Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: BLIS martwe pole

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Jugów
    Auto
    Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 Mhev 160 2022

Domyślnie BLIS martwe pole

Witam wszystkich.
    Zauważyłem że radar od BLIS z prawej strony (pasażer) słabo rozpoznaje samochody. Lewy działa bardzo dobrze. Jak jest u Was. Ja mam oklejony samochód folią i może to być przyczyna. Ale czemu z jednej strony?.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Tak samo, od razu po odbiorze to zaobserwowałem i byłem w ASO im to pokazać (pojeździliśmy z 20km). Nawet przy montażu haka (uzgodniłem z kierownikiem że zamienię stronami radary), i jest tak samo.
    Częściowo może to wynikać z tego, że z lewej strony jak Cię mija auto to pojazd nadjeżdża czyli długo jest widoczny samochód od jakiegoś niższego poziomu widoczności do coraz większego. W przypadku prawego radaru masz nagły impuls mocnej widoczności i spada - może algorytmy gorzej sobie radzą z tym?

W ramach testów też próbowałem wyprzedzać z prawej strony jak i dać się wyprzedzać z prawej, ale nie mam 100% wniosków - każde auto inne gabarytowo, mogły być różne odległości i prędkości.

Problem IMHO na mieście nie tak widoczny (węższe pasy), na krajówkach też zwykłych dwupasmowych, ale na ekspresówkach i autostradach zdecydowanie widziałem różnicę.

Aha, ostatnio zadzwonił do mnie znajomy który serwis prowadzi i pyta czy w Giulii mam tak samo, bo klient z poliftową Giulią mu się na to skarży. Ja akurat blissy w Giulii mam jeszcze przedliftowe (chociaż auto sobie zupgradowałem o wszystkie funkcje poliftów - wymieniona połowa ECU w aucie, trochę wiązek poprzerabianych, nowe mulimedia i zmiany proxi itp) i akurat w Giulii swojej tego nie zauważyłem (ale też średnio się przyglądałem)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Jugów
    Auto

Domyślnie

Nie ma problemu gdy auto zbliża się do prawej strony, natomiast gdy ja wymijam auto które jedzie z prawej strony to pojawia się ten problem.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Julka2013 Zobacz post
    Nie ma problemu gdy auto zbliża się do prawej strony, natomiast gdy ja wymijam auto które jedzie z prawej strony to pojawia się ten problem.
    Jeżeli wymijasz auto z prawej strony, to po wyminięciu ono się szybko oddala w kierunku przeciwnym do twojego i impuls słabnie. Zresztą przed chwilą nadjeżdżający pojazd widziałeś za przednią szybą. To chyba tak powinno działać. Po co radar ma ostrzegać przed obiektem, który przed chwilą widziałeś.

Auto

Domyślnie

ma to pewien sens, choć pojazd z lewej jeśli wyprzedzam prawym to raczej mam wrażenie że działa inaczej, do tego przedlift giulia nigdy tego nie zaobserwowałem. kolejna sprawa, może chwilę wcześniej wyprzedzałem, ale coś dzieje się na drodze i auto powiedzmy z prawej trzyma się za mną/blisko i już można o nim nie pamiętać. to wszystko moga być jakies subiektywne odczucia, dobrze byłoby to potestować z takim samym autem w takim samym scenariuszu dla obu stron utrzymując takie same prędkości i odległości torów jazdy - czyli z kolegą na telefonie i test po 5 powtórzeń minimum. na mieście przy węższych pasach problemu raczej nie ma, jest na autostradach/ekspresówkach gdzie pasy są szersze i stąd odległości torów jazdy większe.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    na mieście przy węższych pasach problemu raczej nie ma, jest na autostradach/ekspresówkach gdzie pasy są szersze i stąd odległości torów jazdy większe.
    Ale na autostradach/ekspresówkach wszyscy jadą w jednym kierunku, a problem @Julka2013 dotyczy tylko wymijania.

Auto

Domyślnie

pisze o analogicznej sytuacji na mieście więcej pasów w jedną stroną (nie piszę o pasach w przeciwną!!!) vs na autostradzie - na autostradzie pasy są szersze niż w mieście jak jest wiele torów w danym kierunku (czy nawet na krajówce po 2 pasy gdzie nie ma tej szerokości jak na autostradzie) - i tu widać różnicę w zachowniu się - prawy działa chyba tak samo jak lewy na mieście a nie działa na autostradzie (przynajmniej takie coś wielokrotnie zaobserwowałem).

Mieszka w
    Jugów
    Auto

Domyślnie

Tak czy inaczej pierwszy raz BLIS miałem w Focusie MK4 z 2018 roku i tam pomimo że był dokładany funkcjonował o wiele lepiej. Nie było sytuacji żebym mijał samochód a on mnie nie informował. Może powinni coś "softowo" poprawić.

Auto

Domyślnie

Ja myślę że może właśnie to co jest to efekt "poprawiania". Jak pisałem w przedliftowej Giulii nie zauważyłem tej różnicy nigdy. W poliftowej zmienili producenta radarów (chyba ten sam co w Tonalce o ile tak na wygląd kojarzę), a właśnie z poliftowej Giulii też doszły mnie słuchy o tym prawym gorzej działającym. W ogóle poliftowe Giulie zmieniły miejsce mocowania radarów - nowsze skorupy zderzakó mają zaznaczone 2 różne miejsca na dospawanie kieszeni (inne kształty też) dla przedliftów i poliftów. Ja się skarżyłem, to stwierdzili że nie ma aktualizacji i nic z tym nie zrobią - zgłoszenie zamknięte. Trzebaby ich zmusić do zgłoszenia do Te.Se.O, z tym że od rewolucji Stellantis o ile wiem jest w PL jeden tylko gość którego przenieśli do Tychów, a reszta out i chyba im się nie chce tego robić (wiedzą że nie ma szans bo błaha sprawa a gość zajęty ważniejszymi tematami)?