Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: dziwny rozruch i drgania/wibracje

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

To raczej nie MultiAir. Przy problemach MA byłby problem z rozruchem i nie miałoby znaczenia czy wrzucasz bieg, najczęściej telepie zaraz po rozruchu i nie ma znaczenia czy wrzucasz bieg. Silnik nie chce się wkręcać ma obroty, często słychać strzelanie z wydechu i po jakimś czasie zaczyna wypluwać błędy. Z tego co czytałem przy jeździe też potrafi zacząć szarpać, ale wedy to najczęsciej już kolejny etap problemu z MA, najczęściej zaczyna się od nierównej pracy zaraz po rozruchu.
    Na grupach na FB i innych forach często pojawia się problem z wtryskami, które trzeba oczyścić z syfu środkami dodawanymi do paliwa albo oddać do czyszczenia w myjce ultradźwiękowej.
    Często ludzie panikują, że pada moduł MA, a najczęściej okazuje się, że to syf z paliwa zawalił wtryskiwacz, zaś sam moduł jest w porządku. Są jeszcze świece, cewki i kupa innych rzeczy. Jeżeli pojawiają się błędy dotyczące samego modułu, to już gorzej, ale też jeszcze może się okazać, że to wina zanieczyszczeń połączeń elektrycznych.
    W przypadku dziwnego telepania na biegach i braku objawów na neutralnym szukałbym problemu gdzieś indziej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Karol1
    Auto
    ALFA GIULIA VELOCE

Domyślnie

Cytat Napisał kml89 Zobacz post
    Wczoraj wszystko ok, a dzisiaj rano niespodzianka

już rozruch silnika wydał mi się dziwnie twardy, aż zatrzęsło wszystkim, praca silnika równa, wbijam wsteczny i jest dramat,
    mega wibracje od spodu samochodu, nieprzyjemny dźwięk jakby się mechanicznie coś posypało, wrzucam na P - spokój, wrzucam D trochę wibruje, ale nie tak jak wstecznym

wykonałem jeszcze kilka prób, podpiąłem interfejs, zero błędów

wracam później do auta, podnoszę maskę, szukam wycieków, aktywności jakiegoś gryzonia cokolwiek, odpalam i spokój - wszystko gra

mega dziwna akcja...
    Spokojnie co do MA . MA na tym forum jest trochę taką zmorą co by się nie działo i pojawiają się drgania i szarpania tylko MA MA MA . Winowajcą szarpnięć w mojej alfie był dyfer.