prod grudzień 2023), na moje rządanie wgrali wszystkie updaty łącznie z opcjonalnymi które były, dzięki czemu zero frustrujących problemów z elektroniką i to bardzo na plus (z giulią z 2018r bujałem się jeszcze przez rok po serwisach bo kupa niedociągnięć była i pamiętam jak mnie to wkurzało - auto zamawiane do produkcji a tu lipa od odbioru).
Wiem że niektóre 1.3/1.5Mhev mają wycieki z uszczelnienia wału - jest service news na to. Coś słyszałem też niestety o wyciągających się łańcuchach rozrządu, będę w serwisie na przeglądzie po urlopie za 9 dni to podpytam/potwierdzę czy coś wiedzą (oficjalnych service newsów nie ma o tym, ale gość ze Stellantisa z engineeringu mi powiedział - o ile nie pomylił z innym autem oczywiście). mamy 2023 więc 5 lat gwarancji, liczona od rejestracji przez deealera, jeszcze zostało nam równe 4 lata, więc aż tak się nie martwię tym póki co.
Jak narazie bardzo jesteśmy zadowoleni. Na trasy super samochód pakowny, oszczędny w miarę jak na gabaryty, cichy,nie męczy. GIulia co z tego że inna liga - kupa aluminum w zawiasie, nadwoziu, carbonowy wał, RWD, klei się na zakrętach itp, ale np w trasie GIulia mnie męczy. W Tonalce luzik. Tak więc fajnie uzupełnia moją daily Giulię która wcześniej robiła za samochód na wakacje też.
Na pewno auto u nas zostanie 10 lat (jak i poprzednia Giulietta którą mieliśmy 11 od nowości).
Co do konfigu - mamy alkantarę (i bardzo chciałem taką wersję, dlatego polowałem na stock jak najnowszy z 2023 Veloce lub Speciale). Do tego mamy klapę otwieraną handsfree (trzeba kopnąć głębiej za pierwszym razem, jak nie zrobi się tak, to potem kolejna próba może już nie zadziałać - to a propos że klapa raz działa raz nie - działa zawsze ale pierwsza próba musi być właściwa), mamy magic park (nie korzystam, raz dla próby równolegle, raz prostopadle - szybciej sam zrobię parkowanie), mamy kamery 360 - to jest super - żona zachwycona. Autu brakuje tylko lepszego audio - niesety mamy podstawowe - no ale cóż, na stocku było co było w połowie 2024 a też chcieliśmy zieloną montreal green (lub czerwoną alfa rosso), niebieskiej misano żona nie chciała bo mamy Giulię taką (opatrzyła jej się?) a białe/czarne/grafit było big NO od żony, więc wydziwiać nie mogłem. Stock zerejestrowany 4 mce wcześniej 0km przebiegu też spoko wyszedł bo ok 20% taniej niż katalog i jeszcze leasing 101% (nie do końca, 45% wpłata, 3 lata i 1% wykup chyba 103.8%).
Do auta tylko zaraz po zakupie dołożyłem hak (polecam wiązkę dedykowaną hak system - odcina PDC tył czego nie robi Westfalia z ASO), a sam hak mam auto-hak ale nie jestem zachwycony ani kulą (zły dostęp do zamka, jeden klucz mam już nadłamany po może 3 użyciach), ani dokumentacją/konstrukcją (otwór za mały każą wycinać, powiększałem na aucie już, a i tak ledwo da sie wsadzić - więcej podciąć się nie bardzo da bo jest już pętla od otwierania nogą klapy - może by ją przesunąć ale nie chce mi się ściągać zaś zderzaka) - gdyby mi się nie spieszyło na wyjazd to poczekałbym na belgijskiego GDW któego miałem kupować (dorższy o parę stów). AUto też dostało jeszcze w salonie felgi 20" bo takie mi się podobały, a stockowe 19" poszły na zimę (opony nowe zaś na olxa zaraz się sprzedały do jakiegoś Forda Kugi bo ten sam rozmiar)
Mam nadzieję że pomocna opinia.
Chciałem wkleić fotkę, ale forum zaś zgłupiało, ani jpg, ani bmp, ani gif ani png nie chce obsłużyć - not a valid image file...