Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Full LED MATRIX

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Jugów
    Auto
    Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 Mhev 160 2022

Domyślnie Full LED MATRIX

W specyfikacji mojej Alfy nie ma adnotacji o światłach FULL LED MATRIX. No i jadąc wczoraj w nocy zauważyłem że świstała, szczególnie lewa lampa podczas mijania się z samochodem z przeciwka wygasza światło co ewidentnie widać na poboczu. Na pewno nie zdawało mi się . Ikonka świateł drogowych z symbolem "A" świeci się na biało w terenie zabudowanym i w obszarze z dobrym oświetleniem. Poza obszarem zabudowanym przechodzi w kolor niebieski pomimo że światła drogowe nie świecą na tzw "full". Ale jest ewidentnie jaśniej szczególnie po bokach samochodu. Czy to są ledy MATRIX jakimś cudem czy jest jakaś jeszcze inna funkcja FULL LED która powoduje podobne funkcjonowanie lamp. Oczywiście to nie jest AHB które włącza na full światła drogowe. Tego jestem pewien.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Ja do tej pory byłem przekonany, że nasze Veloce właśnie ma Matrixy. Gdzie patrzyłeś na specyfikację? W nowych cennikach jest to wprost w pakiecie.
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Mieszka w
    Jugów
    Auto

Domyślnie

I tu ciekawostka. W serwisie po rozkodowaniu VIN wychodzi że nie mam Matrix, natomiast w specyfikacji do zamówienia samochodu które składał poprzedni właściciel już światła Matrix są.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Z tego co ja się dowiedziałem w serwisie kupując swoją wynika ,że do wersji sprint zwykłe ledy a powyżej matrix.

Mieszka w
    Jugów
    Auto

Domyślnie

A jakie jest Wasze wrażenie. W moim przypadku widać dokładnie że światła się zaciemniają i rozjaśniają.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Veloce chyba niezależnie od rocznika mają matrix, Speciale też, Tributo Italiano też. Sprinty miały na początku w opcji, a potem chyba nawet nie dało się dołożyć. ti nie wiem czy opcja czy stock, ta demówka którą jeździłem miała.

Matrixy banalnie rozpoznać - to te lampy które mają te 3 sekcje falki DRL/kierunkwoskaz na dole. Zwykłe ledy wyglądają bardziej prymitywnie - najelpiej polookać na otomoto sobie za sprintami to się przekonacie.

Matrixy są spoko, ogólnie te lampy nawet bez włączonych auto-długich po prostu świecą szeroko co jest fajne (od razu plus wg dobrego xenonoa 35W AFLS jaki mam w Giulii). Matrix faktycznie wycina auta, jako tako działa, coś tam dodaje, choć normalnie to np świecenie po drzewach czy ekranach akustycznych które nic nie daje (a nawet i znaki odblaskowe dają po oczach) więc nawet nie bardzo lubię na drogach upstrzonych odblaskami (wzrok przyzwyczaja się do jaśniejszego i mniej widać to co nie jest odblaskowe), ale może jadąc lasem czy wioskami nawet z autami innymi jest jednak wycinanie, i widać lepiej pobocze pod kątem jakiś zwierząt czy pieszych na poboczu.

Ogólnie ze świateł jestem bardzo zadowolony w Tonalce.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Alfa Romeo Tonale

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Veloce chyba niezależnie od rocznika mają matrix, Speciale też, Tributo Italiano też. Sprinty miały na początku w opcji, a potem chyba nawet nie dało się dołożyć. ti nie wiem czy opcja czy stock, ta demówka którą jeździłem miała.

Matrixy banalnie rozpoznać - to te lampy które mają te 3 sekcje falki DRL/kierunkwoskaz na dole. Zwykłe ledy wyglądają bardziej prymitywnie - najelpiej polookać na otomoto sobie za sprintami to się przekonacie.

Matrixy są spoko, ogólnie te lampy nawet bez włączonych auto-długich po prostu świecą szeroko co jest fajne (od razu plus wg dobrego xenonoa 35W AFLS jaki mam w Giulii). Matrix faktycznie wycina auta, jako tako działa, coś tam dodaje, choć normalnie to np świecenie po drzewach czy ekranach akustycznych które nic nie daje (a nawet i znaki odblaskowe dają po oczach) więc nawet nie bardzo lubię na drogach upstrzonych odblaskami (wzrok przyzwyczaja się do jaśniejszego i mniej widać to co nie jest odblaskowe), ale może jadąc lasem czy wioskami nawet z autami innymi jest jednak wycinanie, i widać lepiej pobocze pod kątem jakiś zwierząt czy pieszych na poboczu.

Ogólnie ze świateł jestem bardzo zadowolony w Tonalce.

Pytam z czystej ciekawości, da radę zamienic zwykle ledy takie jak są w wersji sprint na matrix?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał gegu007 Zobacz post
    Pytam z czystej ciekawości, da radę zamienic zwykle ledy takie jak są w wersji sprint na matrix?
    A to w ogóle jest opłacalne? Lampy, moduł sterujący, kamera. I do tego pewnie wszystko jeszcze ze sobą sparowane.

Auto
    Alfa Romeo Tonale

Domyślnie

Cytat Napisał mareksz159 Zobacz post
    A to w ogóle jest opłacalne? Lampy, moduł sterujący, kamera. I do tego pewnie wszystko jeszcze ze sobą sparowane.
    Pewnie nie
    natomiast jak juz jest oryginalnie zamontownay caly pakiet ADAS to moze tylko kwestia lamp i modułu lub tylko lamp, pytanie tylko czy ktoś się w to bawi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wszystko się da, ale wszystko kosztuje. w giuliach/stelvio przedlift retrofit LEDów, to przejściówki wiązek (w tonalce może łatwiej się to zrobi tylko dorabiając jakieś piny/kable - tak jak np przejscie z halogenów na xenon25W), do tego lampy i pewne zmiany w proxi o ile kojarzę. matrixa i tak nie uruchamiał nikt, bo tu już byłyby większe zmiany (tylko autopoziomowanie Ci którzy przerabiali xenon 35W AFLS i już mieli wiazki/czujniki/moduł), ale znów w tonalce może być łatwiej bo przynajmniej tematy typu BCM/radio/licznik itp są na pewno gotowe skoro to tylko inny trim z tych samych roczników. W giulii taki retrofit zaczyna się od 10kpln (cena bez papierków, części nowe wyciągane po max rabatach), wielu robiło, tu pisze o cenach bez odpalania poziomowania. ASO tego nie zrobi to wiadomix.
    Nie wiem na ile są gotowe niezależne narzędzia co do grzebania w proxi - jeśli potrzeba to tu może być jeszcze na ten moment problem, choć pewnie za jakiś czas będzie ogarnięte (o ile już nie jest)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.